Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. januára 2022, 12:17
Čas čítania 0:54
Kamila Šebestová

Lucii Ďuriš Nicholsonovej uniesli facebookovú stránku. Prevzali ju nejakí admini z Indonézie, hovorí bezradná europoslankyňa

NEWS EURÓPSKA ÚNIA SLOBODA A SOLIDARITA
Uložiť Uložené

Na ukradnutom facebookovom účte má 56 000 followerov.

Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) sa stala obeťou kybernetického zločinu. Včera večer jej podľa jej slov uniesli facebookový účet Lucia Ď. Nicholsonová, kde má 56 000 followerov. Nad stránkou stratila kontrolu, keď ju prevzali „nejakí admini z Indonézie“.

„Riešime to s centrálou Mety, ale musím povedať, že ich support je veľmi slabý a pomalý. Je možné, že o chvíľu zmenia obsah stránky alebo profilové foto,“ vysvetľuje v statuse zúfalá europoslankyňa. „Pevne verím, že mi aspoň vyberú nejaké strašne cool,“ vtipkuje. Dodáva, že ak by jej s tým niekto vedel pomôcť, bude mu vďačná. 

Kybernetické krádeže sú čoraz častejším nástrojom hackerov, ako sa dostať k údajom či k platobnej karte. K platobným údajom sa vedia dostať najmä vtedy, ak si z účtu platil reklamu. V takomto prípade odporúčajú odborníci kartu okamžite zablokovať. 

Ak chceš predísť kybernetickej krádeži, sociálne siete si treba dobre zaistiť. Jednou možnosťou je používať na každý účet na sociálnych sieťach iné heslo, ktoré si môžete uložiť do správcu hesiel alebo si ich jednoducho zapísať na papier vedľa počítača.

Ďalším spôsobom, ako predísť hacknutiu, je používať dvojfázové prihlásenie, kde okrem hesla treba pri prihlasovaní zadať aj jednorazový kód. 

„Najlepšie je zabezpečiť sa oboma spôsobmi, no povedal by som, že dvojfázové overenie je ešte dôležitejšie,“ vysvetlil pre Refresher etický hacker Tomáš Zaťko zo spoločnosti Citadelo. Viac o kyberšikane a zločinoch na internete sa dočítaš v tomto článku. 

Odporúčané
Nikdy som sa necítila viac ponížená, opisuje Veronika reakciu polície po tom, čo im nahlásila kyberšikanu Nikdy som sa necítila viac ponížená, opisuje Veronika reakciu polície po tom, čo im nahlásila kyberšikanu 18. marca 2021, 9:30
Domov
Zdieľať
Diskusia