Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. januára 2022, 17:30
Čas čítania 2:49
Viktor Kniš TASR

Veľké uvoľňovanie opatrení: za týchto podmienok si môžeš dať od pondelka obed, večeru alebo pivo s kamošmi v interiéri

ZDRAVIE LOCKDOWN
Uložiť Uložené

Od pondelka 3. januára vláda uvoľňuje ďalšie opatrenia, návrat k regionálnemu covid automatu je však ešte ďaleko.

Minister financií a expremiér Igor Matovič upozorňuje, že plánované uvoľnenie nemusí byť vhodným riešením. „Trochu sa obávam, že z krátkodobého hľadiska to bude tanec na vrchnej palube Titanicu, ale nakoniec v polke januára budeme radi, že sme radi,“ hovorí Matovič. 

Šéf Sme rodina Boris Kolár si myslí, že je dôležité, aby vláda komunikovala opatrenia v predstihu, Richard Sulík si stojí na názorom, že z omikronu zatiaľ netreba robiť vedu.

Vláda napriek všetkému podľa plánu uvoľňuje opatrenia, aj keď minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský upozorňuje, že na prelome januára a februára 2022 môže prísť vrchol štvrtej vlny, ktorý budú sprevádzať aj preplnené nemocnice. 

Od 3. januára sa otvárajú reštaurácie za sprísnených podmienok pre zaočkovaných a tých, ktorí koronavírus prekonali. Od 9. januára plánuje vláda otvoriť ďalšie prevádzky. 

Otvárame reštaurácie, ale...

V nadväznosti na rozhodnutie vlády SR sa s účinnosťou od 3. januára 2022 rozširuje možnosť poskytovania služieb prevádzok verejného stravovania, medzi ktoré patria aj kaviarne, bary či pohostinstvá (krčmy).

Budú sa môcť otvoriť aj pre konzumáciu na mieste, a to len pre osoby v režime OP.

Podmienky pre prevádzky:

  • kontrola preukazov OP,
  • maximálna obsadenosť 50 percent kapacity zariadenia,
  • konzumáciu pokrmov alebo nápojov umožniť výlučne posediačky s cieľom zabezpečiť kontrolovaný rozstup osôb,
  • obsadenie jedného stola najviac 4 osoby alebo osoby z jednej domácnosti,
  • zabezpečiť odstup 2 metre medzi stolmi.


Prevádzky môžu v režime základ naďalej fungovať prostredníctvom výdaja jedál a nápojov zabalených na odber so sebou. Maximálna kapacita 50 percent sa netýka závodných, školských a podobných jedální.

Odporúčané
PREHĽAD: Takto budú vyzerať opatrenia počas 4. vlny koronavírusu. Platí aj režim OP+, výhody budú mať aj nezaočkovaní PREHĽAD: Takto budú vyzerať opatrenia počas 4. vlny koronavírusu. Platí aj režim OP+, výhody budú mať aj nezaočkovaní 17. januára 2022, 19:19

Zároveň platí, že cesta do prevádzok nie je medzi výnimkami zo zákazu vychádzania, Slováci tak budú môcť navštíviť bary alebo kaviarne len do 20.00 h. 

Lengvarský
Zdroj: TASR

Nikto nevie, čo bude po 9. januári

Ministerstvo zdravotníctva informovalo, že aktuálne platný zákaz vychádzania s výnimkami bude platiť do 9. januára. Vtedy by sa mali zároveň do škôl vrátiť aj žiaci druhého stupňa základných škôl a študenti stredných škôl. Zvyšok opatrení je zatiaľ v nedohľadne, už v decembri sa sťažoval napríklad zväz cestovného ruchu.

Zväz žiadal zverejnenie jasných kritérií, za akých bude opäť platiť covid automat alebo séria iných opatrení, podľa ktorých budú môcť fungovať napríklad lyžiarske rezorty či hotely žijúce z turizmu. „Ani po brífingu predstaviteľov vlády nie je jasné, akými pravidlami a opatreniami sa budeme riadiť po 9. januári 2022, teda počas zimnej turistickej sezóny. Nie sú zodpovedané základné otázky, kedy a za akých okolností sa bude znova uplatňovať covid automat,“ sťažovali sa. 

Vláda naposledy zasadala v stredu 30. decembra, novým opatreniam sa však aktívne nevenovala pravdepodobne aj pre neprítomnosť ministra Lengvarského, ktorý absolvoval súkromnú cestu do zahraničia. 

Odporúčané
PREHĽAD: Do štvrtej vlny vstupujeme s plnými nemocnicami. Čo je režim OP+, ktorý platí od 19. januára? PREHĽAD: Do štvrtej vlny vstupujeme s plnými nemocnicami. Čo je režim OP+, ktorý platí od 19. januára? 12. januára 2022, 16:45

Premiér Eduard Heger tvrdí, že práve Lengvarský je „najdôležitejším hráčom“, ak ide o tvorbu pandemických opatrení. Podľa vlastných slov šéfovi rezortu zdravotníctva kryje chrbát.

Lengvarský očakáva vrchol štvrtej vlny o pár týždňov, s covid automatom by sa neponáhľal

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský očakáva, že vrchol štvrtej vlny pandémie bude na Slovensku na prelome januára a februára. Spôsobí ju práve nový variant omikron.

Aktuálne informácie, ktoré minister má, hovoria podľa jeho slov o tom, že rýchlosť šírenia omikronu bude veľmi vysoká. Priznal, že k tomuto variantu je ešte stále málo dát. „Čo však vieme, je, že naša populácia nie je zaočkovaná dostatočne. To znamená, že citlivosť veľkej časti populácie, predovšetkým staršej, je vysoká, či už na deltu, alebo na omikron. Hrozí riziko naplnenia nemocníc.“

Štúdie, ktoré majú aktuálne odborníci podľa ministra k dispozícii, hovoria o tom, že očkovanie treťou dávkou proti ochoreniu covid-19 chráni na 90 percent. Lengvarský zároveň konštatuje, že spoločnosti vyrábajúce vakcíny sa už začali zameriavať na nové varianty. 

Aj vzhľadom na zaočkovanosť minister momentálne nerozmýšľa nad zavedením nového covid automatu, ktorý by bral do úvahy aktuálnu situáciu, myslí si, že najprv musíme prekonať vlnu omikronu, až potom riešiť regionálne rozdelenie opatrení. S novým automatom sa ponáhľať nebude. Spôsob manažovania pandémie v rámci opatrení je momentálne podľa ministra komfortnejší z hľadiska štátu, ktorý môže plošne otvárať alebo zatvárať to, čo potrebuje.

Odporúčané
PREHĽAD: Od pondelka sa končí zákaz vychádzania, zaočkovaní majú stále oveľa viac výhod PREHĽAD: Od pondelka sa končí zákaz vychádzania, zaočkovaní majú stále oveľa viac výhod 9. januára 2022, 17:30

Lengvarský však už načrtol, že nový covid automat bude počítať aj so žolíkmi pre jednotlivé okresy podľa zaočkovanosti nad 50 rokov, ako to bolo doteraz.  


Ceľom je podľa Lengvarského dostať zdravotníctvo do stavu, keď nebude treba posunúť na druhú koľaj štandardné výkony. „Chceme už robiť aj štandardnú bielu medicínu, pretože pacienti, ktorí majú covidový zápal pľúc, sa buď vyliečia, alebo sa to pre nich skončí fatálne.“ 

Domov
Zdieľať
Diskusia