Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. januára 2022, 9:30
Čas čítania 4:56
Kamila Šebestová

18-ročná Ukrajinka žijúca na Slovensku: Ak to bude nevyhnutné, zoberiem zbraň a pôjdem brániť Ukrajinu. My sa nikoho nebojíme

18-ročná Ukrajinka žijúca na Slovensku: Ak to bude nevyhnutné, zoberiem zbraň a pôjdem brániť Ukrajinu. My sa nikoho nebojíme
Zdroj: TASR
REFRESHER NATO RUSKO UKRAJINA USA
Uložiť Uložené

Mladých Ukrajincov a Ukrajiniek žijúcich na Slovensku sme sa pýtali, čo by robili, ak by na Ukrajine vypukla vojna. Konflikt medzi Západom a Ruskom je totiž najhorší od čias studenej vojny.

Napätie medzi Ruskom a krajinami Západu je najhoršie od čias studenej vojny. Na hranici s Ukrajinou je približne stotisíc ruských vojakov. Deň pred stretnutím s NATO spustila ruská armáda tankové cvičenia. Nikto nevie, aký bude ďalší Putinov ťah.  

Rokovanie s NATO tento týždeň neprinieslo nič nové – spojenci naďalej odmietajú Putinove požiadavky a vyhrážajú sa v prípade pokračujúcej vojenskej eskalácie sankciami. Po ôsmich hodinách neprinieslo žiadny pokrok ani stretnutie americkej a ruskej delegácie v Ženeve.

NATO naďalej vyzýva Rusko, aby znížilo počet vojakov na hraniciach s Ukrajinou. 

„Máme veľmi rozdielne názory a tieto rozdiely nebude ľahké prekonať, no môžeme si sadnúť za jeden stôl,“ povedal po stretnutí generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

Rusko, naopak, požaduje, aby NATO medzi spojencov odmietlo prijať ďalšie krajiny východnej Európy a aby ich nevyzbrojovalo. Putin žiada záruku, že Ukrajina nebude členskou krajinou NATO, napriek tomu, že o toto členstvo krajina sama žiada. 

Väčšina expertov sa zhoduje na tom, že Putin na Ukrajinu nezaútočí. Môžeme si byť však istí? Situácia sa mení každý týždeň a Ukrajinci zostávajú v napätí. Zhromažďujú svoje sily na hraniciach a čakajú, čo prinesú diplomatické rokovania. 

 
Rozprávali sme sa so štyrmi mladými ľuďmi z Ukrajiny. V ich vlasti ich generáciu volajú „deti vojny“. Žijú na Slovensku, no niektorí sa v prípade konfliktu chystajú vrátiť domov. „My sa nikoho nebojíme,“ hovorí 18-ročná Olena Havrylchenko. 

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 108916 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo sú mladé Ukrajinky ochotné brániť vlasť pred Ruskom. 
  • Aký je podľa nich postoj Slovákov k rusko-ukrajinskému konfliktu.
  • Prečo im prekáža, keď si ich Slováci mýlia s Ruskami. 
  • Či sa chystajú aj mladí Ukrajinci vrátiť domov a bojovať za svoju vlasť. 
  • Aký je život Ukrajinca na Slovensku.
Domov
Zdieľať
Diskusia