Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
14. apríla 2022, 17:30
Čas čítania 5:05
Dominik Vetrák

RECENZIA: Fantastické zvery 3: Tajomstvá Dumbledora

FILMY A SERIÁLY FANTASTICKÉ ZVERY 3 FILMY 2022 NOVÉ FILMY NOVÉ FILMY S DABINGOM
Uložiť Uložené

Mal by si vidieť novú časť Fantastických zverov? Ak sa ti nepáčili prvé dve, sklame ťa aj tretia.

Po sklamaní z filmu Fantastické zvery 2 sme od trojky už veľa nečakali. Reklamná kampaň bola nezaujímavá, sterilná a vôbec sme nemali pocit, že sa blíži nový film zo sveta Harryho Pottera. Sterilnosť je vlastne slovo, ktoré túto sériu vystihuje najlepšie. Môže za to katastrofálny scenár od J. K. Rowling, autorky kníh o Harrym Potterovi.

Dej tretej snímky nás zavedie na viaceré miesta po celom svete, čo sérii pomáha. Diváci chcú vidieť iné časti čarodejníckeho sveta než len Londýn a Rokfort. Mimochodom, aj v tomto filme sa postavy vracajú do Rokfortu, no je to samoúčelné a okrem nostalgie tieto scény filmu nepridávajú absolútne nič a nechápeme, čo v ňom vlastne robia. 

Odporúčané
Mission Impossible 7 stojí už takmer 300 miliónov dolárov. Film nie je ani po rokoch dokončený, no Tom Cruise doň pridal ponorku Mission Impossible 7 stojí už takmer 300 miliónov dolárov. Film nie je ani po rokoch dokončený, no Tom Cruise doň pridal ponorku 12. apríla 2022, 9:30

Tím amatérov verzus Grindelwald

Dumbledore (Jude Law) dáva na začiatku filmu dokopy tím, ktorý má zastaviť Gelerta Grindelwalda (Mads Mikkelsen), najväčšieho zlého čarodejníka na svete až do čias, kým sa zrodí Voldemort. Už tu prichádza prvá nelogická facka.

Dumbledore proti Grindelwaldovi postaví zoológa (Newt), aurora (Theseus), učiteľku obrany proti čiernej mágii (Lally), Newtovu asistentku Bunty, ktorá za celý film ani nevytiahne prútik, a mukla Jacoba, ktorý nevie čarovať.

Fantastic Beasts 3
Zdroj: Warner Bros.

Ako má týchto päť ľudí zastaviť Grindelwalda? To netuší ani sám Dumbledore. Vo filme je aj brat zavraždenej Letty Lestrange (Zoe Kravitz), ale v jeho prípade vôbec nechápeme, čo vo filme vlastne robil a akú mal rolu. Teda okrem toho, že v jednej scéne jediným kúzlom zlikvidoval asi 20 nepriateľských čarodejníkov.  

Grindelwaldovi prisluhovači sú absolútne neschopní. Theseus a Lally ich v jednom súboji zlikvidujú asi 15. V istej scéne na konci snímky sme mieru nelogickosti už nezvládli a v kine sme sa nad tragickým scenárom rozosmiali. 

Odporúčané
Hunger Games: Balada o hadoch a vtáčatkách (Recenzia) Hunger Games: Balada o hadoch a vtáčatkách (Recenzia) 16. novembra 2023, 15:30

Veľký zmysel nedáva ani hlavná dejová línia. Grindelwald čelí obvineniam z vraždy a iných zločinov, ktoré spáchal v druhej časti (celý svet asi zabudol na jeho zločiny z prvého dielu).

Grindelwalda podporuje a nakoniec aj oslobodí riaditeľ medzinárodnej konferencie čarodejníkov Vogel, no tvorcovia nikdy nepovedia prečo. Aké má motivácie, čo ho spája s Grindelwaldom a prečo mu vôbec nikto na svete neodporuje? Čarodejnícke zákony sa tu neohýbajú, ale doslova lámu, keď Grindelwald použije zakázanú kliatbu Cruciatus a stovky čarodejníkov vrátane aurorov naokolo sa len prizerajú.

Fantastic Beasts 3
Zdroj: Warner Bros.

