Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. februára 2022, 15:21
Čas čítania 0:54
Adam Novosad TASR

V Rakúsku oddnes platí zákon o povinnom očkovaní proti koronavírusu. Bez vakcíny hrozí pokuta až 3 600 eur

V Rakúsku oddnes platí zákon o povinnom očkovaní proti koronavírusu. Bez vakcíny hrozí pokuta až 3 600 eur
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová
NEWS OČKOVANIE
Uložiť Uložené

Rakúsko začne potvrdenia o očkovaní kontrolovať až v polovici marca.

V Rakúsku oddnes platí zákon o povinnom očkovaní proti koronavírusu. Legislatívu, ktorej cieľom je v nasledujúcich mesiacoch zminimalizovať silu a vplyv pandémie, už v januári schválila Národná rada ako dolná komora rakúskeho parlamentu a teraz zákon prešiel aj cez Spolkovú radu, ktorá je hornou komorou parlamentu.

Zákon vstúpil do platnosti v sobotu 5. februára po tom, čo ho v piatok oficiálne podpísal rakúsky prezident Alexander Van der Bellen. Vláda o povinnom očkovaní rozhodla už v novembri, návrh však musel prejsť parlamentom, aby mohol byť zavedený do praxe.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Rakúsko sa rozhodlo poskytnúť všetkým nezaočkovaným osobám prechodnú lehotu do polovice marca, počas ktorej sa vakcinačné certifikáty zatiaľ kontrolovať nebudú. Od budúceho mesiaca však bude nezaočkovaným ľuďom hroziť pokuta od 600 do 3 600 eur. Ak sa osoba, ktorej bola udelená pokuta, dá zaočkovať do dvoch týždňov od prichytenia, finančný postih jej dokonca úrady zrušia.

Odporúčané
Vakcína proti detskej obrne oslavuje 70 rokov. Ako je na tom Slovensko s povinným očkovaním? Vakcína proti detskej obrne oslavuje 70 rokov. Ako je na tom Slovensko s povinným očkovaním? 26. marca 2023, 8:33

Napriek najstriktnejšiemu prístupu k očkovaniu v celej Európe však miera vakcinácie v Rakúsku zaostáva za krajinami ako Portugalsko, Španielsko či Francúzsko. Momentálne dosahuje zaočkovanosť okolo 75 percent.

Motivovať k očkovaniu by nemali len pokuty, ale aj fakt, že bez vakcíny sa človek nedostane do stravovacích, športových a kultúrnych zariadení. Povinnosť očkovania platí pre každú osobu nad 18 rokov s trvalým pobytom v Rakúsku, výnimky majú len tehotné ženy, ľudia, ktorí sa nemôžu očkovať zo zdravotných dôvodov a osoby do 180 dní po prekonaní koronavírusu.

Domov
Zdieľať
Diskusia