Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. februára 2022, 16:30
Čas čítania 6:45
Martin Mičuda

EQS nás v teste opantalo luxusom a technológiami, dala však pýcha značky uvádzaný dojazd až 770 km?

EQS nás v teste opantalo luxusom a technológiami, dala však pýcha značky uvádzaný dojazd až 770 km?
Zdroj: Refresher/martinzmartina
TECH AUTOMOBILOVÉ TESTY MERCEDES-BENZ
Uložiť Uložené

Komplexný test vlajkovej lode elektromobilov značky Mercedes-Benz EQS 580 4Matic.

Vrece s novými elektromobilmi sa trhá viac ako kedykoľvek predtým, výnimku netvoria ani prémioví výrobcovia.

Práve naopak, značka Mercedes-Benz v súčasnosti ponúka už šesť čisto elektrických osobných vozidiel: EQA, EQB, EQC, EQE, EQV a EQS. Práve posledný menovaný sa nám dostal do rúk, preto ti ponúkame detailný pohľad naň a náš názor na vlajkový elektromobil nielen značky zo Stuttgartu, ale de facto celej súčasnej ponuky elektrických vozidiel na našom trhu.

Aerodynamika na prvom mieste

EQS automobilka označuje za prvú čisto elektrickú prémiovú limuzínu na svete, ktorá prichádza na scénu bok po boku triedy S. Svedčí o tom samotné písmeno S v názve, ktoré pri trojcípej hviezde už samo osebe čo-to napovedá. V tomto prípade sme síce tiež svedkami majestátnych rozmerov, veď sa pozeráš na kolos s dĺžkou až 5 216 milimetrov, ale pôvab a noblesa triedy S tu predsa len trochu chýba.

Odporúčané
Poriadne sme prevetrali nové M4 Coupé. BMW sa podarilo vytvoriť niečo výnimočné Poriadne sme prevetrali nové M4 Coupé. BMW sa podarilo vytvoriť niečo výnimočné 2. januára 2022, 9:30

Novinka už na prvý pohľad totiž nezaprie svoj výsostne elektrický pôvod – obrovský, až 3 210 milimetrov dlhý rázvor, krátke previsy, zapustené kľučky, tvary čo najoblejšie a uhly pod prednými a zadnými stĺpikmi čo najmenšie. Na ikonický terčík na kapote zabudni, ten sa nezhodol s veterným tunelom. Koeficient odporu vzduchu s hodnotou len 0,2 však hlási najaerodynamickejšie sériové auto na svete.

Mercedes-Benz, EQS, EQS 580,
Zdroj: Refresher/martinzmartina

A tak aj s voliteľným AMG paketom pôsobí EQS veľmi čistým, až ulízaným dojmom, prepletené trubice zadných LED svetiel sa však podarili. Aerodynamike sa podriadili aj 21” disky a maska združená do čierneho panela s efektnými hviezdičkami. Opomenúť nemožno ani svetelnú technológiu digital light s fantastickým svetelným výkonom, so schopnosťou premietať symboly na cestu a úplne eliminovať oslňovanie protiidúcich.

Žiaľ, vpredu žiadny batožinový priestor nenájdeš, dokonca samotnú kapotu vedia otvoriť len v servise. Vodu do ostrekovačov preto dolievaš ako do práčky – za predným kolesom na vodičovej strane je výsuvný lievik. Všetky štyri dvere sú bezrámové a už čoskoro aj na Slovensku ponúknu automatické komfortné otváranie a zatváranie.

Odporúčané
Nový Golf GTI Clubsport je ako stvorený na slovenské cesty. Ohúril nás živelnosťou aj dynamikou Nový Golf GTI Clubsport je ako stvorený na slovenské cesty. Ohúril nás živelnosťou aj dynamikou 26. októbra 2021, 9:30

Hoci Mercedes-Benz označuje EQS za prvú luxusnú elektrickú limuzínu na svete, s čím máme trošku problém, je pojem limuzína – v skutočnosti ide o 5-dverový liftback. Batožinový priestor má obrovských 610 litrov a práve vďaka tomuto karosárskemu riešeniu je kufor úžasne dostupný. A to je asi aj odpoveď na to, prečo vpredu kufor nie je. Nie je potrebný. 

Mercedes-Benz, EQS, EQS 580,
Zdroj: Refresher/martinzmartina

Počítač na štyroch kolesách

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 109527 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Domov
Zdieľať
Diskusia