Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. februára 2022, 8:30
Čas čítania 3:35
Richard Balog

Virgil Abloh s kolektívom Been Trill vymenili mixážne pulty za krajčírsky meter a ovládli módny priemysel

Virgil Abloh s kolektívom Been Trill vymenili mixážne pulty za krajčírsky meter a ovládli módny priemysel
Zdroj: StockX
MÓDA MÓDA REFRESHER VIRGIL ABLOH
Uložiť Uložené

Off-White™, Heron Preston či 1017 Alyx 9SM. Všetky tieto značky založili priatelia, ktorí predtým zabávali ľudí v kluboch po boku vplyvných osobností na čele s Kanyem Westom a so Chief Keefom.

Módny priemysel prešiel v uplynulých rokoch výraznou zmenou, a to najmä vďaka mladej generácii návrhárov, ktorí sa nebáli skúšať nové veci. Najväčším priekopníkom bol Virgil Abloh. Počas svojej kariéry ovplyvnil súčasnú podobu streetwearu aj luxusnej módy a zaradil sa medzi ikony. Top 10 pracovných momentov pripravil kolega Daniel ešte v novembri.

Dávno predtým však Abloh zabával ľudí v kluboch spoza mixážneho pultu po boku priateľov, ktorí neskôr nasledovali jeho úspešné kroky. Skupinu s názvom Been Trill tvorili okrem Abloha (Flat White, Pyrex Vision) aj Heron Preston (Maserati Flamez), Matthew M. Williams (Pretty Blanco), Justin Saunders (JRS Rules), Florencia Galarza (Flo) a posledným členom bol YWP. V zátvorke sú mená, pod ktorými interpreti vystupovali na pódiu.

Minimálne prvé tri mená sú známe každému, kto aspoň občas sleduje dianie v módnom priemysle. Ide o návrhárov, ktorí sa stali hviezdami a dnes ich modely nosia ľudia z celého sveta. Saunders sa vydal menej komerčnou, ale úspešnou cestou a o zvyšných členoch toho veľa nevieme. 

Odporúčané
Najlepšie online sekáče s luxusnou módou a limitovanými modelmi tenisiek Najlepšie online sekáče s luxusnou módou a limitovanými modelmi tenisiek 6. februára 2022, 15:30
Been Trill
Zdroj: Been Trill

Zrod a pád Been Trill

Za vzostupom kolektívu Been Trill nehľadaj len talent, ale aj kontakty na správnych miestach. Abloh, Preston či Williams hrali svoje „sety“ po boku osobností ako Kanye West alebo Chief Keef, ktorí im otvorili dvere do šoubiznisu – a šancu využili naplno.

Medzi prvými produktmi, ktoré uzreli svetlo sveta, boli klasické biele a čierne tričká s obrovskými nápismi Been Trill. V tom čase ich nosili áčkoví raperi a to stačilo na to, aby sa vypredali aj napriek nízkej kvalite a cenovke okolo sto dolárov.

Obdobne začínal Abloh aj so značkou Pyrex Vision, keď upravoval produkty od značiek Champion či Polo Ralph Lauren a potom ich predával za stovky dolárov. 

Been Trill
Zdroj: Been Trill

Cieľom skupiny bolo zaujať masu mladých nadšencov, čo sa podarilo. Hype okolo produktov s logom Been Trill však zomrel rovnako rýchlo, ako sa začal. Kolektív značku predal ešte v roku 2015 spoločnosti Pacsun a každý z členov sa vydal vlastným smerom. Išlo o krok, vďaka ktorému sa z Abloha, Prestona, Williamsa aj zo Saundersa stali uznávaní návrhári. 

Celý projekt Been Trill prosperoval len na základe neuveriteľnej vlny slávy, ktorú získal vďaka spolupráci s interpretmi od začiatku fungovania. Ide o dokonalý príklad toho, akú silu a dosah má „influencer marketing“ pre ľudí s kontaktmi na správnych miestach. 


Každý išiel vlastnou cestou, ale zostali priateľmi a ovládli módny priemysel

Virgil Abloh založil značku Off-White™, s ktorou vyplnil priestor medzi streetwearom a luxusnou módou. Rovnako ako v prípade návrhov Pyrex Vision boli nosnými motívmi prvých kolekcií grafické potlače s umeleckými motívmi a logo v tvare šípok. S každou sezónou boli návrhy jednotlivých vrstiev sofistikovanejšie a získali si aj náročnejšiu klientelu.

Domov
Zdieľať
Diskusia