Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. apríla 2022, 13:30
Čas čítania 0:43
Richard Balog

Mezonet s čiernym schodiskom ako radikálna rekonštrukcia podkrovnej nadstavby z 90. rokov

Mezonet s čiernym schodiskom ako radikálna rekonštrukcia podkrovnej nadstavby z 90. rokov
Zdroj: Tomáš Slavík
KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY PRAHA
Uložiť Uložené

Bývanie s úžitkovou plochou 84 štvorcových metrov vyzerá lepšie, ako väčšina novostavieb.

Moderné bývanie s atmosférou starej Prahy – takto by sme v stručnosti charakterizovali rekonštrukciu nadstavby z 90. rokov od štúdia Komon architekti. 

Mezonetový byt sa nachádza v podkroví domu z 30. rokov minulého storočia v mestskej štvrti Libeň. 

Tím okolo Martina Gaberleho využil hlavnú výhodu priestoru, jeho výšku. Architekti otvorili obývaciu miestnosť s veľkou knižnicou cez obe podlažia. Do ťažiska vložili čierne schodisko, ktoré plynulo nadväzuje na technické zázemie bytu. 

V spodnej úrovni mezonetu je spoločenská časť. Zahŕňa obývaciu miestnosť a kuchyňu so stredovým pultom. Medzi nosnými stĺpmi je premietacie plátno. Vrchná časť je súkromná. Spálňa s kúpeľňou sú cez otvorený obytný priestor spojené čiernou lávkou. Zo spálne je vstup na strešnú terasu cez francúzske okno. 

Odporúčané
Architekti premenili mestskú vilu z roku 1906 na moderné bývanie. Jasne odlíšili nové od starého a výsledok je skvelý    Architekti premenili mestskú vilu z roku 1906 na moderné bývanie. Jasne odlíšili nové od starého a výsledok je skvelý 24. marca 2022, 13:30

Dominantnými materiálovými prvkami sú olejovaná čierna dyha z dubového dreva, lamelová dubová podlaha a obklad terrazzo. Čo sa týka solitérov, architekti stavili na kombináciu dizajnérskych kúskov od značiek Hay alebo Vitra s cenovo dostupnými modelmi z dielní Ikea. Išlo o žiadosť klienta, ktorý potreboval znížiť náklady. 

Zachovali pritom odvážnu koncepciu. Vychutnaj si aj galériu záberov od Tomáša Slavíka. 

Obsah článku vznikol v spolupráci so spoločnosťou Linka News.

PrahaPrahaPrahaPraha
Zobraziť galériu
(18)
Domov
Zdieľať
Diskusia