Tvorcovia postavy a ich činy neopreli o žiadny charakterový vývin či dialóg, takže si veľa dejových spojení musíš domýšľať. Scenár vôbec nezvládol ani postavy Credencea (Ezra Miller) a Queenie (Alison Sudol). Queenie opäť zradí svojho „pána“ a prejde späť na dobrú stranu, ale nedáva to žiadny zmysel a film ti nikdy nepovie, čo sa jej odohráva v hlave. Ešte horšie je na tom chudák Credence.

Nevyužitý Credence a ďalšie nezmyselné postavy

Herec Ezra Miller za celý film povie asi desať viet a je úplne zatlačený do úzadia. Mali sme pocit, že tvorcovia film značne menili a prestrihávali, pretože Credence zo začiatku má priestor a rysuje sa pred ním zaujímavá dejová línia. Tvorcovia ju však nijako nerozvedú a do konca filmu Credence vystupuje na úrovni príbehovej kulisy. Akoby tvorcovia nemali šajnu, čo s ním majú robiť.

Odporúčané
ZOZNAM: Najlepšie nové seriály a filmy v novembri 2023 (Kino + streaming) ZOZNAM: Najlepšie nové seriály a filmy v novembri 2023 (Kino + streaming) 7. novembra 2023, 12:30

Credence ešte stihne bojovať s Dumbledorom v akejsi snovej realite. Nevieme, čo to vôbec je, a film sa neobťažuje vysvetliť to. Isté je iba to, že postavy sa niekam presunú a odpadáva tak celé potenciálne napätie. Bojujú totiž ľudia, ktorí v tomto svete ešte niekoľko desiatok rokov musia žiť a nemôžu ani ohroziť ostatných, keďže sú v inej realite. Film je teda veľmi predvídateľný a nikdy nemáš pocit, že nejakému z hrdinov hrozí nebezpečenstvo. 

Nepodarené odkazy na Grindelwalda ako Hitlera

Film sa cez Grindelwalda snaží odkázať aj na súčasný politický a sociálny problém s neonacistami a inými extrémistickými hnutiami, keďže Grindelwald je v podstate čarodejnícky Hitler. Táto dejová rovina však veľmi nefunguje, keďže Grindelwald otvorene hlási vojnu proti muklom nečarodejníkom, ktorých chce bezdôvodne zabíjať, voči čomu sa žiadny iný čarodejník verejne neohradí. Je to nepredstaviteľná a nereálna situácia.

Fantastic Beasts 3
Zdroj: Warner Bros.

Hollywoodske filmy sa často snažia o nejaký ideový presah, keď svojimi postavami a udalosťami vo filme odkazujú na isté spoločenské či politické problémy. Vo väčšine prípadov však zlyhávajú pri snahe povedať niečo zaujímavé a predmetné. Väčšinou týmto témam totiž nevenujú dostatok priestoru, keďže sa musia venovať akcii či množstvu postáv. To je aj prípad Fantastických zverov 3.

Mads Mikkelsen je oveľa lepší Grindelwald ako Johnny Depp

Platí to aj v prípade samotného Grindelwalda. Herec Mads Mikkelsen je neporovnateľne lepší Grindelwald ako Johnny Depp, ale aj jeho zradil scenár. Trochu divné je, že film nijako nevysvetlil, prečo Grindelwald vyzerá úplne inak ako v druhej časti. Nie všetci diváci vedia, že štúdio Warner Bros. vyhodilo Deppa po jeho súdnych problémoch s exmanželkou Amber Heard. Aj bez tých scén však Grindelwald nedostáva takmer vôbec priestor.

Odporúčané
Nové filmy a seriály v septembri 2023 Nové filmy a seriály v septembri 2023 31. augusta 2023, 9:30

Nepoznáme jeho motivácie, myšlienky či emócie. Grindelwald je proste zlý, lebo bol v knihách o Harrym Potterovi vykreslený ako zlý čarodejník, pričom tvorcovia to viac neskúmajú. Nikoho asi neprekvapí ani to, že úplne ignorujú romantický vzťah medzi ním a Dumbledorom.

Z hercov Juda Lawa a Madsa Mikkelsena pritom priam srší silná energia a vzájomná chémia na pozadí vzťahu, ktorého charakterová štúdia by priniesla filmu zaujímavejší dej než ten, ktorý rozpráva. Nebudeme si však klamať, nikto nič také asi neočakáva, kým sa na výrobe týchto filmov podieľa J. K. Rowling, ktorá býva často kritizovaná za svoje homofóbne a transfóbne výroky.

