Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. marca 2022, 19:35
Čas čítania 0:39
Jakub Paulík

PRIESKUM: Popularita Vladimira Putina od začiatku invázie na Ukrajinu stúpla. Verí mu vyše 80 % Rusov

PRIESKUM: Popularita Vladimira Putina od začiatku invázie na Ukrajinu stúpla. Verí mu vyše 80 % Rusov
Zdroj: TASR/Michal Svítok
ZAUJÍMAVOSTI SPRÁVY ZO SVETA VLADIMIR PUTIN
Uložiť Uložené

Obľúbenosť ruského prezidenta stúpa napriek tomu, že rozpútal vojnu.

Kroky ruského prezidenta Vladimira Putina od 24. februára, čiže od začiatku invázie na Ukrajinu, schvaľuje 83 % Rusov. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky nezávislého Analytického centra Jurija Levadu. 

Jeho popularita medzi obyvateľmi tak od začiatku februára stúpla. V predošlom prieskume pred rozpútaním vojny u nášho východného suseda konanie Putina podporovalo približne 71 % Rusov. V súčasnosti s jeho krokmi nesúhlasí len zhruba 15 % opýtaných Rusov, predtým to bolo 27 %. Asi 2 % respondentov nemalo na kroky ruského prezidenta vyhradený názor.

Odporúčané
8 najväčších hoaxov o Ukrajine: Nikdy nebola štátom, ovládajú ju fašisti, vláda terorizuje východ krajiny 8 najväčších hoaxov o Ukrajine: Nikdy nebola štátom, ovládajú ju fašisti, vláda terorizuje východ krajiny 1. marca 2022, 9:30

Obdobné výsledky priniesli aj prokremeľské analytické centrá, podľa ktorých Putina podporuje viac ako 80 % ľudí. Ruské štátne médiá každý deň opakujú tvrdenia ich prezidenta, ktorý ako zámienku na masívnu vojenskú inváziu uvádzal údajnú genocídu rusky hovoriaceho obyvateľstva na Ukrajine a blízke vzťahy Ukrajiny a NATO.

Dostupnosť informácií sa v Rusku pritom rapídne znížila. Novinárom, ktorí by písali o vojne na Ukrajine miesto „špeciálnej operácie“, hrozia roky väzenia. Krajina zakázala zahraničné médiá ako BBC či Deutsche Welle a takisto aj sociálne siete, ako Facebook, Instagram a Twitter.

Odporúčané
10 faktov o Sergejovi Lavrovovi. Toto je ruský minister zahraničia, ako ho (ne)poznáme 10 faktov o Sergejovi Lavrovovi. Toto je ruský minister zahraničia, ako ho (ne)poznáme 15. marca 2022, 9:30
Domov
Zdieľať
Diskusia