Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. februára 2022, 17:10
Čas čítania 0:55
Adam Novosad

Slováci vo veľkom zdieľali hoax o rakvách detí, ktoré vraj zabila vakcína. Antivaxeri si v skutočnosti mená aj úmrtia vymysleli

NEWS OČKOVANIE
Uložiť Uložené

Hoax s detskými úmrtiami, ktoré údajne spôsobila vakcína proti koronavírusu, pochádza zo Švajčiarska.

Slovenskými sociálnymi sieťami sa najnovšie prehnal hoax o tom, ako si ľudia vo Švajčiarsku uctili pamiatku detí, ktoré údajne zabila vakcína proti koronavírusu.

Ani v tomto prípade nešlo o skutočný príbeh, pretože, ako sa ukázalo, švajčiarski antivaxeri jednoducho vyrobili makety detských rakiev, na ktoré napísali vymyslené mená detí, a umiestnili ich na námestie, kde si spoločne tieto „vyhasnuté“ životy pripomínali. Žiadne dieťa však v skutočnosti nezomrelo.

„Na toto už naozaj nemáme slov,“ reagovala slovenská polícia na svojej stránke, na ktorej vyvracia hoaxy. „Švajčiarski aktivisti bojujúci proti očkovaniu vytvorili makety rakiev, na rakvy nalepili logo Pfizeru a na každú rakvu si vymysleli nejaké meno. Vymysleli, pretože protest, pochopiteľne, nemá nič spoločné s realitou,“ objasňuje status. Antivaxeri napokon rakvy obhajovali ako „symbolický akt“.

„Švajčiarsko pravidelne reportuje podozrenie na nežiadúce účinky po očkovaní. O deťoch sa ani v jednom z reportov nič nepíše. Žiadne takéto úmrtia nehlásia ani iné krajiny,“ píše polícia. Úmrtia detí v reakcii na vakcínu nehlásia zo žiadnej krajiny, ani z USA, kde lekárka Leana Wen poznamenala len toľko, že viac ako 600 detí zomrelo na covid-19, no vakcína nezabila ani jediné.

Odporúčané
Vakcína proti detskej obrne oslavuje 70 rokov. Ako je na tom Slovensko s povinným očkovaním? Vakcína proti detskej obrne oslavuje 70 rokov. Ako je na tom Slovensko s povinným očkovaním? 26. marca 2023, 8:33

Žiadne úmrtia ani závažné vedľajšie účinky sa neobjavili ani v klinických štúdiách Pfizeru pre deti vo veku 5 až 11 rokov, rovnako ako u ľudí vo veku 12 až 25 rokov. Inak na tom nebola ani vakcína od Moderny.

Domov
Zdieľať
Diskusia