Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. marca 2022, 14:38
Čas čítania 0:49
Martin Adam Pavlík TASR

Pred vojnou na Ukrajine utiekli na Slovensko už desiatky detí bez sprievodu. Centrá pre deti a rodiny museli rozšíriť kapacity

Pred vojnou na Ukrajine utiekli na Slovensko už desiatky detí bez sprievodu. Centrá pre deti a rodiny museli rozšíriť kapacity
Zdroj: Polícia Slovenskej republiky
NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT SLOVENSKO VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Do centier od vypuknutia konfliktu k pondelku (7. 3.) prijali spolu 69 maloletých.

Útočisko pred vojnou na Ukrajine našli na Slovensku už desiatky maloletých bez sprievodu. Cez víkend sme ťa napríklad informovali o príbehu len 11-ročného chlapca, ktorý až zo Záporožia prišiel sám na hranice so Slovenskom len s jednou igelitkou, pasom a telefónnym číslom napísaným na ruke.

Len 11-ročný chlapec, ktorý sám pricestoval na slovenské hranice zo Záporožia.
Len 11-ročný chlapec, ktorý sám pricestoval na slovenské hranice zo Záporožia. Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky


Do centier pre deti a rodiny od vypuknutia konfliktu k pondelku (7. 3.) prijali spolu 69 maloletých. Ako pre TASR za Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) uviedla Marianna Šebová, štát na situáciu reagoval rozšírením kapacít v takýchto zariadeniach.

„ÚPSVR priamo komunikuje s úradmi a zariadeniami a koordinuje obsadzovanie voľných miest v centrách pre deti a rodiny,“ priblížila spôsob, akým je maloletým prichádzajúcim z Ukrajiny bez sprievodu, teda bez rodiča alebo inej plnoletej osoby, ktorej by mohli byť zverení do starostlivosti, zabezpečované ubytovanie.

Odporúčané
REPORTÁŽ: Boli sme v Holíči, kde nakrúcajú hollywoodsky film. Okolo zámku je ostnatý plot, videli sme prípravu scény aj hercov REPORTÁŽ: Boli sme v Holíči, kde nakrúcajú hollywoodsky film. Okolo zámku je ostnatý plot, videli sme prípravu scény aj hercov 1. mája 2024, 15:00



ÚPSVR vzhľadom na aktuálnu utečeneckú vlnu a ochotu slovenských občanov pomôcť s ubytovaním v súkromí pripomína, že o každom maloletom bez sprievodu je potrebné čo najskôr informovať regionálny orgán sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately. „Maloleté deti nie je možné ubytovávať v akýchkoľvek ubytovacích zariadeniach,“ podčiarkla Šebová.

Proces, ktorým orgán sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately získa oprávnenie na starostlivosť o maloletého cudzinca a tým i umiestnenie do centra pre deti a rodiny, je podľa ÚPSVR veľmi rýchly.

Domov
Zdieľať
Diskusia