Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. apríla 2022, 10:39
Čas čítania 1:24
Viktor Kniš

Kajúcnik Beňa: Keď som prišiel do SIS, branie úplatkov tam považovali za samozrejmosť. Peniaze však neležali na stole

NEWS SLOVENSKÁ INFORMAČNÁ SLUŽBA (SIS)
Uložiť Uložené

Spolupracujúci obvinený Boris Beňa tvrdí, že úplatky začal brať po dlhých rokoch v bezpečnostných zložkách, až keď prišiel do SIS, pretože to tam považovali za samozrejmosť.

Bývalý námestník Slovenskej informačnej služby Boris Beňa usvedčuje nominanta Sme rodina Vladimíra Pčolinského z toho, že ako riaditeľ SIS zobral úplatok. Beňu už medzičasom odsúdili za skutok, v ktorom ako spolupracujúci svedok vypovedal, a aj Najvyšší súd potvrdil, že mu ako svedkovi dôveruje. Beňu napriek tomu nedávno polícia zadržala a obvinila ho z krivej výpovede proti Pčolinskému, ktorému už raz pomohol paragrafom 363 ďalší nominant Sme rodina generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Boris Beňa v otvorenom rozhovore pre Denník N vysvetľuje, prečo sa ku všetkým skutkom priznal, a vraví, že podmienky vo väzbe nie sú hodné 21. storočia, a teda negatívne vplývajú na človeka psychicky aj fyzicky.

Bývalý námestník SIS pracoval dlhé roky v bezpečnostných zložkách, až v SIS však podľa vlastných slov zobral svoj prvý úplatok, za ktorý ho už odsúdili. 

Boris Beňa
Zdroj: TASR/Martin Baumann

„V spoločenstve ľudí, v ktorom som sa vtedy nachádzal, sa brali tieto veci ako samozrejmosť. Keď je to prvý raz, tak človek s tým trochu zápasí. Ale potom, keď to spraví, tak si to sám pred sebou ospravedlňuje, že je to normálne,“ hovorí Beňa v rozhovore pre Denník N. 

Kajúcnik tvrdí, že videl Vladimíra Pčolinského, ako zobral úplatok, a pripúšťa, že táto jeho výpoveď a rozhodnutie priznať sa spustili vojnu v polícii, ako ju vidíme teraz. Dodáva, že podľa neho nie je náhoda, ako sa začala Slovenská informačná služba správať, keď sa vyplavili prvé podozrenia o Pčolinskom. 

„Netreba zabudnúť ani na vplyv Pčolinského v bezpečnostných zložkách, ktorý mal. Pôsobí tam dlho. Má prepojenia s ľuďmi, ktorí sa pohybujú na druhej strane zákona a roky majú veľmi dobré prepojenia na ľudí, ktorí pôsobia v bezpečnostných zložkách, v spravodajských, v polícii. A títo ľudia sú v súčasnosti obvinení, na úteku. Tu vidím veľký priestor, ako sa mohla táto skupina ľudí zosieťovať a ako mohla začať pôsobiť tak, ako pôsobí,“ hovorí spolupracujúci obvinený na margo vojny v polícii.

Krajský súd v Bratislave v utorok rozhodol, že Boris Beňa a Ľudovít Makó nejdú do väzby v trestnej veci, kde ich obvinili z krivých výpovedí. Sudca zároveň skonštatoval, že je nezmysel, aby boli obvinení a zároveň svedkovia, ktorých výpovede sú dôležitou súčasťou vyšetrovania smerujúceho k podaniu obžaloby. 

Domov
Zdieľať
Diskusia