Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Futurino.
17. decembra 2021 o 17:07
Čas čítania 2:17

Kompletný sprievodca: Na čo sa zamerať pri výbere zimnej bundy

MÓDA
Uložiť Uložené

Poradíme ti, ako si vybrať správnu zimnú bundu.

Kľúčom k maximalizácii tepla a pohodlia v chladných zimných dňoch, keď vietor a mráz skúšajú preniknúť až pod kožu, je dobre padnúca zimná bunda. Pozri si návod, ktorý ti pomôže s jej výberom. Uvidíš, že aj zimné prechádzky či turistika budú v teplej bunde zábavou.

Halfpoint / Shutterstock.com
Zdroj: Halfpoint/Shutterstock.com

Zateplenie

Na tepelnú izoláciu búnd sa zvyčajne používa páperie alebo syntetika. Vieš, aké sú výhody a nevýhody jednotlivých materiálov?

  • perie – tento ultraľahký materiál efektívne zachytáva a udržiava telesné teplo, v čom sa mu žiadny iný materiál nevyrovná. Nevýhodou je však náročná údržba a výrazné zníženie tepelnej izolácie v prípade, ak bunda navlhne od dažďa či snehu.
  • Syntetika – pre väčšinu športovcov, ktorí vykonávajú pravidelné fyzické aktivity aj v zime, je syntetická izolácia lepšou možnosťou, pretože ťa dokáže udržať v teple aj vo vlhkých podmienkach. Nevýhoda spočíva v jej kratšej životnosti a vo väčšej hmotnosti – nie je veľmi spratná a nemôže byť stlačená do takej malej veľkosti ako páperové bundy.

Odolnosť voči vonkajším vplyvom

Zimná bunda je jediný „štít“, ktorý stojí medzi tebou a mrazivým zimným počasím. Mala by preto spĺňať tieto 3 atribúty: nepremokavosť, priedušnosť a odolnosť voči vetru. Niektoré zimné bundy disponujú vodoodpudivou povrchovou úpravou, tzv. DWR vrstvou, ktorá pomáha stekaniu vody. Uisti sa tiež, že bunda je vyrobená s podlepenými švami, aby si zabránil vlhkosti alebo vetru dostať sa dnu.

Maria Markevich / Shutterstock.com
Zdroj: Maria Markevich/Shutterstock.com

Strih a veľkosť

Na výbere vhodného strihu a veľkosti záleží. Voľba by sa mala do istej miery odvíjať od aktivít, ktoré sa chystáš vykonávať, a od podmienok s nimi spojených. Pánske zimné bundy sú zvyčajne voľnejšieho strihu, ktorý skvelo umožňuje ďalšie vrstvenie. Priliehavejšie bundy s krátkym lemom sú zasa vhodnejšie na výkon športových aktivít, pretože tak neobmedzujú v pohybe. Pozrime sa na to však detailnejšie.

Telo

Bunda by nemala byť príliš tesná. Obzvlášť ženy majú tendenciu kupovať čo najpriliehavejšie dámske bundy, ktoré ich robia štíhlymi. Nezabúdajme však, že pravidlom zimného obliekania sa je vrstvenie. Pod bundu by si mal zmestiť ešte minimálne 2 vrstvy. Na druhej strane by nemala byť bunda ani príliš voľná, aby ti popod odstávajúci lem zbytočne nevnikol dnu mrazivý vzduch. Tu prichádza na rad test objatia. Zapni si zips, objím si oboma rukami trup a pokús sa dosiahnuť na protiľahlú lopatku. Bunda by ťa nemala ťahať na lakťoch, ramenách či pleciach ani príliš sťahovať hrudník.

Na teplú zimnú bundu, ktorá prešla všetkými pohybovými testami a sedí tak, ako má, sa môžeš spoľahnúť aj v tej najtreskúcejšej zime. Nasaď si športové okuliare, vezmi snowboard a vyber sa objavovať čaro zimnej prírody.

Dĺžka bundy

Dlhšie bundy poskytujú dostatok ochrany pred chladom tvojim nohám a bokom, kratšie bundy zase dostatok priestoru na pohyb. Ak si nie si istý, či je tvoja bunda dostatočne dlhá k telu, vyskúšaj test s rukami zdvihnutými nad hlavu. Ak sa ti zdá, že bunda sa po zdvihnutí rúk neprimerane nafúkla v oblasti hrudníka, je pravdepodobne príliš dlhá. Naopak, ak sa vytiahne až nad úroveň pásu a odhalí ti brucho, je prikrátka.

Alena Mozhjer / Shutterstock.com
Zdroj: Alena Mozhjer/Shutterstock.com

Rukávy

Skontroluj dĺžku rukáva. Ruky môžeš nechať voľne visieť popri tele alebo ich natiahni pred seba a pozri sa, kam siaha lem manžety. Správnu dĺžku dosiahneš vtedy, keď ti lem úplne zakryje zápästie a približne štvrtinu spodnej časti ruky tak, aby nesiahal cez palec.

Ramená

Tretím testom, resp. treťou vecou, na ktorú je potrebné si dať pozor, sú švy na ramenách. Tie by ti mali presne „obkresliť“ ramená. Ak sa švy nachádzajú v polovici bicepsu, je jasné, že máš bundu nesprávnej veľkosti alebo ti jednoducho nepasuje jej konkrétny strih.

Domov
Zdieľať
Diskusia