Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. februára 2022, 12:02
Čas čítania 0:41
Jakub Paulík TASR

STALO SA PRÁVE TERAZ: Proruskí separatisti zasiahli budovu materskej školy. Zranené sú dve učiteľky

NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT
Uložiť Uložené

Jedna strana obviňuje druhú.

Proruskí separatisti pri ostreľovaní mesta Stanycja Luhanska zasiahli materskú školu, kde zranili dvojicu učiteliek, uviedla ukrajinská armáda. S informáciou prišla agentúra Ukrinform, ktorá sa odvolala na zistenia humanitárnej organizácie Povernys žyvym (Vráť sa živý).

Konflikt v Donbase môže ešte viac vyostriť situáciu, ktorá posledné obdobie panuje na hraniciach Ruska s Ukrajinou. Proruskí separatisti zasiahli aj komunálnu infraštruktúru a polovica mesta zostala bez elektriny. 

Podľa agentúry Ukrinform v stredu proruské jednotky porušili prímerie už 8-krát. Separatisti však z porušenia prímeria obvinili aj ukrajinskú armádu. Tá podľa nich zaútočila mínometmi, granátometmi a ťažkými guľometmi.

Odporúčané
Konflikt Rusko – Ukrajina: pozri sa na rozmiestnenie, počty vojsk a časovú os sporov medzi krajinami Konflikt Rusko – Ukrajina: pozri sa na rozmiestnenie, počty vojsk a časovú os sporov medzi krajinami 17. februára 2022, 9:30

Velenie samozvanej Doneckej ľudovej republiky tvrdí, že Ukrajina ostreľovala baňu Gagarin pri obci Horlivka. Vraj použili protitankový systém. Ukrajinská armáda podľa nich za 24 hodín porušila prímerie 15-krát. Agentúra Reuters uviedla, že nie je jasné, ako veľmi boli tieto incidenty závažné.

Na hraniciach s Ukrajinou sa aktuálne nachádza viac než 100 000 vojakov. Podľa tvrdenia USA ich je dokonca vyše 150 000. Rusko dlhodobo plány na inváziu do krajiny popiera. Biely dom však upozorňuje, že Rusi hľadajú zámienku na útok.

Domov
Zdieľať
Diskusia