Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. decembra 2021, 16:30
Čas čítania 6:42
Dominik Vetrák

Sú lacné, nemajú 100 hodín a emocionálne ťa zasiahnu. Toto je 10 hier, ktoré kvalitou prekonávajú aj najväčšie hry roka

Sú lacné, nemajú 100 hodín a emocionálne ťa zasiahnu. Toto je 10 hier, ktoré kvalitou prekonávajú aj najväčšie hry roka
Zdroj: Annapurna Interactive
TECH NAJLEPŠIE FILMY, SERIÁLY A HRY ROKA 2021 NAJLEPŠIE HRY
Uložiť Uložené

Tieto hry vytvorili malé tímy vývojárov, no kvalitou a obsahom často prekonávajú obrovské open worldy vytvorené tisíckami ľudí.

Indie hry ovládajú svet každým rokom čoraz viac. Sú to projekty od nezávislých, často malých štúdií, za ktorými nestojí veľký vydavateľ ako Playstation, Ubisoft, EA a podobne.

Tieto tímy často vytvárajú hry u seba doma a žijú z celoživotných úspor, len aby k ľuďom dostali svoju kreatívnu víziu. V súčasnosti je to jednoduchšie ako kedysi, a to vďaka nástrojom pre tvorcov hier, ktoré im dovoľujú vytvoriť hru zadarmo (ako Unreal Engine či Unity).

Niektoré veľké hry vytvárajú stovky až tisícky ľudí, no indie tituly vznikajú v hlavách niekoľkých jedincov alebo menšieho tímu v kancelárii. Aj tak však dokážu byť kvalitnejšie a hlavne emotívnejšie, osobnejšie a originálnejšie. Keď za nimi totiž nestojí vydavateľ, ktorý do projektu naleje 100 miliónov dolárov, títo tvorcovia môžu viac riskovať a skúšať rôzne kreatívne výzvy.

Vedľa názvu hier vidíš priemerné hodnotenie recenzií na metacritic.com, ktorý združuje názory stoviek profesionálnych recenzentov všade po svete. Ak nie je uvedené inak, hry, ktoré idú na PS5 a Xbox Series X/S, sú dostupné aj na ich predošlých generáciách – PS4 a Xbox One. Toto je výber 10 najlepších indie hier roka 2021.

Odporúčané
10 najlepších hier roka 2021 10 najlepších hier roka 2021 27. decembra 2021, 14:30

10. Overboard – 86 zo 100 (PC, iOS, Nintendo Switch)

Detektívna puzzle hra s bohatým príbehom a premyslenými charaktermi postáv z teba spraví vyšetrovateľa vraždy. Prejdeš ju za hodinu, dve, možno tri, no a možno aj za 30 minút. Závisí to od toho, aký dôsledný detektív chceš byť a či vôbec zistíš, kto vraždu na mori spáchal. Hru môžeš prejsť mnohokrát, než odhalíš všetky jej tajomstvá.

Dej sa odohráva na lodi v roku 1935, keď vraždu... spáchaš ty. Cieľom hry je zvaliť to na niekoho iného pomocou rôznych vyšetrovateľských nástrojov, vyhrážkam, podvádzaniu, zdrogovaniu ostatných a podobne. Musíš klamať na každom kroku, intrigovať, kradnúť, tvoriť priateľstvá, sexuálne zviesť. Fantázii sa medze nekladú.

9. Unsighted – 88 zo 100 (PC, PS5, Xbox Series X/S, Nintendo Switch)

Na svete existuje už len niekoľko androidov, ktorí odpočítavajú dni, kedy zomrú. Je na tebe, Alme, aby si ich zachránila, dodala im energiu v podobe animy a prišla na to, čo sa stalo s okolitým svetom, ktorému vládnu pokazené stroje. 

10 najlepších indie (nezávislých) hier roka 2021

Unsighted pracuje s originálnou hernou mechanikou. Každý robot, priateľ či obchodník v hre má vopred vymedzený čas, keď zomrie. Je na tebe, či im život predĺžiš a dáš im energiu, alebo ju využiješ na vylepšenie svojej postavy. Rýchlo plynúci čas vytvára v hre slušné napätie, no môžeš si túto funkciu vypnúť a hrať uvoľnenejšie.

Unsighted oplýva zaujímavým sci-fi príbehom s množstvom odhalení a hrá sa z pohľadu zvrchu, keď zabíjaš nepriateľov a riešiš hádanky. Bohužiaľ, niekedy je hra až príliš ťažká v tom, že ti vôbec nepovie, kam máš ísť a ako sa tam máš dostať. Inak jej však nemáme čo vyčítať. Unsighted je dostupné aj cez Game Pass.

8. Unpacking – 87 zo 100 (PC, Xbox Series X/S, Nintendo Switch)

Tvorcovia vynikajúcej akčnej coop hry Assault Android Cactus po 6-ročnom čakaní prichádzajú s novým titulom. A nemohol byť odlišnejší. Unpacking je neuveriteľne pohodová, príjemná a antistresujúca hra. Počas tých pár hodín budeš robiť jediné – vybaľovať veci a nábytok pre hlavnú postavu, ktorá sa v živote sťahovala hneď niekoľkokrát.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 108040 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Domov
Zdieľať
Diskusia