Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. januára 2022, 15:59
Čas čítania 1:04
Kamila Šebestová

Lesbické scény v RTVS nemanipulujú divákov, odkazuje televízia biskupovi Haľkovi. Jeho ostré video medzitým z internetu zmizlo

NEWS LGBT+ RTVS
Uložiť Uložené

Slovenský biskup sa vo videu na Facebooku pohoršoval nad seriálom RTVS, kde sa bozkávali dve ženy.

Slovenská televízia reaguje na video, ktoré zdieľal katolícky biskup Jozef Haľko. Pohoršuje sa v ňom nad seriálom Priznanie, v ktorom sa bozkávali dve ženy. Video už z Facebooku zmizlo – nie je jasné, či ho vymazal sám biskup alebo video niekto nahlásil. 

„Nič netušiaci divák sa musí pozerať na dve ženy, ako sa partnersky bozkávajú, ako si vyznávajú lásku, ako kritizujú spoločnosť, ktorá ich nevie pochopiť, ako hovoria o tolerantnej babičke...“ opisuje scénu zo seriálu biskup a zdôrazňuje, že je určený pre divákov od 15 rokov.

Označil ju za necitlivý spôsob manipulácie najmä maloletého diváka. Verejnoprávne médium to odmieta. „V seriáli Priznanie sme otvorili takýchto tém hneď niekoľko: migrácia, rasizmus, netolerancia, ale aj vzťah osôb rovnakého pohlavia. Vnímame viaceré subjektívne pocity či obvinenia z propagandy alebo necitlivého vyobrazenia ktorejkoľvek z týchto tém,“ píše hovorkyňa RTVS Andrea Pivarčiová v stanovisku pre portál O médiách.com

„Sme však presvedčení, že tvorcovia seriálu Priznanie pristupujú k zobrazovaniu týchto tém čo najcitlivejšie a s rešpektom, preto odmietame akékoľvek vyjadrenia o údajnej manipulácii divákov,“ tvrdí Andrea Pivarčiová. Dodáva, že k obsahu Haľkovho videa sa RTVS vyjadrovať nebude.

„Vážime si každý názor, obzvlášť taký, ktorý vyvoláva širokú verejnú diskusiu smerujúcu k vzájomnej tolerancii,“ píše v závere stanoviska. 

Odporúčané
Slovenský biskup sa pohoršoval nad seriálom RTVS, kde sa bozkávali dve ženy. „Pre deti to môže byť devastačné,“ hovorí Slovenský biskup sa pohoršoval nad seriálom RTVS, kde sa bozkávali dve ženy. „Pre deti to môže byť devastačné,“ hovorí 13. januára 2022, 8:41

Biskup vo svojom videu kritizoval RTVS za to, že hoci upozorňovala na citlivé témy v seriáli, otvorila ich „necitlivým spôsobom“.

„To, ako tu bol prezentovaný lesbický homosexuálny vzťah, si jednoducho nezadá ani s marxistickými ideologickými príručkami, ako treba manipulovať diváka. Najprv navodíme sympatiu k hlavnému hrdinovi a potom v pravej chvíli ten hlavný hrdina prezentuje takú vlastnosť, ktorú treba ideologicky podsunúť tým, ktorí tento seriál pozerajú,“ hovorí rozhorčený biskup Haľko vo videu.

Domov
Zdieľať
Diskusia