Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
24. februára 2022, 14:10
Čas čítania 1:32
Eduard Starkbauer

Demokratických režimov na svete ubúda. V krajinách sa čoraz viac presadzuje autokracia

Demokratických režimov na svete ubúda. V krajinách sa čoraz viac presadzuje autokracia
Zdroj: Unsplash/Ehimetalor Akhere Unuabona/volně k užití
NEWS DEMOKRACIA
Uložiť Uložené

Štáty s autokratickým režimom svojím počtom prekonali demokracie po prvýkrát od roku 2004.

Autokratické režimy sú prvý raz od roku 2004 početnejšie ako demokratické. Vyplýva to z Bertelsmannovho transformačného indexu (BTI) sledujúceho politický vývoj v 137 krajinách prechádzajúcich transformáciou. BTI, ktorý v rámci svojich štatistík nesleduje historicky etablované demokracie a trhové ekonomiky v západnej Európe, severnej Amerike či Austrálii, vo svojej najnovšej správe napočítal zo 137 krajín až 70 autokratických režimov.

Nemecký kancelár Olaf Scholz považuje proces demokratizácie podľa DW za „ťažkú bitku“, no zachováva si optimizmus. „Som absolútne presvedčený, že ľudia na celom svete by ocenili náš spôsob života, určovaný demokraciou, vládou zákona, individuálnymi slobodami a trhovou ekonomikou.

Projektový manažér BTI Hauke Hartmann označil aktuálne výsledky pravidelného výskumu za najhoršie počas jeho 15-ročnej histórie. Celosvetovo vraj klesá počet slobodných a transparentných volieb, zanikajú deliace čiary medzi politickými zložkami štátu a prichádza aj k tvrdšej kontrole slobody prejavu a zhromažďovania.

Viktor Orbán
Zdroj: TASR/AP

Hauke Hartmann pokladá za presný príklad všetkých spomenutých tendencií Turecko pod vládou Recepa Tayyipa Erdoğana. „Turecko sme na začiatku meraní vnímali ako nádej (...) stav rozdelenia moci a občianskej angažovanosti nás už pred dvomi rokmi viedli ku klasifikácii krajiny ako autokracie a nanešťastie, sme ju v tejto kategórii museli ponechať aj teraz."

Autori štúdie si všímajú trend, že mnohé doposiaľ konsolidované demokratické štáty ako Brazília, India či Filipíny klesajú do kategórie „defektných demokracií“. „V Európe poznáme príklad Poľska a Maďarska, ktoré nerešpektujú princípy Európskej únie ani právne princípy.“ K nástupu autokratických režimov prichádza aj v dôsledku vlny populizmu, keď ľudia pod vplyvom chudoby, hladu a sociálneho vylúčenia nepovažujú demokratické procesy za efektívne a dôveryhodné.

Jair Bolsonaro
Zdroj: Wikimedia/Fabio Rodrigues Pozzebom/Agência Brasil

Podľa indexu predstavuje hlavne v Južnej Amerike obrovskú prekážku v demokratickej transformácii systém mafie a vyplývajúci klientelizmus politických elít, ktoré zo skorumpovaných systémov priamo profitujú. „Vo väčšine zo 137 krajín máme dočinenia so pseudo-participatívnym systémom a ekonomikou, ktorá bráni zdravej konkurencii a spolupráci.“

Nádej do budúcnosti Hauke Hartmann považuje pokračujúci občiansky záujem bežných ľudí a občianskej spoločnosti. „Stačí sa pozrieť na hnutie za slobodné voľby v Bielorusku, solidaritu v Libanone, odpor voči armáde v Sudáne či protesty v Mjanmarsku. Títo ľudia riskujú svoje životy za prísľub lepšej spoločnosti a sú skutočnými hrdinami.“

Domov
Zdieľať
Diskusia