Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
20. decembra 2021, 11:44
Čas čítania 0:57
Adam Novosad

Dve dávky vakcíny bez reakcie, ale po tretej ťa trápia horúčky? Krčméry vysvetľuje, prečo niektorým spôsobí silné vedľajšie účinky

NEWS OČKOVANIE
Uložiť Uložené

Tretia dávka vakcíny proti koronavírusu môže vyvolať vedľajšie účinky.

S prichádzajúcim variantom omikron výrazne stúpla dôležitosť tretej dávky očkovania. Štúdia z Veľkej Británie zistila, že dve dávky proti omikronu strácajú silu a ich účinnosť klesá na 0 až 20 percent, zatiaľ čo tretia dávka ochranu opäť zvyšuje na 55 až 80 percent.

Slováci, ktorí sa doteraz dali zaočkovať treťou dávkou, však v niektorých prípadoch zaregistrovali krátkodobé vedľajšie účinky, ako sú horúčka, únava či bolesť hlavy, aj keď po prvých dvoch dávkach žiadne ťažkosti nezaznamenali.

Profesor Vladimír Krčméry preto pre TV Noviny vysvetlil, čo všetko môže ovplyvniť reakciu organizmu na posilňujúcu dávku vakcíny. Práve Krčméry bol pred rokom prvým Slovákom, ktorý sa dal priamo pred televíznymi kamerami zaočkovať proti koronavírusu.

Vladimír Krčméry.
Vladimír Krčméry. Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

„Registrujeme aj závažnejšie nežiaduce účinky najmä u tých ľudí, ktorí po prvej dávke prekonali symptomatický covid a potom dostali ďalšie dávky. Ale aj u tých, ktorí sa dali zaočkovať po prekonaní ochorenia, čo je spôsobené tým, že perzistuje vysoká protilátková odpoveď po prekonaní infekcie. Ďalším vysvetlením je individuálna reakcia po prekonaní iných respiračných vírusov, kde môže byť skrížená protilátková odpoveď s necovidovými komponentmi,“ skonštatoval odborník.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv potvrdzuje, že pri odpovediach organizmu na vakcínu vždy záleží najmä na individuálnom zdravotnom stave človeka.

„Výskyt a intenzita nežiaducich reakcií závisia od celkového zdravotného stavu daného človeka, od veku (všeobecne sú nežiaduce reakcie po očkovaní u ľudí vo vyššom veku menej časté a menej intenzívne), iných súbežne užívaných liekov, imunitnej odpovede, ale v niektorých prípadoch aj od psychického nastavenia človeka,“ vysvetlil ústav.

Domov
Zdieľať
Diskusia