Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša Wolt Objednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením. Objednaj si jedlo
Aktivuj si predplatné na pol roka zadarmo s ČSOB
26. apríla 2022 o 19:43
Čas čítania 0:59
Ema Stanovská

Laboratórne mäso a hmyz sú rovnako ekologické ako vegánska strava. Záťaž na planétu môžu znížiť až o 80 %

NEWS POTRAVINY SPRÁVY ZO SVETA VEDA A VÝSKUM
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša Wolt Objednaj si jedlo

Fínski vedci zistili, že konzumácia alternatívnych potravín vypestovaných v laboratóriu môže výrazne ušetriť vodu a obmedziť emisie uhlíka.

Fínski vedci zistili, že laboratórne pestovanie mäsa a hmyzu môže v budúcnosti výrazne ušetriť vodu a obmedziť emisie uhlíka. Tlak na planétu sa tak v porovnaní so súčasnou produkciou potravín môže znížiť až o 80 percent, informuje BBC.

Vedci študovali nutričné hodnoty nekonvenčných potravín a skúmali, aký majú vplyv na životné prostredie z hľadiska potreba vody, pôdy a vyprodukovaných emisií uhlíka.

Medzi skúmané potraviny – niektoré z nich zatiaľ len v ranej fáze vývoja – patrili laboratórne vypestované druhy hmyzu a svrčkov, vaječné bielky pochádzajúce z laboratórnych kuracích buniek, hnedé chaluhy, proteínové prášky vyrobené z húb a mikroorganizmov, jedlé riasy a umelo vyrobené mlieko, mäso a bobuľové ovocie.

Budeme jesť jedlo z „labáku“?

Podľa výsledkov štúdie uverejnených v časopise Nature Food má konzumácia týchto „alternatívnych potravín“ rovnaký vplyv na planétu ako vegetariánska či vegánska strava. Zároveň však poskytuje komplexnejšiu paletu základných živín.

Výroba takýchto potravín bude v budúcnosti závisieť od postupov založených na špičkových technológiách, napríklad pestovaní živočíšnych či rastlinných buniek v laboratórnych bioreaktoroch. 
 
Niektorí vedci sú však voči prechodu na alternatívne druhy potravín skeptickí. Asaf Tzachor z Cambridgeskej univerzity, ktorý nebol súčasťou výskumu, upozorňuje, že hoci ide o sľubné objavy, môžu stroskotať na neochote obyvateľstva prejsť na takúto stravu.

Odporúčané
Slovák Dominik loví tornáda v USA: Myslel som si, že najväčšie tornádo ma roztrhne alebo odhodí (Rozhovor) Slovák Dominik loví tornáda v USA: Myslel som si, že najväčšie tornádo ma roztrhne alebo odhodí (Rozhovor) 26. júna 2025 o 6:30


Viaceré štúdie podľa BBC ukázali, že prechod na rastlinnú stravu má pozitívne účinky na zdravie aj životné prostredie. Medzivládny panel o zmene klímy vo svojej nedávnej správe odporučil ľuďom prejsť na vyváženú stravu založenú na zelenine a obilninách, ktorú môžu občas doplniť o udržateľne vyrábané mäso a mliečne výrobky.

Domov
Zdieľať
Diskusia