Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. januára 2022, 17:30
Čas čítania 1:57
Viktor Kniš

PREHĽAD: Za týchto podmienok sa na Slovensku môžu konať hromadné podujatia, výhody majú zaočkovaní

NEWS KORONAVÍRUS OPATRENIA
Uložiť Uložené

Pôvodný návrh ministerky Natálie Milanovej zmenili, na podujatiach bude môcť byť oveľa viac ľudí, ale musia byť zaočkovaní. Vláda rozdelila podujatia podľa rizikovosti, toto sú pravidlá, ktoré na jednotlivých typoch udalostí platia.

Úrad verejného zdravotníctva vydal deň po mimoriadnom zasadnutí vlády kvôli hromadným podujatiam novú vyhlášku, ktorou výrazne uvoľňuje režim v kultúre a na spoločenských akciách. Podujatia sa od 12. januára delia do troch skupín podľa rizikovosti. V závislosti od rizikovosti sú následne určené maximálne limity účastníkov aj ďalšie povinnosti organizátorov. 

Finálna verzia tzv. kultúrneho semaforu zatiaľ známa nie je. Zástupcovia kultúry a kreatívneho priemyslu upozorňujú, že potrebujú nastavenie jasných a zrozumiteľných pravidiel, ktoré budú reagovať na vývoj pandémie, no zachovajú možnosť realizovať kultúrne podujatia. 

Zatiaľ sa bude kultúra riadiť trojstupňovým rozdelením. Keď sa organizátori rozhodnú, že účastníkom umožnia občerstvenie, môžu usadiť len 25 % ľudí, bez občerstvenia a s nasadeným respirátorom až 50 % kapacity. Za najrizikovanejšie považujú odborníci naďalej oslavy a večierky. 

Divadlo
Zdroj: TASR/František Iván

1. Nízkorizikové podujatia

Podľa ÚVZ medzi nízkorizikové podujatia možno zaradiť kiná bez konzumácie jedál a nápojov v sále, bohoslužby bez spevu alebo divadelné predstavenia bez občerstvenia.

Podmienky vstupu:

  • najviac 50 % kapacity priestoru alebo maximálne 100 osôb,
  • režim OP.

Pravidlá podujatia:

  • účastníci majú prekryté horné dýchacie cesty respirátorom,
  • platí zákaz konzumácie pokrmov a nápojov,
  • povinné sedenie,
  • hromadné podujatie prebieha bez spevu a bez povzbudzovania.

2. Stredne rizikové podujatia

Podľa ÚVZ medzi stredne rizikové podujatia možno zaradiť kiná s konzumáciou jedál v sále, športové podujatia s divákmi, bohoslužby so spevom a podobne.

Podmienky vstupu: 

  • najviac 25 % kapacity priestoru alebo maximálne 100 osôb,
  • režim OP.

Pravidlá podujatia:

  • účastníci majú prekryté horné dýchacie cesty respirátorom,
  • na hromadnom podujatí je fixné sedenie alebo státie.

3. Vysokorizikové podujatia

Podľa ÚVZ medzi vysokorizikové hromadné podujatia možno zaradiť oslavy, večierky, svadby, kary, diskotéky v prevádzkach. Patria sem aj hromadné podujatia v prevádzke verejného stravovania alebo iné hromadné podujatia, ktoré nespadajú do nízkorizikových alebo stredne rizikových podujatí.

Podmienky vstupu:

  • režim OP,
  • maximálne 20 osôb,
  • povinný zoznam účastníkov s telefonickým/mailovým kontaktom.

Pravidlá podujatia:

  • účastníci majú prekryté horné dýchacie cesty respirátorom,
  • na hromadnom podujatí je fixné sedenie alebo státie.
kultúra
Zdroj: TASR

Špeciálne kultúrne podujatia

Úrad verejného zdravotníctva sa špecificky zameriava na niektoré konkrétne druhy podujatí, ktoré si vyžadujú osobitné pravidlá. Ide hlavne o miesta, kde môže dôjsť k intenzívnejšiemu kontaktu účastníkov.

Sobáše a krsty sa môžu konať v režime OTP bez kapacitných obmedzení, pohreby v režime základ bez kapacitných obmedzení. Organizátori však musia dbať na zvýšenú hygienu, dezinfikovať použité predmety a podobne. 

Zasadnutia a schôdze verejných orgánov uskutočňované na základe zákona a voľby sa môžu konať bez obmedzení. 

Profesionálne športové súťaže a tréningy sa môžu konať v režime OTP pre všetkých hráčov. Ostatné športové súťaže a tréningy pre osoby nad 18 rokov sa môžu konať v režime OP v maximálnom počte do 100 ľudí. 

Hromadné podujatia pre deti a mládež do 18 rokov, ako napríklad tréningy či kultúrne predstavenia a podobne, sa môžu konať v režime OTP. 

Regionálne úrady verejného zdravotníctva si vyhradzujú právo v súvislosti s povolenými hromadnými podujatiami v rámci svojho územného obvodu z dôvodu epidemickej situácie nariadiť prísnejšie opatrenia. 

Zároveň už na Slovensku neplatí zákaz vychádzania od 20.00 h do 5.00 h, a tak nie sú diváci v tomto smere časovo obmedzení. 

Späť
Zdieľať
Diskusia