Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. marca 2022, 9:08
Čas čítania 0:45
Adam Novosad

VIDEO: Takto ruský diplomat na Slovensku dáva úplatok za donášanie informácií pre Kremeľ. Chceli prístup k vplyvným osobám

NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT
Uložiť Uložené

NAKA zadržala viacero osôb, ktoré podľa nej verbovali špiónov a donášali informácie pre ruský režim.

Národná kriminálna agentúra v pondelok zadržala osoby, ktoré podozrieva zo špionáže pre Ruskú federáciu. Denník N teraz zverejnil zostrih nahrávok zachytávajúcich dvoch z obvinených mužov, ktorými sú prispievateľ portálu Hlavné správy Bohuš Garbár a zamestnanec ruského veľvyslanectva Sergej Solomasov.

Z nahrávky vyhotovenej slovenskými bezpečnostnými službami v lete 2021 vyplýva, že Solomasov sa snažil Garbára nahovoriť na spoluprácu s Kremľom.

Za donášanie informácií mu sľuboval finančnú odmenu, ba čo viac, nahrávka priamo zachytáva momenty, keď Solomasov z vrecka vytiahol dvakrát po 500 eur a peniaze odovzdal Garbárovi. Prvá päťstovka mala byť určená pre Garbára, druhá pre neznámeho „kamaráta“.

V rozhovore Solomasov vysvetľuje Garbárovi, že od neho potrebuje, aby vo svojom okolí vyhľadával ľudí, ktorí milujú Rusko a majú prístup k tajným informáciám. Rusko chcelo podľa nahrávky naverbovať vplyvnejšie osoby pôsobiace v štátnom aparáte.

Za odmenu chcel Solomasov získať prístup k politickým informáciám a ku komunikácii vnútri NATO, Európskej únie aj slovenskej vlády.

Solomasov pracoval na ruskej ambasáde ako asistent vojenského pridelenca, avšak Rusko na Slovensku oficiálne vojenského pridelenca ani nemalo, a tak sa tejto agende venoval práve Solomasov.

Domov
Zdieľať
Diskusia