Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. februára 2022, 18:39
Čas čítania 5:42
Adam Novosad

Supertalent Slafkovský aj fenomenálne nájazdy. Týchto 5 vecí dotiahlo slovenskú reprezentáciu až k olympijskému bronzu

ŠPORT HOKEJ JURAJ SLAFKOVSKÝ OLYMPIÁDA HOKEJ 2022 ZOH 2022
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Slovenská hokejová reprezentácia vybojovala na ZOH 2022 v Pekingu bronzovú medailu.

Máme bronzovú olympijskú medailu. Slovenská hokejová reprezentácia dosiahla na zimných olympijských hrách v Pekingu úspech, ktorý by bol pre väčšinu fanúšikov pred pár týždňami nepredstaviteľný. 

Napriek pomalšiemu rozjazdu v základnej skupine, keď sme prehrali s Fínskom aj so Švédskom a fanúšikovia na Slovensku zostávali skeptickí, sa našej reprezentácii podarilo strhnúť šťastie na svoju stranu bojovnosťou, usilovnými výkonmi aj individuálnou kvalitou.

hokej
Zdroj: TASR/AP

Výborný výkon vo štvrťfinále proti Američanom, ktorým sme sa nepoddali ani v samostatných nájazdoch, vyšperkoval skvelý boj s Fínmi v semifinále. Aj keď sme Fínom gól streliť nedokázali, jednu z najlepších reprezentácií na svete sme prakticky väčšinu zápasu nútili brániť sa.

Naša reprezentácia nadviazala na hviezdny tím z olympijských hier v kanadskom Vancouveri, ktorý si domov nanešťastie odniesol len zemiakové medaily za štvrté miesto, ba čo viac, navždy sa vďaka tohtoročnému medailovému výsledku zapísala do histórie slovenského hokeja po boku velikánov ako Šatan, Bondra, Pálffy či Demitra. 

Odporúčané
Slovenskí hokejisti porazili Švédsko 4 : 0 a získali bronzové medaily Slovenskí hokejisti porazili Švédsko 4 : 0 a získali bronzové medaily 19. februára 2022, 16:23

Bronz napriek štyrom zápasom za päť dní

„Chlapci to musia zvládnuť cez bolesť, cez únavu, cez vyčerpanie,“ konštatovali komentátori Pavol Gašpar s Borisom Valábikom v záverečných minútach nášho zápasu o bronz, keď naši hokejisti napriek dochádzajúcim silám zvládali udržiavať hru čo najďalej od bránky Patrika Rybára a nedovoľovali Švédom vytvoriť si kontinuálny záverečný tlak.

Málokto sa bude v budúcnosti vracať k zápasovému rozpisu olympijských hier v Pekingu z roku 2022, ale práve preto si treba uvedomiť, koľko minút na ľade majú slovenskí hokejisti v nohách za posledné dni. Dve prehry v základnej skupine znamenali, že sme si postup museli vybojovať v osemfinále s Nemeckom, ktoré sa odohralo 15. februára.

O 24 hodín neskôr už naši hokejisti stáli opäť na ľade v zápase proti Spojeným štátom americkým, ktorý sa natiahol až do nájazdov.

Už 18. februára sme hrali semifinále s Fínmi, aby sme napokon o deň neskôr s rozdielom pár hodín navyše bojovali o bronz. Naši chlapci odohrali 4 zápasy za 5 dní, zatiaľ čo Američania, Fíni aj Švédi vďaka priamemu postupu zo základnej skupiny mali nohy výraznejšie oddýchnuté.

patrik rybár, hokej
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Patrik Rybár, ktorý sa chopil šance a už ju nepustil

Pre brankára Patrika Rybára sa tieto olympijské hry nezačali tak, ako by si v ideálnom prípade predstavoval. V prvom zápase proti Fínsku sa iba prizeral, ako v bránke stojí Branislav Konrád, zatiaľ čo v druhom zápase so Švédmi dostal od trénera šancu Matej Tomek.

