Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. marca 2022, 16:30
Čas čítania 9:05
Veronika Szűcs Rajničová

Vyvraciame hoaxy o Ukrajine: Zelenského tajný zoznam, mučiareň detí a vyhodené jedlo

Vyvraciame hoaxy o Ukrajine: Zelenského tajný zoznam, mučiareň detí a vyhodené jedlo
Zdroj: TASR
NEWS HOAXY RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Dezinformátori na Slovensku opakujú obľúbené formulky z Kremľa, dramatizujú okolnosti a vytvárajú príbehy z poloprávd, za ktoré by sa nemusel hanbiť ani hollywoodsky režisér.

Rusko pokračuje vo vojenskej agresii už tretí týždeň. Kremeľ ďalej neúnavne chrlí dezinformačné správy, ktoré ospravedlňujú inváziu a vrhajú tieň podozrenia na Ukrajinu. Ľahko sa môže stať, že niektoré hoaxy zahliadnete nielen na konšpiračných a rusofilských stránkach, ale aj u svojich známych. 


Rusko bolo v rebríčku RSF World Press Freedom Index 2021 na 150. mieste zo 180 krajín, po súčasných opatreniach však toto nelichotivé postavenie ešte výrazne klesne.


Európska únia prostredníctvom svojho portálu EU vs Disinfo, ktorý od roku 2015 slúži na vyvracanie (debunk) mýtov, zriadila aj špeciálnu sekciu zameranú na dezinformácie o súčasnej vojnovej agresii zo strany Ruska. 


V Refresheri venujeme úsilie tomu, aby sme vám pomohli hoaxy rozoznať, a vysvetľujeme ich podstatu spolu s bezpečnostnými expertmi a analytikmi. Ak nás chcete podporiť a získať prístup k všetkým exkluzívnym článkom, pridajte sa do klubu Refresher+

Volodymyr Zelenskyj
Zdroj: TASR/AP

V ukrajinských mestách zabíjajú prepustení väzni 

HOAX: Na Facebooku sa šíril aj tento status: „Tak počúvajte, vážení! Keďže som vodič a jazdím aj na Košice (neďaleko UA), včera som na benzínovej pumpe narazil na česky hovoriacich ukrajinských chalanov, ktorí pendlujú dodávkou pre utečencov. Vravím: Vidím, že hovoríte po česky, celkom masaker je u vás, čo? A on, pozri, poviem to takto, vy nám posielate zbrane a pomáhate, čo je pekné, ale nám prezident omilostil väzňov, aby bojovali za Ukrajinu, a tí väzni dostávajú vaše zbrane!!! Strieľajú do našich rodín, detí, ničia mestá!!! My si myslíme, že je to cielené!!! A Rusi nám pomáhajú utiecť!!! No, myslím, že Ukrajinec by nám asi neklamal!!! V každom prípade ja som si toto myslel od začiatku.“


„Takéto zmiešané tvrdenia tvoria často podstatu hoaxov. Časť faktov sa zmieša s individuálnym pohľadom (často nijako neovereným), ktorý sa následne zveličuje a prenesie sa do iného kontextu,“ vysvetľuje Ivan Godársky, konzultant nezávislej organizácie MEMO 98, ktorá monitoruje vysielanie významných elektronických médií.   


Fakt je, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom prejave 28. februára vyhlásil, že ukrajinskí väzni s vojenskými skúsenosťami budú prepustení, ak budú ochotní bojovať proti ruským silám.


Prízvukoval, že každý, kto sa môže zapojiť do boja proti okupantom, tak musí urobiť, pretože krajina venuje každú minútu boju proti ruskej invázii.


„Všetky sankcie voči niektorým osobám, ktoré sa zúčastnili na protiteroristickej operácii, budú zrušené. Kľúčová je teraz obrana. Toto rozhodnutie bolo ťažké prijať z morálneho hľadiska, ale bolo kľúčové z hľadiska našej ochrany,“ dodal Zelenskyj. 

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00


Je teda pravda, že na ochranu vlasti pred ruskou inváziou boli „povolaní“ aj väzni. O ich údajnom vyčíňaní proti Ukrajincom neexistujú okrem statusov typu „počul som od dôveryhodného zdroja že…” žiadne dôkazy. Oproti tomu sa množia správy aj s podloženými svedectvami na základe informácií nezávislých novinárov a ľudí v teréne, že ruskí vojaci terorizujú civilistov. 


Rusko dokázateľne a cielene bombarduje okrem vojenských cieľov aj civilné budovy a okrem nespočetného množstva bytoviek už zasiahli aj nákupné centrum v Kyjeve, divadlo či pôrodnicu v Mariupole, viacero nemocníc či dokonca zoo v Mykolajive. Rusi takisto zatýkajú a strieľajú do bežných Ukrajincov, ktorí protestujú proti okupácii, ľudia v okupovaných oblastiach začali „záhadne“ miznúť a objavili sa napríklad aj informácie, že vojaci kontaktujú blízkych zajatých Ukrajincov a vyhrážajú sa im, že ich použijú ako živé štíty. 


Podľa Godárskeho je nevyhnutné uviesť, že Rusi svojou vojnovou inváziou predovšetkým spôsobili exodus už viac ako 3,5 milióna obyvateľov (drvivá väčšina utiekla na Západ, minimum do Ruska) a stavať ich do polohy mierotvorcov je hoax sám osebe.

Domov
Zdieľať
Diskusia