Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. marca 2022, 7:02
Čas čítania 11:04
Viktor Kniš

ZÁZNAM: Vojna Ukrajina – Rusko: Riešime odpojenie od plynu a ropy z Ruska, aby sme zastavili financovanie vojny, hovorí Korčok

NEWS KONFLIKT NA UKRAJINE MINÚTA PO MINÚTE NAŽIVO: VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Počas celého dňa sledujeme dianie na Ukrajine v článku naživo.

• Americký prezident Joe Biden navštívi tento týždeň Európu.

• Po útoku na nákupné centrum v Kyjeve hlásia najmenej šesť obetí.

• Delegácie Ukrajiny a Ruska budú v pondelok pokračovať v rozhovoroch.

Rusko a Ukrajina sa v najbližších dňoch stretnú počas piateho kola mierových rokovaní.

• Dianie naživo pokrývame aj v aplikácii Refresher. Vďaka notifikáciám ti neunikne žiadna dôležitá správa.


Len vďaka našim predplatiteľom môžeme aktuálne dianie pokrývať naživo. Ak sa ti naša práca páči, budeme radi, ak sa pridáš medzi nich. Predplať si Refresher+.


21:33 Portál Nexta zverejnil článok o stratách ruských vojakov zo stránky Komsomolskaya Pravda. Podľa textu, ktorý odkazoval na dáta ruského ministerstva obrany, vo vojne na Ukrajine zomrelo skoro 10-tisíc ruských vojakov a viac ako 16-tisíc bolo zranených. Článok neskôr z webu zmizol. 

20:43  Poľský premiér Mateusz Morawiecki v pondelok avizoval, že sa pokúsi presvedčiť lídrov EÚ, aby Ukrajine udelili štatút kandidáta na členstvo v Únii. Informovala o tom agentúra PAP.


„Poľsko je presvedčené, že Ukrajine treba dať nádej,“ povedal Morawiecki po pondelkovom stretnutí s holandským rezortným partnerom Markom Ruttem, ktoré sa uskutočnilo vo Varšave. (TASR)

20:16 – Aj ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba naznačil, že najnovší balík sankcií by mohol obsahovať embargo na ruskú ropu a ruský plyn. 

19:45 Rusi vraj bombardujú autobusy s deťmi, ktoré vo vážnom zdravotnom stave prevážajú z ostreľovaného mesta Mariupol. 

19:38  Ruské ministerstvo obrany v pondelok vyhlásilo, že nákupné centrum v Kyjeve, ktoré bolo zničené pri nočnom ostreľovaní, slúžilo ako sklad rakiet. Podľa agentúry AFP to uviedol hovorca ruského rezortu Igor Konašenkov. Pri zásahu zabili najmenej osem ľudí. Ruská federácia opakovane používa pri bombardovaní civilných cieľov argument, že v skutočnosti slúžia ako vojenské základne alebo sklady. 

19:35  Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj potvrdil, že Ukrajina nepristúpi na ruské ultimáta v súvislosti s tým, aby odovzdali mestá Charkov, Mariupol aj Kyjev.

Dodal, že na takéto niečo nemôžu pristúpiť obyvatelia týchto miest, rovnako ako ani on ako prezident.


Zelenskyj zopakoval v nedeľňajšom rozhovore pre stanicu CNN svoju pripravenosť rokovať priamo s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, pričom rokovania označil za jediný spôsob, ako vojnu zastaviť. (TASR) 

19:24 Vysoký predstaviteľ spravodajskej služby Severoatlantickej aliancie tvrdí, že vo vojne Ruska proti Ukrajine vzniká patová situácia aj preto, že letectvo nevie získať úplnú kontrolu a pozemné jednotky nepostupujú. Dodal, že do tohto bodu by sa Rusko nedostalo, ak by neurobilo sériu chýb, keďže je potrebné zobrať do úvahy rozdiel v sile oboch armád na začiatku invázie. 

Predstaviteľ NATO poznamenal, že patová situácia je obzvlášť nebezpečná vzhľadom na to, že Rusko sa začalo uchyľovať k používaniu menej presných a brutálnejších zbraní, ktoré zasahujú civilné ciele. Je to dôsledok míňajúcich sa zásob presne navádzanej munície.


NATO naďalej hodnotí, že hlavným cieľom Ruska je zrejme dobytie Kyjeva a vynútenie zmeny vlády. (TASR) 

18:33  Rusko v pondelok oznámilo, že upúšťa od rozhovorov s Japonskom o podpísaní mierovej zmluvy, ktorá by medzi týmito dvomi krajinami oficiálne ukončila druhú svetovú vojnu. Dôvodom má byť tvrdá reakcia Tokia na inváziu Moskvy na Ukrajinu, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.


Vyhlásenie Ruska prišlo po uvalení ekonomických sankcií zo strany Japonska a skupiny G7 na ruské finančné inštitúcie a dodávky čipov pre Rusko v dôsledku jeho invázie na Ukrajinu. (TASR)

17:57  Ukrajinské sily získali späť dve dediny severne od Mykolajiva.

17:40 Ukrajina a Rusko pokračovali v pondelok v ďalšom kole mierových rokovaní. Členovia tímov vyjednávačov oboch krajín absolvovali 90-minútový rozhovor prostredníctvom videokonferencie, uviedla stanica Sky News s tým, že tzv. pracovné skupiny by v rokovaniach mali pokračovať aj po zvyšok dňa.


„Dnes pracujeme celý deň,“ uviedol člen ukrajinskej delegácie a poslanec Davyd Arachamija.


Stanica Sky News pripomína, že obe strany od začiatku ruskej vojenskej agresie voči Ukrajine absolvovali už niekoľko kôl takýchto rokovaní – najskôr konali za osobnej účasti vyjednávačov v Bielorusku, no v ostatnom čase už prebiehajú formou videokonferencie.
Na prímerí či stiahnutí ruských vojakov z Ukrajiny sa strany dosiaľ nedohodli. (TASR)

16:52 Minister zahraničných vecí Ivan Korčok tvrdí, že séria najnovších sankcií voči Rusku by mala byť zameraná na energetiku.

Korčok vysvetlil, že prvá časť ministerských debát pod vedením šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella bola venovaná dianiu na Ukrajine. „Hovorilo sa o štyroch balíkoch sankcií, ktoré boli doteraz prijaté, a tá jednota je v tom, že pokiaľ by Ruská federácia mala vo svojom konaní pokračovať, niet sporu, že EÚ bude na to reagovať,“ povedal.


Spresnil, že nové sankcie už nebudú z kategórie odradzovacích, keďže k vojne už došlo, ale ich cieľom bude zobrať Rusku možnosť financovať túto nezmyselnú vojnu. Vyjadril nádej, že aj teraz bude Únia veľmi dôsledná, čo by malo odznieť už koncom týždňa, keď do Bruselu na samit NATO príde americký prezident Joe Biden. Ten sa stretne aj s lídrami EÚ, ktorí prídu na zasadnutie Európskej rady. (TASR)

16:28 Na Ukrajinu sa od začiatku vojny vrátilo asi 400-tisíc obyvateľov, skoro 80 % z nich sú muži, ktorí prišli brániť svoju vlasť. Povedal to oficiálny predstaviteľ Štátnej pohraničnej služby Ukrajiny Andrij Demčenko.

16:02  Súd v Moskve v pondelok vyhlásil sociálne siete Facebook a Instagram za extrémistické a zakázal ich. Stalo sa tak na základe obvinenia, že ich materská firma americký technologický gigant Meta počas vojny na Ukrajine toleruje na sociálnych sieťach prejavy rusofóbie. Informovala o tom agentúra AFP.


Okresný súd v Moskve sa tak stotožnil so žiadosťou prokuratúry o zákaz týchto dvoch platforiem sociálnych médií za vykonávanie extrémistických aktivít. Agentúra AFP dodala, že služba Whatsapp spoločnosti Meta nebude zakázaná, pretože nejde o verejnú platformu.


Na pojednávaní vystúpil aj zástupca ruskej Federálnej bezpečnostnej služby, ktorý žiadal od súdu okamžitý zákaz činnosti spoločnosti Meta v Rusku. FSB obvinila Metu, že v čase vojny na Ukrajine pracuje proti záujmom Moskvy. (TASR)

15:31  Ukrajinské hrivny je momentálne možné na území Slovenska zameniť iba v zmenárňach. Banky túto možnosť aktuálne neponúkajú. (TASR)

15:15 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vyzval Čínu, aby pomohla nájsť politické riešenie vojny, ktorú rozpútalo Rusko. 

14:52 – Úrad britského premiéra na Downing Street v pondelok uviedol, že Rusko nesie zodpovednosť za minulotýždňové podvodné telefonáty členom britskej vlády. Británia začala v tejto súvislosti vyšetrovanie, informovala stanica Sky News.
Hovorca britského premiéra Borisa Johnsona povedal, že za podvodné telefonáty členom britskej vlády je zodpovedné Rusko.


„Je to štandardný postup pre ruské informačné operácie,“ povedal a podobné operácie označil za súčasť stratégie Kremľa, ktorej cieľom je pokúsiť sa odviesť pozornosť od nezákonného konania Ruska na Ukrajine a porušovania ľudských práv, ku ktorému tam dochádza.


Britský minister obrany Ben Wallace minulý štvrtok oznámil, že sa s ním prostredníctvom videokonferencie pokúsil spojiť podvodník, ktorý tvrdil, že je ukrajinský minister obrany Denys Šmyhaľ. (TASR)

13:54 – Poľská vláda chce v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu pozmeniť svoju ústavu tak, aby mohla zvýšiť výdavky na obranu a skonfiškovať majetok ruských oligarchov, uviedol v pondelok hovorca vlády Piotr Müller, ktorého citovala agentúra Reuters.
Varšava už v reakcii na udalosti na Ukrajine oznámila, že zvýši výdavky na obranu na tri percentá HDP. To by však mohlo viesť k prekročeniu rozpočtových limitov zakotvených v ústave. (TASR) 

13:39  Úrady v ukrajinskom prístavnom meste Odesa obvinili ruské jednotky z toho, že v pondelok ráno zaútočili na obytné budovy na predmestí. Ide o prvý takýto útok na tento čiernomorský prístav, píše agentúra Reuters.


Podľa mestského zastupiteľstva pri útoku nikto neutrpel zranenia, vznikol však požiar.
„Išlo o budovy, v ktorých v mieri žili ľudia,“ uviedol starosta Odesy Hennadij Truchanov.
Agentúra Reuters pripomína, že Rusko popiera, že útočí na civilné ciele.


V oblasti Odesy podľa agentúry DPA v nedeľu zaznamenali zvýšené nasadenie ruských dronov, na ktoré podľa gubernátora Odeskej oblasti Maxyma Marčenka spustila miestna protivzdušná obrana paľbu. (TASR)

13:29 – Na sociálnej sieti Twitter sa objavilo niekoľko videí, ako ruské sily násilným spôsobom za použitia výstrelov rozháňali ukrajinských demonštrantov v meste Cherson.

12:49 – V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev zavedú od pondelka od 20.00 h miestneho času zákaz vychádzania, ktorý bude platný do 7.00 h v stredu 23. marca. Oznámil to na sociálnej sieti starosta Kyjeva Vitalij Kličko. 


Obchody, lekárne, čerpacie stanice a ostatné zariadenia zostanú zatvorené a do mesta budú mať povolený vstup len vozidlá so špeciálnym povolením. (TASR)

12:25 V Nitre otvorili veľkokapacitné centrum pre vojnových utečencov z Ukrajiny. Veľkokapacitné centrum pre cudzincov v Nitre je otvorené nepretržite (24 hodín denne 7 dní v týždni) od 21. marca 2022 od 8.00 h a bude vybavovať výlučne cudzincov žiadajúcich o poskytnutie dočasného útočiska, informuje polícia na Facebooku. 

12:15 Český premiér Petr Fiala sa opäť dôrazne postavil proti Putinovi, na Twitteri napísal, že sa dopúšťa vojnových zločinov a Európska únia preto musí zavádzať ďalšie sankcie. 

