Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
12. mája 2022, 14:30
Čas čítania 5:40
Tímea Krauszová

Je mužská koža iná ako ženská? Čo by mali mať muži v kúpeľni? Môžu použiť kozmetiku „pre ženy“? Odpovedá kožná lekárka

Je mužská koža iná ako ženská? Čo by mali mať muži v kúpeľni? Môžu použiť kozmetiku „pre ženy“? Odpovedá kožná lekárka
Zdroj: Unsplash/Lumin
MÓDA KOZMETIKA A STAROSTLIVOSŤ O KOŽU
Uložiť Uložené

Muži to v mnohom vyhrali: majú hrubšiu kožu, ktorá viac znesie, a viac kolagénu, takže starne pomalšie. Ale jeden gél na telo, tvár aj vlasy ideálny nie je.

Mnohí muži sa o seba chcú starať. Stereotypy o jednom sprchovacom géli na všetko je načase zahodiť. Potvrdzujú to aj dáta o predajoch zo slovenských drogérií.

Zmenu vidieť najmä u mladších mužov, hoci presný počet mužských zákazníkov je ťažké určiť. Zákaznícke karty sú väčšinou napísané na ženy, nakupujú nimi však často aj muži, keď si kartu vezmú od manželky alebo priateľky.

Podľa expertov nie všetko z kategórie „pánska kozmetika“ je pre pánov aj skutočne vhodné. Platí to najmä v prípade, že sa holia. Pozreli sme sa na to, ako si v drogérii správne vybrať a čo je absolútne minimum produktov, ktoré by mal mať doma každý muž. 

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Disco™ | Men’s Skincare (@letsdisco)

Nesponzorovaný a objektívny pohľad na krásu a všetko, čo toto biznisové odvetvie ponúka, vieme prinášať len s podporou našich čitateľov. Pridaj sa do klubu Refresher+ aj ty. Viac o kozmetike a estetických procedúrach si prečítaš v tejto sekcii článkov.

Odporúčané
Aj muži nosia mejkap a používajú kozmetiku. Povedali nám, aké produkty si kupujú a či sa stretávajú s hejtom Aj muži nosia mejkap a používajú kozmetiku. Povedali nám, aké produkty si kupujú a či sa stretávajú s hejtom 17. júna 2021, 9:30

Je mužská koža iná ako ženská?

Áno, je. Podľa dermatologičky Hajnalky Méryovej Faragó sa mužská pleť od ženskej líši najmä pre mužský pohlavný hormón testosterón. „Muži majú približne o 15 – 20 % hrubšiu kožu, ktorá obsahuje viac kolagénu,“ povedala pre Refresher.

Kolagén v koži je zodpovedný za pružnosť a pevnosť pokožky (takže to môže byť jeden z dôvodov, prečo je „udržiavanie“ kože pre ženy zložitejšie). „Mužské póry a mazové žľazy sú takisto väčšie a viac aktívne, z čoho vyplýva, že ich koža je prirodzene mastnejšia.“

Potreby mužskej kože určuje aj ich pohlavie. Jedným zo znakov je ochlpenie na tvári, ktoré si zvyčajne holia. Podľa Igora Černošíka, sortimentného manažéra z dm drogerie markt vidieť najväčší rast záujmu zo strany mužov o klasické holenie. Muži si tak nekupujú len žiletky, ale aj rôzne doplnky. „Asi polovica mužov sa holí nahladko, zvyšok si necháva rásť bradu. Stylingové produkty na bradu tak tvoria 40 až 50 percent všetkých strojčekov na úpravu brady.“ S tým súvisí aj celý rad ďalších produktov na bradu, napríklad olejčeky.

Odporúčané
TOP 10 riaseniek, ktoré patria medzi najlepšie hodnotené na trhu. Za niektoré dáš len 10 eur TOP 10 riaseniek, ktoré patria medzi najlepšie hodnotené na trhu. Za niektoré dáš len 10 eur 21. marca 2024, 11:30

Podľa dermatologičky časté holenie kožu veľmi namáha, čo môže spôsobiť, že bude citlivá a podráždená. Vhodné je preto siahnuť po produktoch, ktoré pomáhajú obnoviť kožnú bariéru. Paradoxne by však neodporúčala produkty, ktoré sú zvyčajne označené ako „pánska kozmetika“.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Kiehl's Since 1851 (@kiehls)

Dôvodom je, že obsahujú látky, ktoré majú vysoký potenciál podráždenia a alergickej reakcie. Sú v nich rôzne parfumy, esenciálne oleje, výťažky z rastlín ako mäta, eukalyptus či citrusové extrakty, ktoré podľa lekárky nie sú vhodné na citlivú pleť. „Kým to človek toleruje, nech ich používa, ale len čo sa vyskytne intolerancia v podobe začervenania, svrbenia alebo pálenia, treba siahať po menej parfumovaných produktoch. Čím menej zložiek daný produkt obsahuje, tým lepšie.“

Akú kozmetiku si muži kupujú?

