Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. februára 2022, 14:41
Čas čítania 1:07
Martin Mičuda

Len batéria nového Hummera EV váži viac ako Fabia, na jeho riadenie ti vodičák skupiny B nepostačí

Len batéria nového Hummera EV váži viac ako Fabia, na jeho riadenie ti vodičák skupiny B nepostačí
Zdroj: GMC
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY
Uložiť Uložené

Na povrch vyplávali nové pozoruhodné parametre elektrického GMC.

v roku 2020 nám americký výrobca GMC predstavil novodobú podobu slávneho modelu Hummer. Ako sa avizovalo, vo veci je elektrický pick-up s dodatkom EV, ktorý o niekoľko mesiacov nato doplnil aj karosársky variant SUV.

Okrem množstva fascinujúcich parametrov sme sa s odstupom času dozvedeli aj to, že úvodná Edition 1, teda vyhotovenie reprezentujúce plnú výbavu s cenovkou vyše 112-tisíc dolárov, sa vypredala za jedinú hodinu.

Odporúčané
EQS nás v teste opantalo luxusom a technológiami, dala však pýcha značky uvádzaný dojazd až 770 km? EQS nás v teste opantalo luxusom a technológiami, dala však pýcha značky uvádzaný dojazd až 770 km? 14. februára 2022, 16:30

Azda jediný relevantný parameter pohonného ústrojenstva nám však automobilka GMC svojho času nezverejnila – veľkosť akumulátora. Najnovšie sa dozvedáme, že zdrojom energie pre elektromotory je batéria s využiteľnou kapacitou až 212,7 kWh, pričom celková kapacita dosahuje až 247 kWh!

Na porovnanie, elektrický Ford F-150 Lightning má akumulátor s kapacitou 131 kWh, zatiaľ čo elektrická vlajková loď Mercedes-Benz EQS má batériu s kapacitou takmer 108 kWh. S obrovskou batériou súvisí aj hmotnosť.

Hummer, GMC,
Zdroj: GMC

Obrovská batéria váži až 1 325 kilogramov, čo je stále viac ako váži napríklad plne vybavená Škoda Fabia. Zverejnené dokumenty Agentúry pre ochranu životného prostredia (Environmental Protection Agency, EPA) zároveň informujú, že model GMC Hummer EV Edition 1 váži vo finále vyše 4 100 kilogramov, čím dokonca presahuje hmotnosť legendárneho predchodcu. Hummer H1 v sériovom vyhotovení určenom na bežné cestné komunikácie totiž nikdy zďaleka nepresiahol ani magickú hranicu 3,5 tony.

Odporúčané
Hummer je späť! Má 3 elektromotory, 1 000 koní a v teréne má zvládnuť to, čo jeho slávny predchodca Hummer je späť! Má 3 elektromotory, 1 000 koní a v teréne má zvládnuť to, čo jeho slávny predchodca 21. októbra 2020, 15:16

To inými slovami znamená, že na to, aby si mohol nový Hummer šoférovať, ti nebude stačiť štandardný vodičský preukaz skupiny B. Asi ťa teda neprekvapí, že hoci elektrický Hummer EV disponuje rekordne veľkou batériou, žiadny pozoruhodne veľký dojazd na jedno nabitie sa nekoná.

GMC udáva predpokladaný dojazd 350 míľ (cca 560 km), agentúra EPA uvádza za ideálnych podmienok maximálne 329 míľ (530 km). Dodajme, že systémový výkon troch elektromotorov je až 746 kW/1 000 koní.

Hummer, GMC,Hummer, GMC,Hummer, GMC,GMC, Hummer,
Zobraziť galériu
(6)
Domov
Zdieľať
Diskusia