Fantastic Beasts 3
Zdroj: Warner Bros.

Scenár nedáva postavám potrebný priestor a vôbec nedokáže využiť ich zaujímavé charakterové črty. Credence v tomto filme prakticky neexistuje, Grindelwald je zaujímavý len vďaka nesmiernemu talentu Madsa Mikkelsena a v úzadí je aj Newt Scamander v podaní skvelého Eddieho Redmayna. Naopak, sú tu postavy, ktoré vo filme nemajú čo robiť (ako obrazne, tak doslovne). 

Čo sa podarilo?

Čo teda funguje? Na film sa veľmi dobre pozerá. Režisér David Yates sa v rámci svojej filmografie nevie rozhodnúť, či je dobrý alebo priemerný režisér, no pri tomto konkrétnom filme sa mu celkom darí. Fantastické zvery 3 sa môžu spoľahnúť na kvalitné vizuálne spracovanie, či už je reč o technických aspektoch, alebo o samotnej prezentácii príbehu.

Odporúčané
Kto vyhrá Oscara za najlepší film a uvidíme nejaké prekvapenie? Zahraniční kritici predpovedajú výsledky Kto vyhrá Oscara za najlepší film a uvidíme nejaké prekvapenie? Zahraniční kritici predpovedajú výsledky 12. marca 2023, 11:00

Vďaka sympatickým postavám sme sa v kine nenudili, aj keď by im prospelo, ak by im scenáristi lepšie napísali humorné dialógy. Páčili sa nám aj vynikajúce nové postavy v podaní Dumbledorovho brata Aberfortha a učiteľky obrany proti čiernej mágii Lally. Škoda len, že ani tie nedostali dostatok priestoru. 

Pochváliť môžeme aj hudbu, ktorá je azda najvýraznejšia z celej trilógie a veľmi pomáha ako akčným scénam, tak aj dialógom. Akurát je škoda, že tvorcovia sa spoliehajú na nostalgickú hudbu z pôvodných filmov o Harrym Potterovi. Samostatnú pochvalu si zaslúžia aj herci, z ktorých väčšina je úžasná. Spomínali sme Redmayna, Lawa či Mikkelsena, no vynikajúca bola aj Jessica Williams ako Lally či Dan Fogler ako Jacob.

Fantastické zvery 3 recenzia
Zdroj: Warner Bros.

Veľmi sa podarili aj vizuálne, počítačové triky. V niektorých scénach sme cítili digitálne pozadie, no veľmi nám to neprekážalo a efekty čarovania boli veľmi pekné. 

Konečne zaujímavé čarodejnícke súboje

Páčili sa nám aj čarodejnícke súboje, ktoré boli z celej trilógie najlepšie v tejto časti. Tvorcovia sa konečne odhodlali vymyslieť aj nejaké nové kúzla a súboje vyzerali fakt efektne. Škoda, že ich nebolo viac a že sa vliekla hlavná časť filmu. Expozícia, teda vysvetlenie príbehového pozadia a stretnutie podstatných postáv, totiž trvá neuveriteľnú polhodinu, počas ktorej sa vo filme nedeje nič podstatné. 

Odporúčané
RECENZIA: Glass Onion: A Knives Out Mystery RECENZIA: Glass Onion: A Knives Out Mystery 25. decembra 2022, 9:00

Tvorcom sa podarilo aj niekoľko osobitých scén, ako napríklad tá s „krabmi“. Štúdio Warner Bros. by však túto sériu malo naozaj premenovať, pretože už vôbec nie je o zveroch a je cítiť, že sú tam nasilu. Divný je aj podtitul Dumbledorove tajomstvá, keďže v tomto filme žiadne nemá. 

Nebyť príšerného scenára, mohlo to byť jedno z najväčších prekvapení roka. Takto je to ďalší zbytočný pokus vyžmýkať zo značky Harry Potter nejaké peniaze a my dúfame, že ak vznikne aj ďalšia časť, bude už posledná. Vzhľadom na skvelého Madsa Mikkelsena udeľujeme päť a pol bodu z desiatich, inak by to bolo ešte menej.

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia