Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. marca 2022, 7:42
Čas čítania 1:17
Adam Novosad

Rusi zbombardovali divadlo v Mariupole, aj keď nápis „deti“ viditeľný zo vzduchu varoval, že v budove sa skrývajú civilisti

NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Divadlo v meste Mariupol zrovnalo ruské bombardovanie so zemou napriek upozorneniam, že sa v ňom skrývajú deti.

Vedľa budovy divadla v ukrajinskom meste Mariupol svietil z oboch strán veľký nápis „deti“, ktorý bol bez problémov čitateľný zo vzduchu. Ani nápisy upozorňujúce na prítomnosť civilistov v kryte pod divadlom však ruskú armádu nezastavili v tom, aby budovu zbombardovali.

Mestská rada v Mariupole uviedla, že v divadle sa skrývalo viac ako tisíc ľudí, pričom stále nie je známy počet obetí bombardovania. Fotografie porovnávajúce budovu divadla pred bombardovaním a po ňom však ukazujú, že ruské bomby zničili takmer celé divadlo. 

Jasne čitateľný nápis „deti“ na priestranstve po oboch stranách divadla zachytávajú satelitné snímky americkej spoločnosti Maxar Technologies vytvorené pred pár dňami. Nápis miestni obyvatelia vyryli do zeme, aby dali potenciálnym útočníkom najavo, že divadlo nemá strategickú hodnotu a skrývajú sa v ňom civilisti.

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

Starosta Mariupola Vadym Bojčenko označil útok za „strašnú tragédiu“. „Jediné slovo, ktoré by opísalo, čo sa dnes stalo, je genocída, genocída nášho národa, nášho ukrajinského ľudu,“ povedal. Zároveň však vyjadril vieru v to, že „raz príde deň, keď sa Mariupol pozviecha a povstane z ruín“.


Ruské ministerstvo obrany zbombardovanie divadla poprelo, pričom uviedlo, že budovu zničil výbuch, ktorý zapríčinil ukrajinský „ultraradikálny prápor Azov“. Podľa Rusov sa mohli v budove nachádzať civilisti, ktorí boli odvedení ako rukojemníci. Rovnaký argument s práporom Azov pritom Rusko použilo už minulý týždeň, keď v meste Mariupol zbombardovalo pôrodnicu.

Domov
Zdieľať
Diskusia