Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. decembra 2021, 17:30
Čas čítania 4:53
Viktor Kniš

Bude Fico po zadržaní martýrom a predbehne v prieskumoch Pellegriniho? Wow efekt už možno pominul, tvrdí odborník

POLITIKA ROBERT FICO
Uložiť Uložené

Robert Fico môže vďaka svojmu zadržaniu získať voličov.

Robert Fico minimálne tušil, že ho môžu v súvislosti s organizáciou demonštrácie v Bratislave zadržať, myslí si sociológ Václav Hřích. „Je otázne, aký bude mať zadržanie Roberta Fica efekt pri získavaní nových voličov,“ konštatuje šéf agentúry AKO Hřích.

Predseda strany Smer-SD zorganizoval protestnú jazdu cez hlavné mesto počas núdzového stavu a zákazu denného vychádzania, účastníkov zvolával na štartovaciu čiaru na Tyršovom nábreží cez sociálne siete, trúbiac spoza volantu. Chcel dať vláde „hlučne a jasne najavo“, čo si o nej myslí.

Avizoval, že protestujúci by sa mali autami previezť okolo úradu vlády aj okolo paláca prezidentky Zuzany Čaputovej. 

Na príspevku nazbieral približne 13-tisíc reakcií, väčšina z nich vyjadrovala emóciu „asi prídem“, ďalších približne 1 800 ľudí sľúbilo, že príde určite. Fico zverejňoval presný dátum a čas začiatku „autičkárskej revolúcie“, zároveň tlačové oddelenie Smeru rozoslalo novinárom informáciu, že 45 minút pred začiatkom protestu bude aj tlačová konferencia predstaviteľov strany Smer.

Odporúčané
Politológ Jakub Švec: Koalícia PS – Hlas – KDH – SaS by znamenala do roka a do dňa predčasné voľby Politológ Jakub Švec: Koalícia PS – Hlas – KDH – SaS by znamenala do roka a do dňa predčasné voľby 5. októbra 2023, 20:00

Na tej sa však už Fico nezúčastnil, pretože ho odviedli na policajnú stanicu. Priestor tak dostal Ľuboš Blaha, ktorý pri demonštratívnom náhrobnom kameni o pochovaní demokracie kričal, že expremiér Igor Matovič, minister vnútra Roman Mikulec a dočasný policajný prezident Štefan Hamran vraj používajú „gestapácke metódy“. 

Robert Fico
Zdroj: Robert Fico

Fico bol na policajnej stanici druhýkrát za tri dni

Zadržanie Roberta Fica, pochopiteľne, vyvolalo emócie, na sociálnych sieťach ich neskrývali odporcovia ani priaznivci. Aj viacero novinárov naznačovalo, že zadržanie môže spraviť zo šéfa Smeru martýra a tým pomôcť strane porásť v prieskumoch preferencií. 

Podľa Václava Hřícha z AKO Robert Fico logicky počítal s tým, že môže nastať situácia a zadržia ho. Myslí si, že strana sa na túto situáciu mohla pripraviť aj komunikačne. 

„Zadržanie nebolo prekvapujúce, keďže je tento typ akcií momentálne zakázaný, polícia podobne postupovala aj pri iniciatíve záchranárov,“ uporozňuje Hřích na dva dni starú udalosť, v rámci ktorej najprv zadržali šéfa záchranárov Františka Majerského. Tomu prišiel na policajnú stanicu podať pomocnú ruku práve Robert Fico sprevádzaný Robertom Kaliňákom. Majerský ju však odmietol. 

Podobne ako záchranári, aj Robert Fico využil pri promovaní akcie iróniu. Kým zdravotníci ironicky poslancom tlieskali a ďakovali, šéf Smeru organizoval „pohreb“ demokracie. Juraj Blanár žiadal svojich kolegov, aby mu náhrobný kameň priniesli ešte aj pred policajnú stanicu. 

Fico
Zdroj: Smer-SD
Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 107843 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo mohli Fica vziať na políciu aj napriek tomu, že je poslanec.
  • Ako sa Fico bránil.
  • Prečo si niektorí myslia, že obvinenie nesúvisí len s aktuálnym protestom.
  • Čo Ficovi hrozí. 
Domov
Zdieľať
Diskusia