Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. apríla 2022, 16:29
Čas čítania 1:03
Viktor Kniš

Kotleba si nepríde vypočuť rozhodnutie Najvyššieho súdu v kauze šekov. Môže dostať niekoľkoročné väzenie natvrdo

NEWS MARIAN KOTLEBA
Uložiť Uložené

Líder extrémistickej strany ĽSNS sa nezúčastní na verejnom zasadnutí v kauze podozrivých šekov. Špecializovaný trestný súd mu vymeral 4 roky a 4 mesiace.

Marian Kotleba si nepríde osobne vypočuť rozhodnutie Najvyššieho súdu v kauze podozrivých šekov s hodnotou 1 488 eur. Jeho právny zástupca to potvrdil televízii Markíza.

Verejné zasadnutie sa bude konať v utorok dopoludnia, senát Najvyššieho súdu na ňom rozhodne, či potvrdí Kotlebovi trest, na ktorý ho odsúdil Špecializovaný trestný súd. Ak by sa NS s rozsudkom stotožnil, šéf extrémistickej strany ĽSNS by išiel do väzenia na 4 roky a 4 mesiace. 

Mariana Kotlebu pôvodne obvinili z toho, že v roku 2017 ešte ako banskobystrický župan zorganizoval benefičnú akciu na pôde strednej školy, kde viacerým rodinám v núdzi odovzdal šek na sumu 1 488 eur. Nebol to bežný deň, ale 14. marec – deň výročia vyhlásenia slovenského štátu, ktorého prezidentom sa stal vojnový zločinec Jozef Tiso. 

Podľa historika a autora bestselleru Fašizmus Jakuba Drábika použil Kotleba symboliku na to, aby podporovateľom neonacistov vyslal signál, že stále patrí medzi nich. Číslo 14 odkazuje na 14 slov Davida Lana, ktorý zomrel vo väzení ako jeden z prominentných amerických neonacistov. Štrnásť slov „We must secure the existence of our people and a future for white children“ znamená v preklade „Musíme zabezpečiť existenciu nášho ľudu a budúcnosť pre biele deti“. Číslo 88 odkazuje na nemecký nacistický pozdrav Heil Hitler! 

Mohlo by ťa zaujímať:
Ruský vojak si na Ukrajine zrejme natočil, ako zneužíva ročné bábätko. Ohavné video sám zverejnil na sociálnej sieti Telegram
PRIESKUM: Parlamentné voľby by vyhral Pellegrini, Boris Kollár nevylúčil prípadnú vládu s Hlasom a so Smerom
Pellegrini: Heger ma nemusí pozývať do Buče, ja ho pozvem na stred a juh Slovenska, nech vidí, ako sa tu ťažko žije
Domov
Zdieľať
Diskusia