Kozmetika na pleť tvorí podľa Černošíka z celého pánskeho sortimentu len 5 – 7 %. Hovorí však, že to výrazne rastie najmä u mladých. „Najčastejšie si kupujú pleťovú kozmetiku určenú pre pánov, pričom najpopulárnejšie sú značky Nivea Men, Balea Men a L'Oréal Men,“ povedal pre Refresher. Sú cenovo dostupné a majú vlastné línie produktov pre mužov. Niektoré už ponúkajú aj masky na tvár pre mužov, ich predaje sa však zatiaľ s dámskymi nedajú porovnať. 

Odporúčané
Kolagén je pre tvoju pleť dôležitejší, ako si možno myslíš: Ako súvisí s vráskami a prečo ho pravidelne dopĺňať? Kolagén je pre tvoju pleť dôležitejší, ako si možno myslíš: Ako súvisí s vráskami a prečo ho pravidelne dopĺňať? 27. februára 2024, 12:00

Nárast záujmu zo strany mužov evidujú aj v sieti Douglas. „Keď sa pozrieme na držiteľov karty Douglas, v databáze máme 7 percent mužov,“ povedala nám Michaela Linhartová. Asi tretina z nich nakupuje produkty v rámci starostlivosti o kožu (teda krémy, čistiace gély, séra a podobne), rovnako tretina nakupuje dekoratívnu kozmetiku. Z tej si 8 percent kupuje produkty na tvár (mejkap, korektor či púder) a 17 percent si kupuje produkty na líčenie očí (maskary, očné linky či tiene).

Simona Dubovcová, brand manažérka Envy Therapy, ktorá má okrem estetických kliník aj vlastný kozmetický rad, nám potvrdila, že záujem zo strany mužov tu je. „Domácu kozmetickú starostlivosť s produktmi Envy Therapy využíva približne 25 percent mužov z našich klientov. Ak ide o kozmetické ošetrenia, tam sa môžeme rozprávať o 15 percentách; mnohí z nich si pochvaľujú starostlivosť a každomesačnú rutinu v podobe kozmetického ošetrenia.“

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa ENVY® Klinika (@envyklinika)

Pokiaľ ide o kozmetické ošetrenia, muži robia dobre, ak si ich doprajú. Oproti ženám majú výhodu nielen v tom, že ich pleť toho viac znesie a že je pružnejšia dlhšie (keďže majú viac kolagénu), ale efekt kozmetických ošetrení na ich tvári je zvyčajne aj okamžite viditeľný, keďže zjemňujú kožu. „Chemické pílingy majú pre hrubšiu rohovú vrstvu markantnejší efekt u mužov, ale treba si dávať pozor, aby príliš neoslabili povrchové vrstvy kože,“ povedala nám kožná lekárka Méryová Faragó.

Oslabená horná vrstva kože by totiž mohla robiť práve pri holení problémy. Na toto by ťa však každá skúsená kozmetička mala pri ošetrení upozorniť.

Spomínané chemické pílingy sa využívajú v kozmetických salónoch alebo v ambulanciách dermatológov napríklad pri podpore liečby akné, pri odstraňovaní pigmentových škvŕn alebo na zjemnenie a rozjasnenie kože. Pomáhajú zbaviť čiernych bodiek a vizuálne zmenšiť póry (fyzicky sa „stiahnuť“ alebo zmenšiť nedajú, ich veľkosť je daná genetikou).

Odporúčané
Môžeš sa zbaviť akné za jeden deň? Dermatologička radí, ako zmierniť vzhľad akné čo najrýchlejšie Môžeš sa zbaviť akné za jeden deň? Dermatologička radí, ako zmierniť vzhľad akné čo najrýchlejšie 22. februára 2024, 9:00

Používajú sa na to enzýmy alebo rôzne kyseliny. Je možné absolvovať ich aj doma, produkty s obsahom pílingových látok kúpiš aj v lekárni alebo drogérii, často sú to toniká alebo séra (produkty, ktoré sa na pleť dávajú ešte pred krémom).

Čo by mali mať muži v kúpeľni?

Základným kameňom starostlivosti o akúkoľvek kožu je čistenie, hydratácia a ochrana pred slnkom. „Ideálna kozmetická skrinka je taká, ktorú muž naozaj využíva,“ hovorí s úsmevom dermatologička. Hoci môžeš skúsiť aj 12-krokovú kórejskú rutinu, po ktorej pleť vyzerá ako koža bábätka, nie je to potrebné.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Nivea Mongolia (@nivea_mn)

Pokiaľ ti ide o správnu hygienu a starostlivosť o tvoj najväčší orgán, lekárka odporúča mať „zmáknuté“ základy. „Muži majú radi jednoduchosť a rýchlosť, preto by som zbytočne nekomplikovala dennú rutinu: ráno a večer dôkladné čistenie, cez deň hydratácia a ochrana pred UV žiarením (SPF), večer špeciálna starostlivosť, napríklad krém proti vráskam alebo proti akné.“

