Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. februára 2022, 16:30
Čas čítania 2:24
Ksenia Tabaka Kamila Šebestová

Zápisník z charkovského úkrytu #1: Zobudil ma priateľov krik. „Ksiuša, Ksiuša, bombardujú nás!“ Mojím domovom je teraz metro

Zápisník z charkovského úkrytu #1: Zobudil ma priateľov krik. „Ksiuša, Ksiuša, bombardujú nás!“ Mojím domovom je teraz metro
Zdroj: se svolením Ksenia Tabaka
REFRESHER RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT UKRAJINA VOJNA NA UKRAJINE ZÁPISNÍK KSENIE Z UKRAJINY
Uložiť Uložené

Mladá Ukrajinka Ksenia Tabaka píše pre čitateľov Refresheru tento zápisník počas toho, ako sa v charkovskom metre ukrýva pred bombami.

Na škole som mala tri obľúbené predmety. Jedným z nich bol dejepis – bavila ma ukrajinská aj svetová história. Keď som si čítala všetky príbehy o tom, ako môj národ musel trpieť preto, aby získal nezávislosť, bola som naň pyšná. Pri príbehoch z prvej a druhej svetovej vojny som bola v šoku z ľudskej brutality a nenávisti. Nevedela som si predstaviť, že jedného dňa to všetko budem musieť zažiť a vidieť na vlastné oči. Nevedela som si predstaviť, že budeme musieť znovu bojovať za svoju nezávislosť v 21. storočí, ktoré sa nesie v duchu úžasných objavov, technológie, progresu.

Počas toho, ako píšem tento text, prebieha tretí deň brutálnej ruskej invázie na moju krajinu. Zvyčajne sa budím o ôsmej ráno, no vo štvrtok 24. februára som bola hore už o piatej. Zobudil ma zvuk explózie a krik môjho priateľa. „Ksiuša, Ksiuša, bombardujú nás!“

Otvorila som si všetky spravodajské portály. Stránky sa hemžili správami „Putin oznámil, že jeho jednotky vstupujú na Ukrajinu a realizujú vojenskú operáciu na ,záchranu Donbasu‘“ či „v Charkove počuť explózie“. 

Metro v Charkove, kde sa predtým Ksenia ukrývala.
Metro v Charkove, kde sa predtým Ksenia ukrývala. Zdroj: so súhlasom Ksenie Tabaka

Je ťažké opísať, ako som sa v tej chvíli cítila. Nepanikárila som ani som sa nebála. No bola som v šoku. Ako je možné, že sa to stalo? Sme nezávislý štát s vlastnou suverenitou, žijeme v mieri na našom území a nikdy sme si nebrali ani nežiadali niečo, čo nie je naše. Ako si dovolil tento škaredý, patetický lakomec začať vojnu? Také boli moje myšlienky v tej chvíli a zároveň som vôbec neverila, že sa to naozaj deje. 

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

Už od novembra striehli na našich hraniciach ruskí vojaci ako hyeny. No stále som nechcela veriť tomu, že Putin to naozaj spraví. Ako chorý musí byť človek na to, aby začal inváziu v slobodnej krajine, ktorá doteraz žila v mieri? A ospravedlňuje ju tým, že niekoho zachraňuje? Koho? A od čoho? Jediný, kto teraz potrebuje záchranu, sme my. Záchranu pred Ruskom. 

Domov
Zdieľať
Diskusia