Odporúčané
KVÍZ: Zožrať puk, trip či budíček. Vieš, čo znamená týchto 10 hokejových výrazov? KVÍZ: Zožrať puk, trip či budíček. Vieš, čo znamená týchto 10 hokejových výrazov? 9. apríla 2024, 18:00

Miestami to už vyzeralo tak, že Rybár bude hrať na turnaji len druhé husle, lenže po troch inkasovaných góloch v prvej tretine proti Švédom stiahol Craig Ramsay z bránky Tomeka a poslal do nej Rybára. Málokto by v tej sekunde tipoval, že Rybár už svojich kolegov do bránky až do konca turnaja nepustí, respektíve privedie slovenskú reprezentáciu až do boja o bronz.

Rybárova forma gradovala každým zápasom. V osemfinále nedal šancu Nemcom, od ktorých neinkasoval ani jediný raz, a vo štvrťfinále fantasticky zatiahol roletu proti Američanom. Nebyť Rybára, slovenskí hokejisti by zrejme neprežili predĺženie. A to ani nehovoríme o všetkých vychytaných pokusoch v samostatných nájazdoch.

Patrik Rybár pritom nie je najmladším brankárom. Vo veku 28 rokov už má za sebou obdobie, keď by ho niekto mohol označovať za „mladý supertalent“, ale hokejoví brankári občas dozrievajú až vo vyššom veku.

Rybár momentálne chytá za Dinamo Minsk v KHL, ale podľa hokejového reportéra Stephena Whyna mu olympiáda stále môže otvoriť cestu do NHL. „Myslím si, že jeho šance sú veľké. Pozrite sa na Pavla Francouza, ktorý potiahol Česko do semifinále pred štyrmi rokmi a potom sa dostal do NHL,“ skonštatoval pre Šport.sk.

Odporúčané
KVÍZ: Miroslav Šatan či Marián Gáborík? Uhádni, ktorý slovenský hokejista strelil viac gólov v NHL KVÍZ: Miroslav Šatan či Marián Gáborík? Uhádni, ktorý slovenský hokejista strelil viac gólov v NHL 9. marca 2024, 15:30

Keby sa Rybárovi vďaka výkonom v Pekingu podarilo prebojovať do najlepšej profiligy sveta, zrejme by to preňho bola po bronzovej medaile najkrajšia odmena.

Nájazdy proti USA, ktoré naštartovali celý tím

Štvrťfinálový súboj proti výberu Spojených štátov amerických bol dramatický už od úvodných minút. V prvej tretine sme síce mladému mužstvu z USA gólovo stačili, pretože sme do šatne odchádzali za vyrovnaného stavu 1 : 1, ale v druhej tretine sme stratili paru a dlho to vyzeralo tak, že slovenskí hokejisti sa už nezvládnu pozviechať.

Opak sa stal pravdou, keď v poslednej minúte tretej tretiny po sérii oslabení vyrovnal Marek Hrivík na 2 : 2 a posunul zápas do predĺženia. V predĺžení víťazný gól nepadol, a tak sa muselo rozhodnúť v samostatných nájazdoch. Ak sa na Slovensku našiel niekto, komu sa nechcelo vstávať o 5.10 h, aby si zápas pozrel celý, zrejme drvivá väčšina fanúšikov už bola počas predĺženia a nájazdov prilepená k obrazovkám.

Odporúčané
KVÍZ: Si verný fanúšik slovenského hokeja? Vyskúšaj odpovedať na všetky otázky bez chyby KVÍZ: Si verný fanúšik slovenského hokeja? Vyskúšaj odpovedať na všetky otázky bez chyby 8. decembra 2023, 10:00

Hviezdou rozstrelu sa stal brankár Patrik Rybár, ktorý si s prehľadom vychutnal všetkých amerických strelcov a za chrbát nepustil ani jeden puk. Naopak, rozhodujúci nájazd prekonal šikovným naznačením a kľučkou Peter Cehlárik, ktorý slovenský výber posunul do vysnívaného semifinále.  

Aj keď fantastické nájazdové víťazstvo proti Američanom napokon nepotiahlo Slovákov až za zlatom do finále, nepochybne chlapcom nalialo do žíl dostatok sebavedomia a motivácie na to, aby hrali lepšie ako Fíni a potom sa nezľakli Švédov v boji o bronz.

Supertalent Juraj Slafkovský

Stále má iba 17 rokov, ale napriek tomu suverénne ovládol tabuľku strelcov zimných olympijských hier v Pekingu. Juraj Slafkovský si dokonca na svoje konto nepripísal ani jednu asistenciu, no napriek tomu je v tejto chvíli na čele kanadského bodovania celého turnaja.

