Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
25. marca 2022, 6:42
Čas čítania 1:00
Ivan Koribanič

Matematik Kollár: Súčasná vlna covidu nie je ani v polovici. Slováci sa rozhodli obetovať stovky životov za uvoľnené opatrenia

Matematik Kollár: Súčasná vlna covidu nie je ani v polovici. Slováci sa rozhodli obetovať stovky životov za uvoľnené opatrenia
Zdroj: Paris Review
ZDRAVIE KORONAVÍRUS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Hoci je infikovaných veľa, nemocnice by túto situáciu mali zvládnuť. „Počet hospitalizovaných pacientov by nemal prekonať hranicu 3-tisíc.“ Najväčšou pomocou je stále očkovanie a silné predošlé vlny.

Zatiaľ nie sme ani v polovici aktuálnej vlny pandémie, tvrdí matematik Richard Kollár. Tá by mala podľa neho trvať až do apríla a prevádzky s podujatiami budú veľmi rizikovými miestami.

Ako v Európe, tak aj na Slovensku stále rastie počet nových prípadov koronavírusu. Medzi vzorkami v súčasnosti prevláda subvariant omikron BA.2. Na Slovensku je to približne 100 percent a nakazilo sa ním 450- až 600-tisíc ľudí. Podľa Kollára sa môže nakaziť až tretina celého obyvateľstva. 

Hoci je infikovaných veľa, nemocnice by túto situáciu podľa experta mali zvládnuť. „Počet hospitalizovaných pacientov by nemal prekonať hranicu 3-tisíc.“ Najväčšou pomocou je stále očkovanie a silné predošlé vlny.

„Čo bude v dlhšom časovom horizonte, to dnes, žiaľ, nevie asi nik. Názory odborníkov sa stále dosť rôznia. Rozhodovať o tom bude do veľkej miery náhodnosť pri vzniku nových variantov. A vzhľadom na túto neistotu by sme ako spoločnosť mali riešiť aspoň tie problémy, kde náhodnosť hrá menšiu úlohu a vieme ich tak lepšie ovplyvniť,“ píše Kollár.

Tvrdí, že štát už pravdepodobne nepristúpi k ďalším opatreniam. A to aj napriek tomu, že sa infikuje množstvo ľudí a zomrú stovky z nich. „Tam je momentálne bod spoločenskej dohody u nás a spoločnosť sa rozhodla to akceptovať ako prijateľnú cenu za uvoľnené opatrenia. Beriem to ako hotovú vec, je nepodstatné, či s tým individuálne súhlasíme alebo nie. Aj keď sa to totiž môže javiť ako problematické, momentálne asi nie sú na stole žiadne lepšie dlhodobo udržateľné riešenia. Aj keď teda stále nevieme, či aj toto riešenie je vlastne dlhodobo udržateľné,“ uzavrel Kollár.

Domov
Zdieľať
Diskusia