Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. januára 2022, 20:22
Čas čítania 0:50
Adam Novosad TASR

Ukrajinský prezident posiela jasný odkaz Rusku: Chcem dôkaz, že na nás nezaútočíte. Západ podľa neho nemá robiť paniku

Ukrajinský prezident posiela jasný odkaz Rusku: Chcem dôkaz, že na nás nezaútočíte. Západ podľa neho nemá robiť paniku
Zdroj: Getty Images/Ukrainian Presidency/Handout/Anadolu Agency
NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT UKRAJINA
Uložiť Uložené

Volodymyr Zelenskyj poskytol viacero vyjadrení na tlačovej konferencii pre zahraničných novinárov.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v piatok Rusko, aby dokázalo svoje tvrdenia, že nemá v úmysle zaútočiť na Ukrajinu. Rusko predtým deklarovalo, že sa vojnu začať nechystá, takže vojenská invázia na Ukrajinu nepripadá do úvahy.

Západ by mal podľa ukrajinského prezidenta „otvorene deklarovať“, či Ukrajina v budúcnosti vstúpi do NATO. Kyjev však bude podľa neho rozvíjať svoju armádu bez ohľadu na to, či sa stane členom Aliancie alebo nie.

Zelenskyj odkázal západným politikom aj médiám, aby prestali vyvolávať paniku. Skonštatoval, že „na Západe vyvolávajú dojem, že vojna na Ukrajine vypukne zajtra, ale nie je to tak“. Vyzval, aby politici a médiá na Západe hovorili o možnosti vojny medzi Ukrajinou a Ruskom „veľmi opatrne“. 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pri návšteve Donecka.
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pri návšteve Donecka. Zdroj: Getty Images/Ukrainian Presidency/Handout/Anadolu Agency

Prípadné sankcie proti Rusku po invázii na Ukrajinu podľa prezidenta nemajú zmysel a chránili by len Európsku úniu na úkor jeho krajiny. Dobrým krokom by podľa neho bolo zavedenie preventívnych opatrení.

Odporúčané
Rusko verbuje do vojny mužov z Nepálu a Indie. Prídu o peniaze a skončia bojovať na Ukrajine Rusko verbuje do vojny mužov z Nepálu a Indie. Prídu o peniaze a skončia bojovať na Ukrajine 2. apríla 2024, 19:30

Podľa neho by takou preventívnou sankciou voči Rusku bolo členstvo Ukrajiny v NATO. „Vstup do NATO, bohužiaľ, nezávisí od Ukrajiny,“ uviedol Zelenskyj, ktorý preto apeloval na ponúknutie iných bezpečnostných záruk.

Podľa agentúry TASS dodal, že je pripravený stretnúť sa s ruským lídrom Vladimirom Putinom v akomkoľvek formáte, aj bilaterálne. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov predtým  informoval, že Moskva je pripravená prijať Zelenského, aby sa prediskutovala normalizácia bilaterálnych vzťahov.

Domov
Zdieľať
Diskusia