Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. mája 2022, 9:30
Čas čítania 5:48
Jana Chovancová

10 vecí, ktoré si (možno) nevedel o Švédsku. Okrem starostlivosti o životné prostredie je známe aj podporou LGBTI ľudí

10 vecí, ktoré si (možno) nevedel o Švédsku. Okrem starostlivosti o životné prostredie je známe aj podporou LGBTI ľudí
Zdroj: Unsplash/David Groves
ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE KAM NA DOVOLENKU ŠVÉDSKO
Uložiť Uložené

Švédsko zaviedlo pravidlá pre LGBTIQ komunitu už dávno a bolo vôbec prvou krajinou, ktorá v roku 1972 povolila zmenu pohlavia ľudí.

Švédsko je krajina, z ktorej pochádza známa spevácka skupina ABBA, populárny reťazec obchodov s nábytkom IKEA či celosvetová módna značka H&M. Patrí medzi najvyspelejšie krajiny Európy a môže za to aj fakt, že patrí k štátom s najvyššou toleranciou ku skupine LGBTIQ ľudí a môže sa zároveň pýšiť ekologickosťou, pričom recykluje väčšina obyvateľov a odpad sem dovážajú na účel recyklácie aj ďalšie krajiny.

Švédsko ukrýva mnoho zaujímavostí, o ktorých si možno doteraz netušil. Po prečítaní tohto článku si rozšíriš svoje znalosti, a ak sa rozhodneš vycestovať do krajiny mäsových guľôčok, určite svojimi vedomosťami ohúriš nejedného domáceho.

V Refresheri ti každý deň prinášame zaujímavé články zo Slovenska aj zahraničia. Ak sa ti naša tvorba páči, podpor redakčný tím a staň sa členom Refresher+ klubu.

Môžeš sa ubytovať v ľadovom hoteli

Pre obľúbencov zimy a spánku v chlade vybudovali vo Švédsku ľadový hotel. Nachádza sa na severe krajiny v meste Jukkasjärvi a môžeš tu stráviť noc na ľadovej posteli pokrytej kožou zo sobov. V ubytovacom zariadení, ktoré sa nachádza hneď vedľa a je súčasťou hotela, však nájdeš aj vykurované izby, saunu či vírivku.

Odporúčané
Dopraj si bohémsky wellness a zaži dokonalý oddych. Vychutnáš si ho len pár kilometrov od Bratislavy Dopraj si bohémsky wellness a zaži dokonalý oddych. Vychutnáš si ho len pár kilometrov od Bratislavy 12. apríla 2024, 11:30

V ľadových izbách je riadna zima – teplota môže dosiahnuť až –8 °C – a nachádzajú sa tu ľadové sochy od svetoznámych umelcov. Hotel vznikol v roku 1989, keď z neďaleko tečúcej rieky Torne vzali masívne bloky ľadu a ručne ich otesávali. Dnes, o tri dekády neskôr, sa hotel stal populárnou turistickou destináciou a navštevujú ho ľudia z celého sveta.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa ICEHOTEL Sweden (@icehotelsweden)

Keď sa na jar ľad roztopí, k dispozícii je iba druhá časť hotela. Dostaneš sa sem letecky, najbližšie letisko v meste Kiruna je od mesta vzdialené 14 kilometrov. V ľadovej izbe sa môžeš ubytovať za približne 100 eur na noc. 

Švédsko bolo prvou krajinou na svete, ktorá zakázala fyzické tresty na deťoch

Už v roku 1979 vyšiel vo Švédsku ako v prvej krajine na svete zákon, ktorý zakazuje fyzické tresty na deťoch. Existovalo mnoho dôvodov, prečo vznikol, no údajne bola poslednou kvapkou vražda v roku 1971, keď trojročné dievča ubil na smrť jeho nevlastný otec. Táto udalosť si ihneď vyžiadala obrovskú pozornosť verejnosti a viedla v krajine ku vzniku organizácií na ochranu detí.

Stanice metra v hlavnom meste sú umelecké skvosty

Domov
Zdieľať
Diskusia