Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. marca 2022, 8:07
Čas čítania 1:49
Tímea Krauszová

Joe Biden: Americkí vojaci budú brániť každý kúsok územia členov NATO pred prípadným ruským útokom

Joe Biden: Americkí vojaci budú brániť každý kúsok územia členov NATO pred prípadným ruským útokom
Zdroj: TASR/AP
NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Na samotnej Ukrajine však proti ruským inváznym silám bojovať nebudú, vyhlásil americký prezident.

Americkí vojaci budú s plným nasadením brániť každý kúsok územia členských krajín NATO pred prípadným ruským útokom. Na samotnej Ukrajine však proti ruským inváznym silám bojovať nebudú. V prejave o stave Únie to v utorok vyhlásil americký prezident Joe Biden, informovala televízia CNN.

USA sú pripravené brániť členov NATO

Na začiatku prejavu sa členovia oboch komôr Kongresu USA na výzvu prezidenta postavili a potleskom vzdali hold boju ukrajinského ľudu voči ruským agresorom. Privítali aj ukrajinskú veľvyslankyňu v USA Oxanu Markarovovú, ktorá bola prítomná pri prednesení výročného prezidentského prejavu.

Biden vyhlásil, že Spojené štáty vysielajú vojenské posily do Európy, aby bránili svojich spojencov z NATO, ak by sa šéf Kremľa Vladimir Putin (ktorého nazval diktátorom) rozhodol poslať vojská ďalej na západ. Putin sa podľa neho v dôsledku agresie voči Ukrajincom dostal do hlbokej medzinárodnej izolácie, ktorá je väčšia než kedykoľvek v minulosti.

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

„Úplne jasne som už deklaroval, že Spojené štáty a ich spojenci budú brániť každý kúsok územia krajín NATO s plným nasadením našej kolektívnej sily,“ povedal americký prezident. Na tento účel boli podľa neho zmobilizované americké pozemné sily, letectvo aj námorníctvo, aby chránili Poľsko, Rumunsko, Litvu, Lotyšsko, Estónsko a ďalšie krajiny Severoatlantickej aliancie.

Sankcie už vystrašili oligarchov

USA navyše prijímajú sankcie voči Rusku s cieľom spôsobiť čo najväčšiu ekonomickú ujmu. Biden vraví, že už začínajú prinášať konkrétne výsledky v podobe vážnych problémov ruského hospodárstva. Ukrajine sľúbil všemožnú pomoc vrátane vojenskej, ekonomickej a humanitárnej podpory. Spojené štáty podľa neho poskytnú Kyjevu priamu pomoc prevyšujúcu miliardu dolárov.

Spojené štáty uzavrú svoj vzdušný priestor pre ruské lietadlá, rovnako ako to už urobili viaceré európske krajiny a Kanada. Prijímajú aj opatrenia namierené proti ruským oligarchom. V spolupráci s európskymi spojencami im podľa Bidena budú zabavovať luxusné jachty, byty a súkromné lietadlá.

V reakcii na tento výrok sa v noci pohli viaceré jachty, ktoré patria ruským oligarchom. Smerujú k Čiernej Hore a na Maldivy, pretože s týmito územiami nemajú Spojené štáty dohodu o vydávaní, hlási CNBC.

Odporúčané
Rusko verbuje do vojny mužov z Nepálu a Indie. Prídu o peniaze a skončia bojovať na Ukrajine Rusko verbuje do vojny mužov z Nepálu a Indie. Prídu o peniaze a skončia bojovať na Ukrajine 2. apríla 2024, 19:30

„Putinova vojna bola vopred naplánovaná a ničím nevyprovokovaná. Odmietol diplomatické snahy. Myslel si, že Západ a NATO nezareagujú. Myslel si, že nás rozdelí... Putin sa mýlil. Boli sme pripravení,“ povedal Biden. Vraví, že diktátori za svoje agresívne činy musia pykať. Washington v spolupráci s tromi desiatkami krajín uvoľní zo zásob po celom svete 60 miliónov barelov ropy. Tridsať miliónov barelov poskytnú Spojené štáty z vlastných strategických rezerv.

Domov
Zdieľať
Diskusia