Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. februára 2022, 17:42
Čas čítania 0:50
Adam Novosad

Pokuta až 3 600 eur, ak sa nedáš zaočkovať. V Rakúsku začína platiť povinná vakcinácia proti covidu-19

Pokuta až 3 600 eur, ak sa nedáš zaočkovať. V Rakúsku začína platiť povinná vakcinácia proti covidu-19
Zdroj: TASR/AP/Martin Meissner
NEWS OČKOVANIE RAKÚSKO
Uložiť Uložené

Rakúsko je prvou krajinou v Európe, ktorá natvrdo zavádza povinné očkovanie proti covidu-19.

V susednom Rakúsku vchádza do platnosti zákon, podľa ktorého je očkovanie proti koronavírusu povinné. Novú legislatívu schválil koncom januára rakúsky parlament, a tak budú obyvatelia od 3. februára čeliť vysokým pokutám, ak štát príde na to, že sa napriek novej povinnosti odmietli dať zaočkovať, informuje BBC.

Rakúska vláda zaviedla prechodné obdobie trvajúce do polovice marca, počas ktorého nebudú úrady kontrolovať, či sa človek dal zaočkovať.

V prechodnom období chce vláda poskytnúť všetkým obyvateľom dostatok času na to, aby sa prišli dať zaočkovať, pretože inak im budú hroziť pokuty vo výške od 600 až do 3 600 eur.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/AP/Martin Meissner

Povinné očkovanie zatiaľ bude platiť do januára 2024, avšak kancelár Karl Nehammer uviedol, že ho je možné predčasne zrušiť, ak sa pandémiu podarí ukončiť skôr a očkovanie viac nebude kriticky potrebné.

Povinnosť dať sa zaočkovať proti covidu-19 sa však nevzťahuje na každého. Momentálne ju nemusia rešpektovať tehotné matky, ľudia, ktorí sa nemôžu dať zaočkovať zo zdravotných dôvodov, ale ani ľudia po prekonaní koronavírusu. Aktuálna miera zaočkovanosti v Rakúsku dosahuje 72 percent.

Odporúčané
Ako zažiť budget-friendly Alpy v Rakúsku: pohodlná cesta vlakom z Bratislavy a MHD úplne zdarma (Reportáž) Ako zažiť budget-friendly Alpy v Rakúsku: pohodlná cesta vlakom z Bratislavy a MHD úplne zdarma (Reportáž) 23. septembra 2023, 9:30

Rakúsko postupne uvoľňuje opatrenia, ktoré zaviedlo proti šíreniu koronavírusu v posledných mesiacoch. Nezaočkovaní obyvatelia už viac nebudú mať zákaz vstupu do obchodov a reštaurácií, zatiaľ čo pre vakcinovaných obyvateľov sa skončí väčšina lockdownových opatrení, ktoré v rôznych formách pretrvávali od novembra minulého roka.

Domov
Zdieľať
Diskusia