Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. februára 2022, 9:36
Čas čítania 0:40
Kamila Šebestová TASR

Dnes si daj pozor na vietor a snehové záveje. Meteorológovia neodporúčajú pešiu turistiku ani horolezectvo

NEWS POČASIE SNEH
Uložiť Uložené

Výstrahy pred vetrom platia pre celý Bratislavský, Trnavský a Nitriansky kraj a niektoré časti Trenčianskeho, Prešovského a Košického kraja.

Dnes sa na viacerých miestach západného aj východného Slovenska intenzívne rozfúka. Výstrahy pred vetrom platia pre celý Bratislavský, Trnavský a Nitriansky kraj, ale tiež pre niektoré okresy Trenčianskeho, Prešovského a Košického kraja. Vietor môže dosiahnuť priemernú rýchlosť 45 kilometrov za hodinu, v nárazoch 65 až 85 kilometrov za hodinu.

Meteorológovia neodporúčajú pešiu turistiku ani horolezectvo. „Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity,“ komentuje situáciu Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy prvého stupňa. 

Na vietor na horách si treba dávať pozor v Banskobystrickom, Žilinskom a Prešovskom kraji. Podľa meteorológov sa očakáva vietor s priemernou rýchlosťou 70 až 85 kilometrov za hodinu, v nárazoch 110 až 135 kilometrov za hodinu.

„Predpokladaná rýchlosť vetra predstavuje potenciálne nebezpečenstvo najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo,“ upozorňuje SHMÚ.

V severných okresoch si treba dať pozor aj na sneženie. Výstrahy platia najmä na strednom Slovensku, miestami aj na západe a východe. Podľa meteorológov tam môže napadnúť 10 až 20 centimetrov nového snehu. Na mnohých miestach sa môžu tvoriť aj snehové jazyky a záveje.

Domov
Zdieľať
Diskusia