Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. februára 2022, 10:45
Čas čítania 0:50
Jakub Paulík TASR

Ukrajina vraj strieľala na proruských povstalcov. USA upozorňujú na zámienku, ktorá by mohla spustiť inváziu Ruska

Ukrajina vraj strieľala na proruských povstalcov. USA upozorňujú na zámienku, ktorá by mohla spustiť inváziu Ruska
Zdroj: TASR/AP/Vadim Ghirda
NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT
Uložiť Uložené

Situácia sa podľa všetkého vôbec neupokojuje.

Proruskí povstalci obvinili ukrajinské vládne jednotky z útoku. „Ozbrojené zložky Ukrajiny hrubo porušili režim pokoja zbraní, keď použili zbrane, ktoré mali podľa minských dohôd stiahnuť,“ povedal podľa Reuters nemenovaný vojenský predstaviteľ Luhanskej ľudovej republiky. Ostreľovanie mínometmi, granátometmi a ťažkými guľometmi sa údajne udialo vo štvrtok ráno približne o 5.30 h.

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) monitoruje situáciu na Ukrajine a k údajnému útoku sa zatiaľ nevyjadrila. USA však dlhodobo upozorňujú na potenciálnu zámienku na útok na Ukrajinu.

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price v stredu upozornil, že Rusko „v uplynulých niekoľkých týždňoch podstrčilo novinárom množstvo správ, z ktorých akákoľvek by mohla slúžiť ako zámienka na inváziu“.

Odporúčané
Konflikt Rusko – Ukrajina: pozri sa na rozmiestnenie, počty vojsk a časovú os sporov medzi krajinami Konflikt Rusko – Ukrajina: pozri sa na rozmiestnenie, počty vojsk a časovú os sporov medzi krajinami 17. februára 2022, 9:30

Rusko predvčerom informovalo, že z juhu Bieloruska a Krymu začína postupne sťahovať svoje jednotky. Ukrajina však hovorí, že jednotky iba rotovali a nestiahli sa. Biely dom prišiel s informáciou, že k stiahnutiu jednotiek nedošlo a Rusko vraj na hranice, naopak, poslalo ďalších 7 000 jednotiek. Podľa amerického prezidenta Joea Bidena sa na hraniciach s Ukrajinou môže nachádzať už viac ako 150 000 vojakov.

Rusko dlhodobo popiera, že by plánovalo inváziu na Ukrajinu. Včera zverejnilo videá, na ktorých je údajne vidno sťahovanie vojenských jednotiek. Vývoj konfliktu môžeš sledovať v tejto sekcii. Mapu približného umiestnenia vojakov a pomer síl Ukrajiny a Ruska nájdeš tu.

Domov
Zdieľať
Diskusia