Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. januára 2022, 17:43
Čas čítania 1:02
Daniel Mikolášik TASR

Zuzana Baťová končí vo funkcii šéfky Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv

NEWS ZDRAVOTNÍCTVO
Uložiť Uložené

Baťová odchádza na základe vlastného rozhodnutia. Ústav povedie od februára Peter Potúček.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) povedie od februára Peter Potúček. Na poste riaditeľa a generálneho tajomníka úradu vystrieda Zuzanu Baťovú. Potúček bude ústav viesť do ukončenia riadneho výberového konania. Pre TASR to povedala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová.


„Pani Baťová odchádza na základe vlastného rozhodnutia,“ vysvetlila Eliášová. Baťová sa poďakovala kolegom aj okruhu partnerov, s ktorými spolupracovala. Je presvedčená, že novému riaditeľovi odovzdáva vedenie dobre fungujúcej štátnej inštitúcie.

Baťová sa dostala do širšieho mediálneho povedomia na jar 2021 po útokoch zo strany ministra financií Igora Matoviča. Vyhlásenie ŠÚKL-u o ruských vakcínach Sputnik V bolo totiž podľa Matoviča „najväčším zlyhaním slovenskej vedy za posledné desaťročia“. Expremiér videl problém v tom, že šéfka ústavu vraj nenavštívila všetky krajiny, v ktorých sa Sputnikom V očkuje. Baťovú opakovane spochybňoval, jej vyjadrenia označil za bludy a jej tvrdenia vraj pre neho nemajú žiadnu váhu.

Zuzana BaťováŠÚKĽ
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

„Doktora Potúčka poznám ako odborníka z praxe, a preto mám dôveru, že ŠÚKL bude v správnych rukách a že bude zabezpečená kontinuita procesov,“ poznamenala. Potúček podľa hovorkyne vyštudoval Farmaceutickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave. Odborné vedomosti získal aj na univerzite v Ríme v Taliansku.

Odporúčané
Chorým prikladali na telá rozpolené ropuchy, natierali ich arzénom a piekli v peci. Toto všetko musel zvládnuť morový lekár Chorým prikladali na telá rozpolené ropuchy, natierali ich arzénom a piekli v peci. Toto všetko musel zvládnuť morový lekár 6. februára 2024, 9:30

„V Štátnom ústave pre kontrolu liečiv pracoval v rokoch 2005 až 2010. Pracovné skúsenosti v odbore získal aj na viacerých manažérskych pozíciách v komerčnom sektore,“ priblížila Eliášová.

Podľa nového riaditeľa je výhodou, že prichádza do prostredia, ktoré mu je známe. „V čase pandémie je potrebné pre správne rozhodnutia vedieť sa rýchlo orientovať. V rámci COVID-19 je dôležité tiež nepretržite sledovať trendy a byť v úzkom kontakte s Európskou liekovou agentúrou a ďalšími odbornými autoritami,“ dodal Potúček.

Domov
Zdieľať
Diskusia