Hoci je mužská koža odolnejšia, zanedbanie starostlivosti sa časom prejaví aj na nej. Úplne najviac ju poškodzuje, ak ju nechrániš pred slnkom. Vedci opakovane dokázali, že slnečné žiarenie je zodpovedné za väčšinu prejavov starnutia (vrásky, fľaky, páperová koža). Každé jedno opálenie vedie k nenávratnému poškodeniu kožných buniek, ktoré sa raz prejaví. Okrem toho slnečné lúče môžu viesť k tvorbe rakoviny kože. O tom, prečo je SPF dôležité, si prečítaš viac v tomto článku.

Odporúčané
Funkčné aktívne látky, 100 % prírodné zloženie a udržateľné obaly. Toto je dôvod, prečo si zamiluješ českú kozmetiku LOBEY Funkčné aktívne látky, 100 % prírodné zloženie a udržateľné obaly. Toto je dôvod, prečo si zamiluješ českú kozmetiku LOBEY 2. februára 2024, 14:00

Méryová Faragó hovorí, že niektoré kožné nádory spôsobené UV žiarením sú pri mužoch vo vyššom veku dokonca častejšie ako pri ženách. „Jednou z príčin je aj zanedbaná ochrana.“ Svojim pacientom odporúča produkty s ochranným faktorom vo forme hmly alebo spreja. Sú praktické a rýchle, netreba ich rozotierať a hodia sa aj na tváre s bradou.

Copy-paste rutiny neexistujú

Hoci by bolo najjednoduchšie nájsť si nejakého skincare experta na Instagrame a kúpiť si všetko, čo používa aj on, podobne ako jedálniček či cvičebný plán, aj tvoja kozmetická rutina by mala byť len tvoja.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Robert A. Dahmen (@dr.dahmen)

Ak s tým len začínaš, krém od frajerky či mamy si požičať môžeš, no dlhodobo ide o otázku tvojho zdravia (a aj tvojho výzoru), takže sa oplatí investovať do vlastných produktov. „Myslím si, že každý by mal mať vlastné kozmetické prípravky a kozmetickú rutinu, ktorá vyhovuje danej pleti. Je malá pravdepodobnosť, že žena aj muž v jednej domácnosti budú mať ten istý typ pleti a tie isté kožné problémy,“ dodala lekárka, ktorá sa venuje zdraviu kože. 

Vôbec neodporúča deliť sa o produkty, ktoré sa dajú kontaminovať (napríklad krémy, ktoré si naberáš prstom), keďže sa tam vnášajú baktérie od oboch ľudí. Ber to ako zubnú kefku a kúp si svoj. Deliť sa je bezpečné o produkty s pumpičkou alebo iným dávkovačom, ktoré sú hygienickejšie.

Odporúčané
Toto sú najčastejšie mýty o akné. Odborníčka vysvetľuje, prečo vzniká a ako ho liečiť Toto sú najčastejšie mýty o akné. Odborníčka vysvetľuje, prečo vzniká a ako ho liečiť 25. januára 2024, 9:30

Samostatnou kategóriou sú muži, ktorí majú kožné ochorenie. Najrozšírenejšie je akné (v puberte aj v dospelosti), ale mužov trápia aj rôzne dermatitídy, seborea, rosacea či iné kožné problémy. V tomto prípade by lekárka naozaj nekupovala náhodne produkty z oddelenia pánskej kozmetiky.

Dôvodom je, že citlivej koži môžu ešte viac ublížiť. „Kožné ochorenia sú veľmi špecifické, väčšinou si vyžadujú špeciálne krémy od kožného lekára, ale aj vhodne zvolené dermokozmetiká. V žiadnom prípade by som nedráždila napríklad kožu atopika parfumovaným krémom, a mužovi, ktorého trápi rosacea, by som určite neodporúčala kozmetiku s obsahom alkoholu.“ A tak, hoci to opakujeme pri každom článku o zdraví, ti odporúčame v prípade problémov najskôr ísť do ambulancie lekára.

Muži sa nemusia v oblasti pílingov, ale ani krémov a inej starostlivosti obmedzovať len na tie produkty, ktoré majú nálepku „pre mužov“. Aj kozmetika žien v ich domácnosti im môže poslúžiť. „Dá sa povedať, že účinné látky nerozlišujú ženskú a mužskú pleť, neexistujú špecifické účinné látky pre jednotlivé pohlavia. Treba sa zameriavať na typ pleti a konkrétny problém, ktorý chceme daným produktom riešiť,“ vysvetľuje Méryová Faragó.

Ak vôbec nevieš, kde začať, klikni sem a prečítaj si, ako si poskladať jednoduchú kozmetickú rutinu (stačia ti 3 produkty).

Domov
Zdieľať
Diskusia