Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. apríla 2022 o 17:16
Čas čítania 0:56
Jana Chovancová

Ministerstvo zdravotníctva prijalo prelomové usmernenie k právnej zmene pohlavia, povinným kastráciám je koniec

NEWS LGBT+ SPRÁVY Z DOMOVA
Uložiť Uložené

Slovensko bolo doteraz jednou z posledných európskych krajín, ktoré vyžadovali od transrodových ľudí kastračný zákrok.

Transrodoví ľudia už viac nebudú musieť podstupovať povinné kastrácie pri právnej zmene pohlavia. Tento stav sa snažili zmeniť už viac ako desaťročie slovenskí transrodoví ľudia a LGBTI+ komunita.

V roku 2017 sa verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová vyjadrila, že povinné kastrácie pri právnej zmene pohlavia sú v rozpore s Európskym dohovorom pre ľudské práva. Ministerstvo zdravotníctva preto v roku 2019 zriadilo pracovnú skupinu, ktorá sfinalizovala dokument o zjednotení medicínskych postupov pri vydávaní lekárskeho posudku pri zmene pohlavia.

Dokument síce získal podporu Výboru Slovenskej psychiatrickej spoločnosti, no ministerstvo nebolo schopné ho prijať. Po viacerých úpravách usmernenie nakoniec schválil minister Vladimír Lengvarský. 

Usmernenie prináša viacero pozitívnych zmien pre transrodových ľudí, ako napríklad:

  • posilňuje právnu istotu a transparentnosť,
  • ruší prax nútených kastrácií, takže si transrodoví ľudia po novom môžu vybrať medzi hormonálnou liečbou a chirurgickými zákrokmi,
  • poskytuje odbornú prax pre osobu vykonávajúcu lekársky posudok o zmene pohlavia.

Obsahuje však aj problematické body, ktoré hovoria o transrodovom statuse ako o chorobe alebo o fakte, že o ich identite budú stále rozhodovať lekári a lekárky.

Viac článkov o LGBT komunite a queer ľuďoch nájdeš tu

Mohlo by ťa zaujímať:
Anna Záborská chce uzákoniť kastráciu pri zmene pohlavia. Snaží sa zvrátiť krok rezortu zdravotníctva, ktorý ju prestal vyžadovať
Salutoval pred Putinom a v Singapure má pozemky za 3,3 miliardy. Kontroverzný korunný princ dobýja Instagram smiešnymi citátmi
Tajomné podzemné tunely oceliarní Azovstaľ v Mariupole vydržia výbuch atómovej bomby. Prečo Rusi nevedia obrovský komplex dobyť?
Domov
Zdieľať
Diskusia