Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. mája 2022, 14:30
Čas čítania 7:29
Tímea Krauszová

Ľudia po rozchode by sa nemali dávať tetovať, vraví slovenská tatérka Evelína. Klientov bežne odmieta, keď sú nerozhodnutí

REFRESHER NEZVYČAJNÉ POVOLANIA TETOVANIE
Uložiť Uložené

Ewel tetuje ženám strie, jazvy po pôrode, pigmentové škvrny či jazvy po sebapoškodzovaní. Nebojí sa však odmietnuť ľudí, ktorí sú vo veku či v stave, keď sa nevedia rozhodnúť.

Evelína Jurković tetuje už zhruba desať rokov. Častejšie k nej chodia ženy, najmä také, ktoré majú nízke sebavedomie alebo ich niektorá časť tela „núti“ k tomu, že sa vyhýbajú kratšiemu oblečeniu či plavkám. „Tetovanie im nielen zvýši sebavedomie, ale vráti im aj slobodu. Raz som mala ženu, ktorá sa desiatky rokov vyhýbala dovolenkám pri mori. Tetovala som jej pigmentové fľaky,“ vraví 30-ročná tatérka.

Špecializuje sa na botanické motívy, pričom má za sebou aj štúdium voľných výtvarných umení v Banskej Bystrici. Svoje štúdio propaguje ako hate free space, teda miesto bez nenávistných prejavov. Hoci je beloška, veľmi ju hnevajú rasistické či homofóbne postoje a nezniesla by takých ľudí ani u seba v štúdiu. Chce, aby ľudia vedeli, že u nej sa nemajú prečo hanbiť – ani za to, kým sú, ani za to, ako vyzerajú.

Občas však ľudí tetovať odmieta. Podľa nej na to nie je každý pripravený a obzvlášť nepríjemné je jej tetovať ľudí pod 18 rokov. „Hoci majú aj súhlas rodiča, zvažujem, že s tým úplne prestanem. Taký mladý človek ešte nemôže vedieť, čo chce.“ Výnimkou sú podľa nej mladí ľudia, ktorým niekto zomrel. Tetovať by sa podľa nej nemali dať ani ľudia čerstvo po rozchode alebo tí, ktorí nie sú pevne rozhodnutí. V rozhovore hovorí o význame tetovania, o tom, aké má miesto v tomto storočí, ale aj o tom, že podľa nej má moc zmeniť život.

Odporúčané
Rado pracuje s mŕtvolami: Predstavte si, že máte kúsok zhnitého mäsa pár dní v izbe, toto bolo 160 kíl Rado pracuje s mŕtvolami: Predstavte si, že máte kúsok zhnitého mäsa pár dní v izbe, toto bolo 160 kíl 24. marca 2024, 14:30

Ak chceš viac rozhovorov s ľuďmi so zaujímavým povolaním, ako sú tantrická masérka, kuriérka či deratizér, klikni sem. Podobné články môžeme tvoriť len vďaka podpore našich čitateľov, pridaj sa do klubu Refresher+ aj ty.

Evelína Jurković, tatérka
Zdroj: Refresher/Ľubo Baran

Tetuješ už desať rokov a máš za sebou aj niekoľko rozhovorov. Ako sa vyvíjal tvoj názor na tetovanie?

Keď som bola na vysokej, vnímala som to skôr ako nejaký doplnok. Je to niečo cool, čo si ľudia dávajú, aby sa odlíšili. Postupom času som zistila, že tetovanie dokáže zmeniť životy ľudí. Vie im dodať obrovské množstvo slobody a navrátiť sebaúctu.

Myslíš to tak, že vzhľadom na to, že tetovanie človeku dodáva sebavedomie, tak sa mu zmení život k lepšiemu?

Áno, ľudia sami sebe pripadajú atraktívnejší s tetovaním. Alebo sa s tým podobajú na niekoho, kto má podobné tetovanie, pričom im sa ten človek páči názorovo alebo aj fyzicky.

