Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. februára 2022, 7:54
Čas čítania 0:58
Tímea Krauszová

Viac ako 20-tisíc dôchodcov sa muselo na pošte otočiť, šeky za očkovanie im nevyplatili

NEWS OČKOVANIE
Uložiť Uložené

Nesedel dátum narodenia, problém už eviduje NCZI aj Slovenská pošta.

Ľudia vo veku nad 60 rokov, ktorí sa dali zaočkovať, mali nárok na 200- alebo 300-eurové odmeny za očkovanie, ktoré sú v podobe poukážok. Prvé šeky prichádzali už v decembri 2021, viac ako 422-tisíc dôchodcov si už svoje 300-eurové odmeny aj vyzdvihlo. No podľa TV Novín ďalšie tisíce na pošte otočili s tým, že im peniaze dať nemôžu. Na šekoch totiž nemali uvedený správny dátum narodenia.

Bez peňazí

Pán František, ktorý sa napokon obrátil na TV Markíza s prosbou o pomoc, na pošte so svojím šekom neuspel. Odporučili mu ozvať sa finančnej správe, kde mu povedali, že sa nejako posunuli tabuľky.

Problém s nesprávnym dátumom narodenia má 23-tisíc ľudí. Chyba podľa informácií Markízy nastala pri presune informácií z viac ako 200 očkovacích centier, od ambulantných lekárov či z údajov výjazdových očkovacích centier do databázy NCZI. Údaje následne putujú na ministerstvo financií, ktoré šeky vypisuje. Situáciu eviduje aj Slovenská pošta, ktorá sa rozhodla prestať kontrolovať presný dátum narodenia. Sedieť musí len rok a dôchodcom potom šek vyplatia.

Odporúčané
Vakcína proti detskej obrne oslavuje 70 rokov. Ako je na tom Slovensko s povinným očkovaním? Vakcína proti detskej obrne oslavuje 70 rokov. Ako je na tom Slovensko s povinným očkovaním? 26. marca 2023, 8:33

Štát už v podobe odmien za očkovanie pre dôchodcov rozdal 127 miliónov eur. Nie všetci si už našli šek v schránkach, vyplácanie odmien potrvá až do mája 2022. Výška odmeny sa líši podľa toho, koľko dávok má človek za sebou.

Ak má človek iba jednu dávku a do Vianoc stihol druhú, dostal odmenu 200 eur. Rovnaká odmena čakala občana nad 60 rokov, ktorý bol do Vianoc na prvej dávke. 300 eur dostali len ľudia s tromi dávkami.

Domov
Zdieľať
Diskusia