Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. januára 2022, 15:36
Čas čítania 0:41
Jakub Paulík TASR

Pri protestoch v Kazachstane zomrelo 164 ľudí vrátane troch detí

Pri protestoch v Kazachstane zomrelo 164 ľudí vrátane troch detí
Zdroj: TASR/Vladimir Tretyakov/NUR.KZ/AP
ZAUJÍMAVOSTI KAZACHSTAN
Uložiť Uložené

Situácia je vraj stabilizovaná.

Protesty v Kazachstane si doposiaľ vyžiadali už 164 obetí. Podľa ministerstva zdravotníctva medzi ne okrem demonštrantov a policajtov patrí aj trojica detí, ktoré mali 4, 11 a 15 rokov. 103 ľudí pritom zabili len v kazašskom meste Alma-Ata, kde sa odohrali najväčšie konflikty.

Protesty sa v krajine spustili ako odozva na prudký nárast cien plynu a prerástli do demonštrácie voči autokratickému režimu prezidenta Kasyma-Žomarta Tokajeva. Následne sa rozšírili do viacerých miest, pričom policajti zatkli viac ako 6 000 ľudí, uvádzajú The Moscow Times. Medzi zadržanými je aj bývalý šéf kontrarozviedky a expremiér Karim Masimov, ktorý sa údajne s ďalšími osobami dopustil vlastizrady.

Odporúčané
V Kazachstane sú desiatky mŕtvych a tisícky zadržaných. Po novom môžu policajti strieľať na ľudí bez varovania V Kazachstane sú desiatky mŕtvych a tisícky zadržaných. Po novom môžu policajti strieľať na ľudí bez varovania 7. januára 2022, 10:46

Minister vnútra Erlan Turgumbajev tvrdí, že od 2. januára demonštranti v krajine zničili viac ako 100 nákupných stredísk, bánk a asi 400 vozidiel, ktoré boli prevažne policajné. Protestujúci zabili 16 príslušníkov bezpečnostných síl a zranili vyše 1 300 vojakov a policajtov.

Na pomoc do krajiny prišli medzičasom jednotky Dohody o spoločnej bezpečnosti (ODKB) na čele s Ruskom a situácia je podľa úradov už stabilizovaná. Bezpečnostné jednotky však stále pokračujú v „čistiacich operáciách“.

Domov
Zdieľať
Diskusia