Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. apríla 2021, 8:05
Čas čítania 1:23
Martin Mičuda

Nový Hummer sa ukázal v ďalšej verzii. Má 3 elektromotory a výkon 830 koní

Nový Hummer sa ukázal v ďalšej verzii. Má 3 elektromotory a výkon 830 koní
Zdroj: GMC
TECH
Uložiť Uložené

Po pikape nám GMC servíruje elektrický Hummer v karosárskej verzii SUV.

Pravdepodobne ti neuniklo, že minulý rok sa na scénu vrátilo slávne meno Hummer. Postarala sa o to americká značka GMC, ktorá ikonický off-road oživila do elektrickej podoby s dodatkom EV. Novinka sa spočiatku predstavila ako pikap, no a teraz prichádza na rad druhý karosársky variant, ktorý výrobca jednoducho označuje ako SUV. 


Bez jedného milimetra 5-metrový Hummer EV SUV je v porovnaní s pikapom o vyše pol metra kratší, za čo môže kratší zadný previs. Vzadu už totiž nie je veľká korba, ale klasicky riešená strecha s vekom batožinového priestoru. Ten po sklopení zadných sedadiel ponúka až 2 316 litrov. Druhý, nemenej veľký kufor sa nachádza pod prednou kapotou. Okrem kratšej zadnej časti prekvapivo došlo ku skráteniu rázvora, ten je totiž o 226 milimetrov menší.

GMC, Hummer,
Zdroj: GMC

Hummer si však naďalej zachováva svoje veľké terénne predpoklady. Svetlá výška verzie SUV je vyše 40 centimetrov, pričom maximálna brodivosť presahuje 80 centimetrov. Na obratnosť pozitívne vplýva voliteľná zadná riadená náprava. 

Kokpit má novinka spoločný s približne pred pol rokom predstaveným pikapom – pred vodičom sa nachádzajú 12,3" digitálne budíky, zatiaľ čo centrom palubovky je výrazný panel s až 13,4" dotykovou obrazovkou infotainmentu. Na nej sa môže premietať až 18 rôznych uhlov pohľadov z 360-stupňového kamerového systému UltraVision. Súčasťou výbavy je aj asistent Smart Cruise – akýsi autonómny režim, ktorý umožní na vybraných diaľniciach jazdu bez ruky na volante.

Odporúčané
Hummer je späť! Má 3 elektromotory, 1 000 koní a v teréne má zvládnuť to, čo jeho slávny predchodca Hummer je späť! Má 3 elektromotory, 1 000 koní a v teréne má zvládnuť to, čo jeho slávny predchodca 21. októbra 2020, 15:16

Zaujímavosťou je, že na rozdiel od pikapu je druhý karosársky variant slabší z výkonnostnej stránky. Miesto avizovaných cca 1 000 koní má nový Hummer EV SUV v najvyššej konfigurácii „len“ 610 kW/830 koní. Naďalej však platí, že o pohon sa stará až trojica elektromotorov. Základné konfigurácie budú mať už len dva elektromotory, pričom výkon najzákladnejšej verzie je 460 kW/625 koní. Maximálny deklarovaný dojazd má byť v závislosti od veľkosti batérie na úrovni 483 kilometrov.

V úvode predaja sa k zákazníkom dostane variant SUV len ako Edition 1 s paketom Extreme Offroad – najvyššia konfigurácia s cenovkou 110-tisíc dolárov. Postupne sa ponuka rozšíri o základnejšie deriváty, najlacnejší model bude mať cenovku od 80-tisíc dolárov. Treba však dodať, že GMC Hummer EV SUV v skutočnosti príde na trh až začiatkom roka 2023, aj to len v rámci úvodnej edície. Bežné kúsky sa z výrobných liniek dostanú až v roku 2024.

GMC, Hummer,GMC, Hummer,GMC, Hummer,
Zobraziť galériu
(3)
Domov
Zdieľať
Diskusia