Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. marca 2022, 13:30
Čas čítania 0:57
Richard Balog

Architekti premenili mestskú vilu z roku 1906 na moderné bývanie. Jasne odlíšili nové od starého a výsledok je skvelý

Architekti premenili mestskú vilu z roku 1906 na moderné bývanie. Jasne odlíšili nové od starého a výsledok je skvelý
Zdroj: se svolením Petra Poláka
KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY
Uložiť Uložené

Tím okolo Michaela Karneta navrhol moderné zásahy v maximálnom kontraste s pôvodnými prvkami tak, aby bez funkčných kompromisov spĺňali súčasné štandardy.

Vila 1906 – projekt z dielní ateliéru Karnet architekti sa nachádza v obci Dobřichovice a pôvodne ho navrhol architekt František Buldra. Prvú prestavbu vily robili podľa návrhov Karla Šťastného v roku 1939 a dnes vyzerá lepšie ako kedykoľvek predtým vďaka tímu okolo Michaela Karneta.

Architekti v tomto prípade jasne odlíšili nové od starého. Hlavný vstup presunuli na prízemie, vďaka čomu získali viac priestoru na šatníkové skrine aj celkový pohyb vo vstupnej hale. Išlo o zásadný krok pre fungovanie domu. 

Odporúčané
Vila zo Záhorskej Bystrice v hodnote niekoľkých miliónov eur, ktorá by sa nestratila ani v Beverly Hills Vila zo Záhorskej Bystrice v hodnote niekoľkých miliónov eur, ktorá by sa nestratila ani v Beverly Hills 22. marca 2022, 11:30

Voľbu materiálov prispôsobili tak, aby každý, kto vstúpi do vily, pocítil jej vznešenosť a výnimočnú atmosféru. Na podlahách je mramorová dlažba, ktorej kresba plynulo nadväzuje na orechovú dyhu vstavaných kusov nábytkov

Kuchyňa na prvom poschodí smeruje na sever a vďaka novovybudovanému oknu má majiteľ výhľad do údolia aj na vstupnú bránu. O poschodie vyššie sú detské izby s hlavnou kúpeľňou. Hlavná spálňa s kúpeľňou a vlastným šatníkom sa nachádza na treťom poschodí. Vstup vedie cez strmé čierne schodisko a v podkrovnej veži je dvanásť okien, cez ktoré preniká svetlo do všetkých priestorov. 

Architekti zároveň zjednodušili a zjednotili pôvodnú, veľmi členitú dispozíciu interiéru. Karneta so svojím tímom navrhol moderné zásahy v maximálnom kontraste s pôvodnými prvkami tak, aby bez funkčných kompromisov spĺňali súčasné štandardy. Celková úžitková plocha je 311 štvorcových metrov a výška domu je takmer 17 metrov.

Výsledok stojí za to, o čom sa presvedčíš prostredníctvom galérie záberov od fotografa Petra Poláka. 

Obsah článku vznikol v spolupráci so spoločnosťou Linka News.

Linka NewsLinka NewsLinka NewsLinka News
Zobraziť galériu
(30)
Domov
Zdieľať
Diskusia