Tetuješ napríklad ženy, ktoré prichádzajú s jazvami po cisárskom reze, alebo ľudí s inými nedokonalosťami na koži, ktoré chcú zakryť. Spomenieš si na niekoho, komu tetovanie naozaj zmenilo život?

Mala som jednu paniu po päťdesiatke, ktorá mala pigmentové fľaky. Mne sa zdali v pohode, no ona vzhľadom na to nešla na dovolenku k moru už desiatky rokov. Povedala mi, že tetovanie jej dodalo obrovskú slobodu. Zrazu už nemala pocit, že sa jej všetci pozerajú na fľaky, ale na tetovanie.

Odporúčané
Dominik je bodyguard, stráži raperov aj deti prominentov: V klube dávam pozor, aby im niekto nehodil niečo do pitia Dominik je bodyguard, stráži raperov aj deti prominentov: V klube dávam pozor, aby im niekto nehodil niečo do pitia 24. marca 2024, 9:30

Chodia ku mne aj ženy, ktoré majú „mindráky“ z toho, že majú jeden prsník iný ako druhý alebo strie a celulitídu. Prichádzajú matky, ktorých telá sa po dvoch-troch pôrodoch jednoducho zmenili. Mala som babu, ktorá sa mi ospravedlňovala, že pribrala. Ľudia majú fakt problém s vnímaním samých seba, takže som rada, že im viem trochu pomôcť.

Celkovo sa u mňa príbehy celkom často opakujú. Mladé baby ku mne chodia s jazvami na rukách. To ich podstatne obmedzuje pri obliekaní aj pri budúcej kariére. Takže získajú slobodu. Keď majú tetovanie, posunie to ich život k lepšiemu.

Niektoré problémy, s ktorými za tebou prichádzajú, však patria do rúk lekárov. Napríklad pigmentové škvrny je možné do veľkej miery „zmazať“ krémami na predpis, jazvám aj škvrnám vie moderná medicína pomôcť prostredníctvom laserov alebo chemických peelingov. Ponúkaš im aj tieto možnosti?

Určite áno, ja sama mám výbornú skúsenosť s IPL na akné (laserové ošetrenie, ktoré lieči zápaly a zároveň vyhladzuje pokožku – pozn. red.). Takže zvyknem ženy posielať na laser. Mnohé škvrny vie vyriešiť aj krém z lekárne. 

Ale mala som napríklad aj babu, ktorá mala rozsiahle popáleniny. Také, že ani estetická medicína si už s nimi neporadila. Tetovanie bola posledná možnosť.

Evelína Jurković, tatérka
Zdroj: Refresher/Ľubo Baran

Kde si dávajú najčastejšie tvoje klientky tetovanie?

Zvyčajne na viditeľné miesta. Tým, že tetovanie už nie je také poznačené stigmou ako kedysi, už aj známe osobnosti ich majú na viditeľných miestach, tak sa toho neboja. Ľudia si už nedávajú tetovania len na miesta, ktoré nie sú viditeľné.

Čiže nemáš pocit, že ešte aj v súčasnosti je tetovanie prekážkou napríklad pri hľadaní práce?

Nie, už nie. Podľa mňa sa to zlomilo asi reklamou na Axe, v ktorej bol potetovaný chalan. Už som stretla aj lekára s tetovaním.

Ako vnímaš túžbu prekryť nedokonalosti tetovaním?Retušované fotky sa už tak posunuli, že dnes už ženám vadia aj strie. Chodia s nimi aj za mnou. Vždy im poviem, že ja mám strie aj na hrudi. To, že ich nevidíme bežne, neznamená, že ich ľudia nemajú. Väčšinou takým ženám poviem, nech to neriešia, že strie sú normálne.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 114469 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kto by podľa nej vôbec nemal ísť na tetovanie a za akých okolností odmieta ľudí tetovať.
  • Či jej ľudia počas práce vyrozprávajú svoj životný príbeh.
  • Ako vníma mužov, ktorí jej posielajú fotky svojho penisu.
  • Aké postavenie má tetovanie v tomto desaťročí.
  • Či bude v budúcnosti ľudí tetovať stroj.
Späť
Zdieľať
Diskusia