Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. januára 2022 o 13:23
Čas čítania 0:46
Eduard Starkbauer

Prudké ochladenie v Grécku si vyžiadalo životy desaťtisícov rýb. Tamojší rybári ešte taký výkyv teploty nezažili

Prudké ochladenie v Grécku si vyžiadalo životy desaťtisícov rýb. Tamojší rybári ešte taký výkyv teploty nezažili
Zdroj: Unsplash/Jakub Kapusnak
NEWS KLIMATICKÁ ZMENA
Uložiť Uložené

Ryby umreli na teplotný šok počas nečakanej snehovej búrky.

Neočakávaná snehová búrka na severozápade Grécka ochladila morskú vodu natoľko, že v nej rybári v nasledujúcich dňoch našli desaťtisíce mŕtvych rýb. 

Tragický pohľad na lagúnu pokrytú záplavou mŕtvych rýb druhu zubatica obyčajná a biela sa miestnym rybárom podľa informácií Ekathimerini naskytol po tom, ako teplota v zátoke Drepano klesla takmer na nulu.

Zamestnanec štátnej rybárskej farmy Ioannis Ouzounoglou povedal: „Strata je obrovská, keďže predpokladáme, že dohromady uhynulo až okolo 50 ton rýb. Za dlhé roky teplotných meraní sme sa s ničím podobným nestretli.“ 

Ryby
Zdroj: Unsplash/Sebastian Pena Lambarri/volně k užití

Ouzounoglou pre grécke médiá potvrdil, že otvorenie ohrád je technicky možné a pristupujú k nemu, vždy keď sa riziko poklesu teplôt zvýši. Tentoraz však mrazy prišli rýchlejšie, ako stihli zareagovať.

Zubatice uhynuli na teplotný šok, keďže nevedeli z ohrád farmy preplávať do hlbších, teplotne stabilnejších vôd. Konstantinos Perdikaris zo štátneho ústavu rybného hospodárstva podotkol, že zubatice sú na teplotu vody mimoriadne citlivé a zvyknú umrieť, už keď teplota klesne pod 4 °C. Teploty vody v tejto oblasti sa v priebehu januára štandardne pohybujú okolo 8 °C.

Sneh Atény
Zdroj: AP Photo/Thanassis Stavrakis

Počas výnimočnej snehovej búrky sa v Grécku začiatkom týždňa do bielej pokrývky zahalilo aj hlavné mesto Atény, v ktorom sneh spôsobil okrem estetického pôžitku aj dopravné komplikácie.

Domov
Zdieľať
Diskusia