Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. apríla 2022, 15:30
Čas čítania 1:10
Richard Balog

Cherry Tree House je moderný dom, aký si zaslúži každá rodina

Cherry Tree House je moderný dom, aký si zaslúži každá rodina
Zdroj: Alex Shoots Buildings
KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY PRAHA
Uložiť Uložené

SOA architekti premenili nudný dom v radovej zástavbe na vkusné bývanie s moderným interiérom.

Českí architekti premenili radový dom postavený v 90. rokoch na vkusné bývanie, aké si zaslúži každá rodina. Nudnú fasádu a materiály podľa terajších štandardov nahradili súčasné dizajnové prvky a klienti svoj nový domov milujú. Nachádza sa v štvrti Dědina v katastrálnom území Praha 6. 

Tandem architektov Ondřej Píhrt a Pavel Směták z ateliéru SOA architekti sa s rekonštrukciou vyhrali do najmenších detailov a výsledok nadchne aj náročných. 

Odporúčané
Mezonet s čiernym schodiskom ako radikálna rekonštrukcia podkrovnej nadstavby z 90. rokov Mezonet s čiernym schodiskom ako radikálna rekonštrukcia podkrovnej nadstavby z 90. rokov 2. apríla 2022, 13:30

Pôvodný dom sa pokúšal využiť terénnny rozdiel pozemku, žiaľ neúspešne. Podlažie s malými oknami v úrovni ulice sa strácalo vo vyššie položenej záhrade a vstupná časť pripomínala zle osvietený suterén. Hlavné izby, respektíve spálne, boli orientované do ulice. Stiesnený pocit z vnútorných priestorov určovala ich nízka svetlá výška (2,5 metra). 

Súčasná adaptácia vyžadovala zjednotenie domu do celku pre potreby jednej rodiny. Stredobodom dispozície sa stalo schodisko. Prízemiu zostala servisná funkcia, ale s maximom denného svetla. 

Jednotlivé časti obytného priestoru v prvom podlaží sa točia okolo schodiskového bloku, čím vytvárajú prepojené priestor s adekvátnou mierou delenia. Dôležitým prvkom sú priehľady cez celé podlaži a optické zapojenie záhrady. Obývacia miestnosť je spojená so záhradou aj fyzicky – veľkoformátovým posúvnym oknom. Vrchné podlažie zostalo určené pre spálne. Hlavnú rodičovskú spálňu oddeľuje vlastná predsieň so šatňou a s kúpeľňou. Plánovanú pracovňu architekti zmenili počas rekonštrukcie na ďalšiu detskú izbu. 

Malá záhrada (590 štvorcových metrov) je podľa požiadaviek klientov a aj napriek náročným zmenám zostala jej dominantou stará čerešňa, od ktorej architekti odvodili názov projektu – Cherry Tree House. Úžitková plocha domu je 356 štvorcových metrov a svoj súkromný priestor v interiéri si našli všetci členovia rodiny. Súčasťou domu je aj súkromná, plne vybavená posilňovňa a sauna. 

Náklady na kompletnú rekonštrukciu sa vyšplhali nad 1 milión eur. Teraz si už vychutnaj galériu záberov od Alex Shoots Buildings.

Obsah článku vznikol v spolupráci so spoločnosťou Linka News.

Alex Shoots BuildingsAlex Shoots BuildingsAlex Shoots BuildingsAlex Shoots Buildings
Zobraziť galériu
(22)
Domov
Zdieľať
Diskusia