12:02  Situácia s utečencami bola v pondelok 21. marca 2022 doobeda v Košiciach pokojná. V centre pomoci pre utečencov z Ukrajiny na kúpalisku Červená hviezda sa nenachádzali žiadni utečenci, a tak sa dobrovoľníci venovali upratovaniu kontajnerov. (TASR)

košice
Zdroj: TASR/František Iván
košice
Zdroj: TASR/František Iván
košice
Zdroj: TASR/František Iván

11:40 Bomby padajú na mesto Mariupol každých desať minút, Rusi ho bombardujú od rána, pretože administratíva sa odmietla vzdať a zložiť zbrane. Kapitán Sviatoslav Palamar z národnej gardy pluku Azov v Mariupole pre CNN povedal, že vojaci zneškodnili niekoľko tankov a obrnených vozidiel, ostreľovanie však prebieha aj z mora. Ukrajina v tejto súvislosti žiada o muníciu, protitankové zbrane a protivzdušnú obranu. (CNN)

11:14  Ropné embargo je rozhodnutie, ktoré zasiahne každého, povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.


Hovorca sa k tejto téme vyjadril krátko pred začiatkom pondelkovej schôdzky ministrov zahraničných vecí Európskej únie, na ktorej bude euroblok diskutovať o ďalších sankciách voči Moskve, pripomína AFP. (TASR)

10:44  David Beckham požičal prihlasovacie údaje do svojho účtu na Instagrame lekárke z detského oddelenia v ukrajinskom Charkove. Bývalého kapitána anglickej futbalovej reprezentácie a hráča Manchestru United, PSG či Realu Madrid sleduje na Instagrame 71,5 milióna fanúšikov.

Anestéziologička Iryna pridávala podľa The Guardian počas nedele na Beckhamov profil storky s videami a fotografiami z pracovného dňa popôrodného centra regionálnej nemocnice vo vojnou zmietanom Charkove. Nemocnica, kde Iryna pôsobí, patrí k tým, ktorým Unicef venoval okrem liekov aj kyslíkové prístroje využívané na jednotke intenzívnej starostlivosti.

 
Iryna ukázala futbalistovým fanúšikom stiesnené podmienky v podzemí nemocnice, do ktorého evakuovali všetky tehotné ženy a čerstvé matky hneď po prvom dni ruskej invázie.

10:01 Ukrajinské ministerstvo obrany zverejnilo aktuálne dáta o počte zničenej ruskej techniky a stratách na životoch v prípade vojakov. Tieto dáta nie je možné nezávisle overiť. 

9:40 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navrhol Jeruzalem ako mesto, ktoré by mohlo hostiť jeho mierové rokovania s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Ide o najnovšiu snahu najvyššieho ukrajinského predstaviteľa stretnúť sa so svojím ruským náprotivkom. Informovala v pondelok agentúra AFP.


Zelenskyj vo videopríhovore zverejnenom v nedeľu večer na sociálnej sieti Telegram poďakoval izraelskému premiérovi Naftalimu Bennettovi za jeho snahu o sprostredkovanie týchto mierových rokovaní.


„Sme za túto snahu vďační. Skôr alebo neskôr tak môžeme začať diskusiu s Ruskom, a to možno v Jeruzaleme. Je to to správne miesto na to, aby sme našli mier,“ uviedol Zelenskyj.
Bennett pravidelne telefonuje Zelenskému i Putinovi a 5. marca absolvoval trojhodinové stretnutie s ruským prezidentom v Moskve. (TASR)

9:21 Video zachytáva, ako vyzerá budova zbombardovaného obchodného centra v hlavnom meste Kyjev. Podľa generálnej prokuratúry pri náletoch zomrelo najmenej osem ľudí.

8:41  Ruské sily odpálili v pondelok dve rakety na vojenský výcvikový priestor v Rivnenskej oblasti na západe Ukrajiny, uviedol tamojší gubernátor Vitalij Kovaľ. TASR prevzala správu od stanice BBC.


Kovaľ vo videoodkaze informoval, že k útoku došlo v ranných hodinách.
Stanica BBC uviedla, že toto tvrdenie nebola schopná nezávisle overiť.

