Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. februára 2022, 20:14
Čas čítania 1:28
Ivan Koribanič

UEFA zvažuje, že Rusku odoberie právo usporiadať finále Ligy majstrov v Petrohrade. Myšlienku podporuje aj Boris Johnson

UEFA zvažuje, že Rusku odoberie právo usporiadať finále Ligy majstrov v Petrohrade. Myšlienku podporuje aj Boris Johnson
Zdroj: Gettyimages/Marco Rosi-SS Lazio/Stringer
ŠPORT FUTBAL LIGA MAJSTROV RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Reaguje tak na eskalujúcu situáciu okolo rusko-ukrajinského konfliktu. Rusko nedávno nariadilo vstup svojich vojsk do rebelmi ovládaných regiónov na Ukrajine.

Vedenie UEFA zvažuje, že Petrohradu odoberie usporiadateľské právo na organizovanie finále Ligy majstrov, píše BBC.

Reaguje tak na eskaláciu rusko-ukrajinského konfliktu. Rusko nedávno nariadilo vstup svojich vojsk do rebelmi ovládaných regiónov na Ukrajine. V tomto kontexte naberá otázka o možnej invázii Ruska na Ukrajinu reálne obavy.

Stanovisko UEFA je v súčasnosti také, že „dôsledne monitoruje celú situáciu”. Ďalej dodáva, že akékoľvek rozhodnutie, ak to bude nutné, bude prijaté v správny čas.

Britský premiér Boris Johnson v súvislosti s organizovaním finálového stretnutia v Petrohrade zaujal jednoznačné stanovisko. „Je neprípustné, aby krajina, ktorá napadne inú suverénnu krajinu, usporiadala takéto futbalové podujatie.”

Boris Johnson | Veľká Británia
Zdroj: Getty Images/Daniel Leal-Olivas


Britská ministerka kultúry Nadine Dorriesová povedala, že má zo športových podujatí, ktoré má hostiť Rusko, vážne obavy. „S príslušnými riadiacimi orgánmi budeme o celej situácii diskutovať. Nedovolíme prezidentovi Vladimirovi Putinovi legitimizovať nezákonnú inváziu na Ukrajinu.”

Bývalá ministerka športu Tracey Crouchová pre BBC Sport uviedla, že UEFA by mala finále okamžite presunúť. Ak by tak riadiaci orgán európskeho futbalu spravil, za posledné tri roky by šlo už o tretie presunutie finále Ligy majstrov z pôvodného dejiska.

Tie posledné dve sa pre pandémiu odohrali v Portugalsku. Ak by UEFA pristúpila na preloženie dejiska, z možných adeptov by automaticky vypadol štadión vo Wembley. Finále je naplánované na 28. mája. V tom čase štadión hostí finále play-off League Two a Championship.

Starosta Londýna Sadiq Khan povedal, že možnosť usporiadať takéto podujatie by malo byť privilégium, nie právo. „Finále by kluby nemali odohrať v Petrohrade, ale v Londýne. Mesto je pripravené tento zápas usporiadať.”

UEFA už musela jedno stretnutie preložiť. Šlo o zápas juniorskej Ligy majstrov v kategórii U16 medzi Dynamom Kyjev a Sportingom Lisabon. Zápas mali kluby odohrať 2. marca v hlavnom meste Ukrajiny. Náhradné dejisko zatiaľ známe nie je.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Alex Zinchenko (@zinchenko_96)


V utorok večer sa k ukrajinskej kríze vyjadril aj ľavý obranca Manchestru City Oleksandr Zinčenko, ktorý je rodený Ukrajinec. „Nikto si nikdy nebude môcť privlastniť Ukrajinu,” napísal na svojom Instagrame. „Celý civilizovaný svet je znepokojený z toho, čo sa deje v mojej rodnej krajine. Nemôžem sa len nečinne prizerať. Krajina, kde som sa narodil a vyrástol. Krajina, ktorej farby hájim na medzinárodnej športovej úrovni. Krajina, ktorú sa snažíme oslavovať a rozvíjať. Krajina, ktorej hranice musia zostať nedotknuteľné. Moja krajina patrí Ukrajincom a nikto si ju nebude môcť privlastniť. My sa nevzdáme! Sláva Ukrajine.”

Domov
Zdieľať
Diskusia