Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
17. marca 2022, 13:32
Čas čítania 1:34
Adam Novosad

Pohyb špeciálnych vládnych lietadiel nad Ruskom vyvoláva znepokojenie. Z Moskvy akoby cvičili evakuáciu na východ

NEWS RUSKO VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Špeciálne vládne lietadlá mohla verejnosť sledovať na voľne prístupných portáloch ako Flightradar24.

Pozorovatelia ruského vzdušného priestoru dnes upozorňujú na nezvyčajnú aktivitu na oblohe nad Ruskou federáciou. Z Moskvy v ranných hodinách odletelo viacero štátnych lietadiel ruských vzdušných síl smerom na východ, zatiaľ čo séria súkromných lietadiel smerovala z Moskvy do exotického Dubaja.

Minister zahraničných vecí Sergej Lavrov medzitým otočil svoje lietadlo nad Sibírou po viac ako 2 800 kilometroch letu, ktorým cestoval na návštevu do Číny, aby sa vrátil naspäť do Moskvy. Zatiaľ nevedno, či bol Vladimirom Putinom okamžite povolaný naspäť do Moskvy, alebo sa Čína v poslednej chvíli rozhodla návštevu zrušiť. 

O letoch Vojenských vzdušných síl Ruskej federácie informoval na Twitteri analytik Manu Gómez, ktorý upozornil, že z Moskvy odletelo minimálne osem vládnych lietadiel. O niekoľko hodín neskôr lietadlá pristávali na letiskách v mestách ako Novosibirsk, Ufa, Omsk či Ťumeň.

Nie je jasné, čo malo byť cieľom vládnych letov, pretože niekoľko z nich sa krátko po pristaní otočilo a odletelo naspäť do Moskvy. Analytici na Twitteri polemizujú o tom, že mohlo ísť o cvičenie pripravenosti vzdušných síl Kremľa pre prípad evakuácie, ale objavili sa aj obavy, či sa elita z Moskvy nepresúva do jadrových bunkrov v pohorí Ural. Tieto správy sa však doteraz nepotvrdili.

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

Vládne lietadlá si pritom na svojich letoch nevypli transpondéry, a tak bolo možné ich pohyb sledovať na voľne prístupných portáloch ako Flightradar24. Podľa expertov to môže naznačovať, že Rusko chcelo presunmi lietadiel demonštrovať svoju pripravenosť zorganizovať masovú evakuáciu predstaviteľov štátu ďaleko na východ a odoslať strategický odkaz Západu. V tejto fáze však ide iba o domnienky. 

Šéf ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Dmitrij Rogozin podľa dát z portálu Flightradar24 zrejme sedel na palube lietadla Tupolev Tu-204-300, ktoré sa vydalo z Moskvy do Bajkonuru v Kazachstane, kde sa v piatok 18. marca chystá štart rakety Sojuz MS-21, ktorá na Medzinárodnú vesmírnu stanicu vynesie troch astronautov, informuje Scitech Daily.

Domov
Zdieľať
Diskusia