Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. januára 2022, 8:41
Čas čítania 1:49
Ema Stanovská

Slovenský biskup sa pohoršoval nad seriálom RTVS, kde sa bozkávali dve ženy. „Pre deti to môže byť devastačné,“ hovorí

NEWS RTVS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Pre deti to vraj môže byť „veľmi škodlivé, až devastačné“.

Biskup Jozef Haľko na Facebooku zverejnil video, v ktorom odsúdil seriál RTVS Priznanie. Scénu, v ktorej sa bozkávajú dve ženy, označil za necitlivý spôsob manipulácie najmä maloletého diváka. 

„Nič netušiaci divák sa musí pozerať na dve ženy, ako sa partnersky bozkávajú, ako si vyznávajú lásku, ako kritizujú spoločnosť, ktorá ich nevie pochopiť, ako hovoria o tolerantnej babičke...“ opisuje scénu zo seriálu biskup a zdôrazňuje, že je určený pre divákov od 15 rokov. 

Biskup konštatuje, že RTVS upozorňovala, že v seriáli otvorí citlivé témy, ale podľa jeho názoru ich otvára „necitlivým spôsobom“.

„To, ako tu bol prezentovaný lesbický homosexuálny vzťah, si jednoducho nezadá ani s marxisticko-leninskými príručkami, ako treba manipulovať diváka. Najprv navodíme sympatiu k hlavnému hrdinovi a potom v pravej chvíli ten hlavný hrdina prezentuje takú vlastnosť, ktorú treba ideologicky podsunúť tým, ktorí tento seriál pozerajú.“

Môže to mať „devastačné“ účinky

„Je to ‚naprosto‘ nenáležité v súvislosti s utečeneckou tematikou, ktorú vnímam ako zneužitú na homosexuálnu propagandu,“ vraví biskup s tým, že lesbické správanie mohli v tomto čase vidieť aj 15-ročné deti, čo môže byť „veľmi škodlivé, až devastačné“. Dodal, že takéto prezentovanie je nebezpečné aj pre ľudí, ktorí majú tento „problém“.

Odporúčané
Nový seriál Priznanie na RTVS je aj o LGBT+ komunite a utečencoch. Sledovalo ho takmer pol milióna divákov Nový seriál Priznanie na RTVS je aj o LGBT+ komunite a utečencoch. Sledovalo ho takmer pol milióna divákov 11. januára 2022, 13:21

Ľudia Haľka v komentároch podporili, hovoria o „vnucovaní zvráteností“ a o „znechutení“. Viacerí biskupovi ďakujú za upozornenie a tvrdia, že si seriál nezapnú. Jedna pani napísala: „Je mi len ľúto takýchto ľudí, že nemajú vieru a silu odolávať pokušeniu. Preto seriály vôbec nesledujem. Radšej si prečítam dobrú knihu.“

Jeden z komentujúcich však ironicky navrhol: „Tento seriál som nemal v úmysle pozerať, ale váš stredoveký výklad ma zaujal a presvedčil, že to môže byť dobrý seriál. Idem si pustiť prvý diel z archívu. Výbornú reklamu ste mu urobili. Prosím takéto propagačné video po každej časti.“

K videu sa vyjadrila aj Lucia Plávková, členka predsedníctva strany Progresívne Slovensko, ktorá žije v lesbickom zväzku a dlhodobo podporuje LGBTI komunitu. 

„No to snáď nie. Nesmieme dopustiť, aby sa LGBTI ľudia na Slovensku cítili prijatí. To je posolstvo pána biskupa. Och, tá láska k blížnym,“ vyjadrila sa na adresu biskupa a pripomenula, že bozk muža a ženy nekomentoval. 

„Aspoň trochu by už aj cirkev a jej predstavitelia mohli pochopiť, že žijú v demokratickej krajine, v ktorej diskriminácia nemá miesto. Škoda, že im to nie je jasné aj bez pripomínania právnych rámcov. Čisto ľudsky.“

Európsky parlament sa už dlhodobo usiluje odstrániť akúkoľvek diskrimináciu LGBTI komunity v členských štátoch Európskej únie. Podľa poslancov by mali mať príslušníci sexuálnych menšín možnosť uplatniť si svoje práva po celej Európskej únii bez ohľadu na konkrétnu krajinu.

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

Európsky súdny dvor navyše pred mesiacom rozhodol, že ak ktorákoľvek krajina EÚ schváli rodičovstvo dieťaťa rodičom rovnakého pohlavia, ostatné krajiny nemôžu namietať a rozhodnutie musia rešpektovať. V cirkvách je len 30 % ľudí, ktorí nemajú námietky proti registrovaným partnerstvám.

Domov
Zdieľať
Diskusia