8:10 – Počet obetí po nálete na obchodné centrum v hlavnom meste Kyjev sa zvýšil na šesť. Pred nákupným strediskom Retroviľ v severozápadnej časti ukrajinskej metropoly bolo naukladaných šesť tiel, uviedol reportér agentúry AFP. Budova bola zasiahnutá mohutným výbuchom, ktorý zničil vozidlá na parkovisku a na mieste zanechal kráter široký niekoľko metrov.

7:42 – Delegácie Ukrajiny a Ruska budú v pondelok pokračovať v rozhovoroch. Oba tímy chcú nové kolo rokovaní začať prostredníctvom videokonferencie dopoludnia, uviedol poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak. 


„Pracovné skupiny oboch strán pracovali v poslednom čase intenzívne,“ uviedol Podoľak, ktorého vyjadrenie z nedeľňajšieho neskorého večera citovali v noci ukrajinské médiá.
Mierové rozhovory na vysokej úrovni sa konali naposledy minulý pondelok, píše DPA. Podoľak sa podľa vlastných slov domnieva, že rozhovory s Ruskom o ukončení vojny budú trvať ešte niekoľko týždňov. Poradca prezidenta hovoril aj o známkach toho, že pozícia Moskvy sa stáva rozumnejšou a realistickejšou. Bližšie detaily však neposkytol. (TASR)

7:16  Ruská armáda dala Ukrajine čas do skorého rána, aby oznámila kapituláciu mesta, v opačnom prípade budú ohrození civilisti. Ak mesto kapituluje, umožnia zorganizovať humanitárne koridory. 

Ukrajina ultimátum odmietla. „O žiadnej kapitulácii, zložení zbraní nemôže byť ani reči.“

Poradca starostu mesta v rozhovore pre BBC povedal, že ruským sľubom sa nedá dôverovať a obrancovia budú bojovať do posledného vojaka. Zatiaľ nie je jasné, aké udalosti budú teraz nasledovať, upozornila televízna stanica. 

Mariupol
Zdroj: BBC

7:00 V chemickom závode v meste Sumy došlo v pondelok skoro ráno k úniku amoniaku. Úrady ľudí v okolí vyzvali, aby sa uchýlili do bezpečia, pokiaľ možno v pivniciach alebo na prízemiach, keďže jedovatý plyn so štipľavým zápachom je ľahší ako vzduch. Informácie priniesli stanica BBC a agentúra AFP.

Únik nastal v závode Sumychymprom, v ktorom vyrábajú priemyselné hnojivá, oznámil gubernátor Sumskej oblasti Dmytro Žyvyckyj. Situácia bola podľa neho nebezpečná do vzdialenosti 2,5 kilometra.

Celkový rozsah a príčina incidentu však neboli zatiaľ známe. Na mieste zasahovali pohotovostné zložky.

Ruská vláda v posledných dňoch zintenzívnila šírenie propagandy a dezinformácií tvrdiacich, že Ukrajina pripravuje použitie improvizovaných chemických zbraní. Ruské ministerstvo obrany v nedeľu večer podľa agentúry vyhlásilo, že Ukrajinci sklady amoniaku a chlóru zamínovali s cieľom hromadne otráviť obyvateľov Sumskej oblasti v prípade vstupu jednotiek ruských ozbrojených síl do tohto mesta.

Podľa portálu Nexta sa po niekoľkých hodinách od úniku ukázalo, že nebol až taký významný, zatiaľ nehlásia žiadne obete ani otrávených. 

6:45  Americký prezident Joe Biden v stredu vycestuje do Európy. Najskôr navštívi Brusel, kde sa zúčastní na samitoch NATO, skupiny G7 i Európskej únie. Následne na program svojej cesty pridal Varšavu, kam pocestuje v piatok. V sobotu tam má naplánované stretnutie s poľským prezidentom Andrzejom Dudom, uviedla vo vyhlásení hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová.

„Prezident bude viesť rozhovory o tom, ako Spojené štáty spolu s našimi spojencami a partnermi reagujú na humanitárnu a ľudskoprávnu krízu, ktorú vytvorila neoprávnená a nevyprovokovaná vojna Ruska na Ukrajine,“ píše sa vo vyhlásení.

Domov
Zdieľať
Diskusia