Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. januára 2022, 20:30
Čas čítania 2:28
Viktor Kniš Adel Ghannam

Eduard Heger pre Refresher: Vylučujem, že ukrajinské jednotky budú trénovať na Slovensku (Videorozhovor)

REFRESHER VLÁDA EDUARDA HEGERA
Uložiť Uložené

Porozprávali sme sa o štvrtej vlne koronavírusu, generálnom prokurátorovi aj obrannej dohode medzi USA a Slovenskom.

Najnovším hosťom v diskusnej relácii Face to Face s Adelom Ghannamom je predseda vlády Eduard Heger. Porozprávali sme sa o štvrtej vlne koronavírusu, generálnom prokurátorovi aj obrannej dohode medzi USA a Slovenskom.

Vo videu sa dozvieš:
  • Prečo vláda uvoľnila vo štvrtej vlne koronavírusu opatrenia najmä pre zaočkovaných.
  • Ako to zatiaľ vyzerá s povinným očkovaním.
  • Prečo spravil podľa Hegera Boris Kollár chybu, keď sľúbil Pellegrinimu rokovanie za okrúhlym stolom.
  • Či je na stole otázka, ako odvolať generálneho prokurátora Maroša Žilinku.
  • Ako vníma Heger obrannú dohodu medzi Slovenskom a USA a prečo je vraj pre našu krajinu výhodná.

Heger: Na štvrtú vlnu sme pripravení, omikron bude rýchly

Predseda vlády Eduard Heger tvrdí, že Slovensko je na štvrtú vlnu koronavírusu pripravené, v nemocniciach je podľa neho dosť miesta.

Očakáva, že omikron bude menej infekčný a menej ľudí bude treba hospitalizovať. „Bude to o rýchlosti, veľa ľudí sa bude cítiť choro a budú mať príznaky, ale budú mierne,“ odhaduje premiér, podľa ktorého je preto dnes na stole otázka skracovania karantény pre nakazených koronavírusom. „Chceme spomaliť nákazu, opatrenia robíme tak, aby sa vírus šíril čo najpomalšie.“

Odporúčané
Politologička Aneta Világ po páde vlády: Predpokladám, že predčasné voľby budú. Len nevieme, či v júni alebo v septembri Politologička Aneta Világ po páde vlády: Predpokladám, že predčasné voľby budú. Len nevieme, či v júni alebo v septembri 21. decembra 2022, 18:26

Heger zatiaľ nevie, či bude na Slovensku možné zaviesť povinné očkovanie, analýzu od ministra zdravotníctva a ministerky spravodlivosti si zatiaľ nestihol pozrieť, aj keď ju pred rozhovorom dostal vypracovanú. „Budúci týždeň sa k tomu vyjadrím,“ dodal s tým, že ju len položil na stôl a odišiel na stretnutie. 

Podľa predsedu vlády si teraz musí Slovensko počkať na to, ako zvládne štvrtú vlnu aj s relatívne nízkou zaočkovanosťou. Neochotu ľudí dať si pichnúť vakcínu proti koronavírusu pripisuje výhradne opozícii a odmieta zlyhania vlastnej vlády. „Ohrozovali vlastných voličov na demonštráciách, žiaľ, doplácali na to životmi.“

Naše hnutie sa vyjadrilo ústami predsedu

Eduard Heger súhlasí s Igorom Matovičom, že momentálne nie je na stole otázka, či a ako zmeniť ústavný zákon o skrátení volebného obdobia. Stotožňuje sa s výrokom predsedu hnutia OĽaNO, ktorý novinárom povedal, že s mafiou sa o tom, ako nájsť cestu na návrat mafie k moci, nerokuje. Premiér súhlasí, že rokovanie za okrúhlym stolom, ktoré chcel zvolať Boris Kollár, nebolo správne. „Nemyslím si, že jeho postup bol správny,“ dodal. 

Na margo obrannej dohody medzi Slovenskom a USA Eduard Heger povedal, že je kuriózne sledovať, ako Robert Fico, ktorý rokoval so Spojenými štátmi, teraz proti zmluve bojuje. „Keby bol dnes Robert Fico premiér, dnes je to podpísané,“ povedal Heger s tým, že nakoniec vyrokovali ešte výhodnejšiu zmluvu ako pôvodne Smer. Upozornil aj na skutočnosť, že zmluva sa pôvodne páčila aj Ľubošovi Blahovi. 

Odporúčané
Anketa o páde vlády: Mali by sa rozpadnúť, alebo zachovať? Čo by si dal vláde pod stromček? Anketa o páde vlády: Mali by sa rozpadnúť, alebo zachovať? Čo by si dal vláde pod stromček? 15. decembra 2022, 16:00

Heger zároveň upozorňuje, že opozícia zavádza a zastrašuje ľudí konšpiráciami, keď tvrdí, že Slovensko môžu ovládnuť americkí vojaci. „Ruským vojakom platíme 50 miliónov ročne, aby sa nám postarali o štyri stíhačky,“ argumentoval premiér. 

Eduard Heger stopercentne vylúčil, že by ukrajinské jednotky trénovali na území Slovenska, aj keď to píše The New York Times. „Nemôžu sa s nami dohodnúť bez toho, aby sme s nimi súhlasili, o takýchto veciach sme nikdy nerokovali. Vylučujem to.“

Žilinkovi nerozumiem, hovorí premiér

Podľa predsedu vlády Eduarda Hegera určuje zahraničnú politiku štátu vláda, nie generálny prokurátor. Považuje za nesprávne, že Maroš Žilinka vycestoval do Ruska, za ľuďmi, ktorí „popierajú ľudské práva a vyvíjajú napätie na svojich susedov“. Premiér má na Žilinku niekoľko otázok a nepáči sa mu, že podpísal ako generálny prokurátor v Rusku zmluvu o boji proti korupcii. „Chcem sa ho opýtať, či je to vtip.“ 

Hegerovi sa zároveň nepáči, keď sa Maroš Žilinka neohradí voči podpore, ktorá sa mu dostáva od opozície, obzvlášť od poslancov Smeru. Myslí si, že to vrhá zlé svetlo na celý úrad generálnej prokuratúry. 

Premiér zatiaľ nevedel odpovedať na otázku, či by mohli Žilinku stíhať disciplinárne. Tvrdí, že podobné záležitosti treba riešiť s rozvahou. V koalícii vraj nie je na stole otázka, ako generálneho prokurátora odvolať. 

Domov
Zdieľať
Diskusia