Mladý slovenský supertalent potiahol svojimi gólmi, ale aj mravčou prácou reprezentáciu až k bronzovým medailám. Za všetko hovoria nielen celkové štatistiky. Slafkovský svoju šou rozbalil už v prvom zápase proti Fínom, keď sme síce prehrali 2 : 6, ale obidva góly vsietil práve 17-ročný útočník.

Neodmlčal sa ani v zápase proti Švédom, ktorým sme rovnako podľahli, no pri výsledku 4 : 1 si na svoje konto pripísal čestný gól. Skórovať sa mu podarilo aj v zápase proti Lotyšsku, ale v osemfinále proti Nemcom prenechal žezlo spoluhráčom. Mužstvo potiahol proti USA, keď otváral skóre na 0 : 1, a nebyť precíznej fínskej obrany, možno by si bol pripísal na svoje konto gól aj v semifinále.

Odporúčané
KVÍZ: Marián Hossa, Tomáš Tatar alebo Miro Šatan. Kto z našich hokejistov získal Stanley Cup? KVÍZ: Marián Hossa, Tomáš Tatar alebo Miro Šatan. Kto z našich hokejistov získal Stanley Cup? 23. novembra 2023, 11:30

Už len čerešničkou na torte bol otvárací gól v súboji o bronz proti Švédom. Symbolicky si svoje záverečné siedme úspešné zakončenie ušetril na švédsku hru bez brankára, keď mu prihral Peter Cehlárik a Slafkovský sa už nepomýlil. Spojila sa tak dvojica, ktorá nastrieľala najviac gólov, respektíve vsietila víťazný gól v nájazdoch proti USA.

Výkon Juraja Slafkovského na olympijskom turnaji nezostane nepovšimnutý. V médiách sa už šepká o tom, že by sa mohol v najbližšom drafte NHL vyšplhať veľmi vysoko, ba čo viac, už sa špekulovalo aj o pozícii potenciálnej draftovej jednotky. Nateraz Slafkovský zostáva vo Fínsku v klube TPS Turku, kde nedostával toľko príležitostí, koľko by zrejme chcel, ale v závere riadnej sezóny sa po svojej šou na olympiáde na ľad rozhodne dostane častejšie.

Fantastický výkon proti Fínsku

Výkon slovenských hokejistov v semifinále proti Fínsku sa nedá opísať nijak inak ako výborný. Hokejisti sa nenechali zastrašiť historickou skúsenosťou zo zimných olympijských hier vo Vancouveri 2010, keď Slovensko nastúpilo proti Fínom v zápase o bronz a napriek vedeniu 3 : 1 nakoniec prehralo 3 : 5, ale zbytočne trpká pachuť im nezostala v ústach ani po vysokej prehre 2 : 6 proti Fínsku v základnej skupine tohtoročného turnaja.

Odporúčané
Slovenská hokejová reprezentácia získala „zlato“. Obľúbená značka Slovákov sa stala novou posilou nášho hokejového tímu Slovenská hokejová reprezentácia získala „zlato“. Obľúbená značka Slovákov sa stala novou posilou nášho hokejového tímu 7. novembra 2023, 15:30

Fínsky tréner Jukka Jalonen dokonca ani neočakával, že si jeho zverenci v semifinále zmerajú sily práve so Slovenskom, s ktorým si v základnej skupine ľahko poradili. „Slovensko? Mysleli sme si, že budeme hrať proti Rusom. Keď chcete vyhrať, musíte poraziť každého, kto príde,“ skonštatoval.

Repete z prvého zápasu sa však nekonalo, pretože Slováci vybehli na Fínov s veľkým odhodlaním a nielen podľa fanúšikov, ale aj podľa viacerých odborníkov hrali s papierovo silnejším súperom vyrovnanú partiu. Nebyť bezchybnej disciplíny Fínov, mohli sme byť s kúskom šťastia vo finále.

Bývalý hráč bratislavského Slovana Fín Sasu Hovi dokonca v rozhovore pre Šport.sk uviedol, že Slovensko malo hernú prevahu. „Ale Slovensko dnes bolo lepším tímom. Mali sme šťastie, že sme vyhrali,“ uviedol bývalý brankár, ktorý je dnes skautom v NHL.

Domov
Zdieľať
Diskusia